Burse - Fonduri mutuale

Pretul platit de investitorii de la Bucuresti pentru criza internationala: un miliard de euro pe zi

Pretul platit de investitorii de la Bucuresti pentru criza internationala: un miliard de euro pe zi

Click pentru imaginea marita

16.09.2008, 20:39 25

Capitalizarea Bursei de la Bucuresti a scazut cu 5,6 mld. euro de la mijlocul saptamanii trecute, cand a inceput cutremurul de la Lehman Brothers si pana la sfarsitul sedintei de ieri.

Cele mai mari zece companii de pe Bursa au platit cel mai mare tribut, din capitalizarea lor evaporandu-se intr-o saptamana aproape 2,3 mld. euro. La acestea se adauga cele circa 2,1 mld. euro pierdute de grupul austriac Erste Bank (EBS), actionarul majoritar al BCR, ale carui actiuni au scazut cu 16% in cinci zile.

Actiunile BRD-Groupe SocGen, cea mai mare banca romaneasca listata la Bursa, au pierdut 21,6%, dintre care 13% doar in sedinta de ieri, iar capitalizarea s-a subtiat cu aproape 700 mil. euro.

Petrom, cea mai valoroasa companie locala, a pierdut in acelasi interval aproape 1 mld. euro din capitalizare, pe fondul scaderii pretului petrolului pe pietele internationale. In cazul Petrom scaderea actiunilor a fost de 15%.

Cele doua companii au fost cele mai tranzactionate in ultimele zile, schimburile mari de pachete derulate ieri indicand transferuri realizate de fonduri de investitii straine. Titlurile Petrom au facut obiectul unei tranzactii speciale prin care s-a transferat peste 0,1% din capitalul companiei, valoarea operatiunii fiind de 5,9 mil. euro. Transferul s-a realizat la un pret peste cel din piata. Si actiunile BRD au facut obiectul unui "deal" de aproape 200.000 de euro, iar in piata s-au realizat transferuri de 2,47 mil. euro.

SIF-urile au inregistrat scaderi si mai mari, de pana la 20%, din cauza expunerii ridicate pe care acestea o au in sectorul financiar. Capitalizarea celor cinci SIF-uri s-a redus cu 251 mil. euro.

Scaderi puternice au inregistrat si companiile de utilitati Transgaz si Transelectrica, desi, in mod normal, acestea sunt considerate titluri stabile, pe care investitorii se pot refugia in conditii de criza. Cele doua au pierdut impreuna circa 180 mil. euro, marcand scaderi de 16-17%. Producatorul de aluminiu Alro Slatina a pierdut 180 mil. euro, pe fondul unei lichiditati extrem de scazute.

Pierderi si mai mari, la nivel procentual, au inregistrat companiile de dimensiune medie, cum ar fi producatorul de componente pentru industria auto Compa Sibiu, cu o scadere de 40%, producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti, cu o cadere de 28%, in timp ce societatea de brokeraj Broker Cluj si dezvoltatorul imobiliar Impact au inregistrat scaderi de 25%.

Raportat la dezastrul de pe piata americana, scaderile de la Bucuresti sunt infime. In ultima saptamana capitalizarea bancii de investitii Lehman Brothers a scazut cu 5,35 mld. dolari, la 171 mil. dolari, iar valoarea de piata a companiei de asigurari AIG s-a prabusit cu 85%, la 7,8 mld. dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO