Burse - Fonduri mutuale

Prima greva din istoria Bursei, din cauza Finantelor

Prima greva din istoria Bursei, din cauza Finantelor

"Este si un demers pentru constientizarea opiniei publice, pentru ca aici nu este vorba doar de interesul investitorilor si brokerilor, ci al economiei." - Septimiu Stoica, presedintele Bursei

25.01.2007, 19:27 12

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va suspenda astazi timp de o ora programul normal de tranzactionare, in semn de protest fata de incoerenta din legislatia fiscala in privinta impozitelor pe care investitorii trebuie sa le plateasca.
Este pentru prima data cand Bursa isi suspenda tranzactionarea ca protest fata de masurile sau declaratiile autoritatilor. Este si primul protest din Romania care are la baza nemultumirea contribuabililor pentru faptul ca vor sa isi plateasca impozitele, dar nu li se explica in mod coerent cum sa o faca. Astazi, 25 ianuarie, este si ultima zi de depunere a declaratiilor investitorilor privind castigurile obtinute anul trecut, reiese din legislatia in vigoare.
"Neclaritatile privind impozitarea de pe Bursa sunt de natura sa afecteze grav perceptia investitorilor in regimul fiscal romanesc si increderea in piata de capital", se arata in comunicatul Bursei.
"Luand act de situatia exceptionala a pietei de capital generata de incertitudinea privind obligatiile fiscale ale investitorilor, urmare a comunicatului ANAF si pozitiilor exprimate de oficiali ai ANAF, in contradictie cu prevederile Codului fiscal in vigoare, ingrijorat de lipsa unei reactii a reprezentantilor Ministerului Finantelor Publice, pentru a atrage atentia asupra situatiei aberante in care un investitor care a inregistrat pierdere ajunge sa crediteze statul, Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a decis, in semn de protest, suspendarea timp de o ora a sesiunii de tranzactionare din data de 25 ianuarie 2007", se mai precizeaza in comunicat.
ZIARUL FINANCIAR a atras atentia intr-un articol publicat in editia de luni privind contradictiile din legislatia fiscala. Ulterior, ANAF a incercat sa vina cu o serie de lamuriri, reprezentantii acesteia declarand in mass-media ca investitorii trebuie sa plateasca impozit pe castigurile brute, fara a deduce pierderile inregistrate din tranzactii. Declaratiile reprezentantilor ANAF, care vin in contradictie cu prevederile Codul fiscal, au inflamat spiritele pe piata de capital, mai ales ca marea majoritate a brokerilor spusesera investitorilor ca trebuie sa plateasca impozite pe castigurile nete, asa cum intelesesera din lege.
Supararea brokerilor a culminat marti seara cu decizia reprezentantilor acestora in Comitetul Bursei de Valori de a suspenda tranzactionarea in semn de protest.
"Speram sa constientizam in sfarsit autoritatile sa acorde respectul cuvenit celor care activeaza pe piata de capital. Este si un demers pentru constientizarea opiniei publice, pentru ca aici nu este vorba doar de interesul investitorilor si al brokerilor, ci al economiei. De altfel, mai multi dintre colegii nostri brokeri au anuntat ca daca situatia nu se rezolva, vor actiona in justitie ANAF," a declarat pentru ZF presedintele Bursei, Septimiu Stoica.
Ca replica la protestul pietei de capital, Ministerul de Finante a emis ieri un comunicat in care preia pasaje din legislatia in vigoare, ramanand totusi neclar ce trebuie sa faca de fapt investitorii.
"Evidentierea castigului net/pierderii se realizeaza la sfarsitul anului pe baza declaratiei speciale, depusa de catre contribuabil conform obligatiilor legale ce ii revin pana la data de 15 mai 2007," se precizeaza in comunicat, lasand sa se inteleaga ca si Finantele sustin aplicarea impozitului de 16% la castigurile brute (vezi comunicatul integral). Comunicatul nu face nicio referire la protestul Bursei. Plata impozitului doar pe tranzactiile cu castiguri si regularizarea cu pierderile abia la finalul anului ar insemna, spun reprezentantii pietei de capital, o creditare gratuita a Ministerului de Finante.
In situatia ipotetica a unui investitor care a tranzactionat intens anul trecut pe un portofoliu de 100.000 de euro realizand un profit de 50.000 de euro din tranzactii care i-au adus castiguri brute de 1.000.000 de euro, dar a pierdut in alte tranzactii 950.000 de euro, acesta ar trebui sa plateasca pana azi, conform declaratiilor reprezentantilor ANAF, un impozit de 160.000 de euro, adica mai mult decat de valoarea intregului portofoliu detinut.
Daca acelasi investitor ar fi realizat pierderi brute de 1.050.000 de euro, adica o pierdere neta de 50.000 de euro la nivelul intregului portofoliu, acesta ar trebui sa plateasca tot 160.000 de euro impozit si sa astepte ca, spre finalul anului, daca nu chiar mai tarziu, statul sa constate ca investitorul a avut de fapt pierdere si sa ii dea inapoi toti cei 160.000 de euro.
"E un protest. Nu e o greva. Solicitam masuri de normalizare a situatiei si de asigurare a protectiei investitorilor", a declarat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si membru in Comitetul Bursei. "Noi suntem asociatia brokerilor, nu a investitorilor, dar am incercat sa intervenim in ajutorul clientilor nostri care nu sunt lamuriti privind impozitarea", a mai spus el. El spune ca a solicitat in numele Asociatiei in urma cu cateva saptamani lamuriri privind pasii pe care investitorii trebuie sa ii urmeze pentru a fi in regula cu impozitele, insa autoritatile nu au raspuns in niciun fel.
Situatia privind impozitele era confuza si ieri la administratiile financiare. Unii dintre functionari le spuneau investitorilor ca trebuie sa plateasca impozitul asupra castigurilor nete, in timp ce altii refuzau sa primeasca declaratii de la investitorii care au platit impozitul de 16% pe castigul net si nu pe cel brut.
Sedinta de tranzactionare de astazi ar urma sa inceapa la ora 10:30, cu sesiunea de predeschidere, tranzactiile efective urmand sa inceapa la ora 11 in loc de ora 10.
Cele mai multe din actiunile listate pe piata au incheiat ziua pe cresteri usoare, iar valoarea tranzactiilor a depasit 20 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO