Burse - Fonduri mutuale

Preturile mici au alungat si vanzatorii de pe Bursa

Preturile mici au alungat si vanzatorii de pe Bursa
04.12.2008, 18:20 12

Numarul de conturi de vanzare ale romanilor s-a apropiat foarte mult de cel aferent conturilor de cumparare, lucru care nu s-a intamplat din martie 2005, cand Bursa a inceput sa publice statistici privind conturile active.

Reducerea conturilor de vanzare este direct legata de vanzarile cuponarilor, care au devenit actionari prin Programul de Privatizare in Masa si care nu mai sunt dispusi sa-si valorifice titlurile pe Bursa, dupa ce au vandut masiv actiuni in ultimii ani.
"La cuponari este mai mult o chestie psihologica. Ei se orienteaza dupa vecinul care a vandut in vara si a luat poate cateva zeci de milioane si acum vad ca primesc mult mai putin si nu sunt dispusi sa vanda la preturile acestea. Cuponarii au niste asteptari mult mai mari pentru ca in trecut s-au intalnit cu preturi ridicate. Vanzarile cuponarilor nu au o influenta semnificativa asupra pretului", explica Marius Trif, directorul general al societatii de brokeraj.
Chiar daca nu au reusesc sa-si puna amprenta asupra evolutiei din piata, numarul de vanzari ale cuponarilor reprezinta un barometru foarte bun pentru Bursa, acestea urcand semnificativ in perioada cand piata era pe maxime si au scazut brusc cand preturile s-au corectat puternic. Numarul maxim de conturi de vanzare ale persoanelor fizice romane a fost atins in urma cu un an, in luna noiembrie, si s-a ridicat la aproape 200.000, pentru ca in decembrie 2007 acestea sa scada considerabil, la circa 117.000. Desi reactia cuponarilor a fost putin intarziata, acestia majorandu-si vanzarile si dupa varful atins de Bursa anul trecut, ei s-au retras de la vanzare mult mai repede, chiar inainte de caderea pietei din ianuarie, care a reprezentat prima corectie de amploare inregistrata de piata.
In noiembrie, pe revenirea usoara a Bursei, strainii au fost cumparatori neti, cu 1,5 mil. euro (5,9 mil. lei), insa atat investitorii autohtoni, cat si cei straini si-au diminuat considerabil activitatea.
In octombrie, strainii au scos de pe piata 22,2 mil. euro, fapt ce a coincis cu o corectie puternica a Bursei, in medie de 40% pe principalele 20 de titluri din piata. In noiembrie insa, fondurile straine au adus pe Bursa 3,2 mil. euro, soldul pozitiv al intrarilor nete datorandu-se in primul rand reducerii semnificative a vanzarilor realizate de acestea, de la 50 mil. euro in octombrie la 17 mil. euro luna trecuta.
Valoarea tranzactiilor cu actiuni de pe Bursa a coborat in noiembrie la 83,7 mil. euro, cel mai mic nivel inregistrat de la jumatatea anului 2005, in conditiile in care si pretul actiunilor a atins niveluri similare acelei perioade.
Investitorii romani au scos de pe Bursa luna trecuta aproape 2 mil. euro (7,4 mil. lei), in conditiile in care strainii si-au incetat lichidarile de participatii la care au recurs in octombrie, fenomen care a luat o amploare globala in aceasta perioada.
Practic, nu se poate spune ca luna trecuta una dintre parti, investitorii autohtoni sau cei straini, a fost mai activa la cumparare decat la vanzare, ambele parti luand o pozitie de asteptare dupa agitatia din octombrie cand preturile actiunilor inregistrau in mod frecvent variatii de peste 10%. In acest context, SIF-urile, care contribuie cu circa 40% la rulajul pietei, au inregistrat o revenire in noiembrie, castigand 32%. Indicele BET-XT, care urmareste evolutia celor mai lichide 20 de actiuni de pe Bursa, s-a apreciat cu circa 10% luna trecuta.
Brokerii spun ca desi investitorii sunt reticenti sa intre la cumparare pe Bursa din cauza deteriorarii conditiilor economice, nici vanzatorii nu se mai inghesuie sa scape de actiuni la preturile din prezent.
"Vanzatorii nu mai sunt dispusi sa-si vanda actiunile la orice pret", spune Marius Trif.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO