Burse - Fonduri mutuale

Primii 20 de brokeri de la Bursa fac 80% din piata

03.06.2010, 23:48 30

Cele mai mari 20 de firme de brokeraj de la Bursa au intermediatin primele cinci luni aproape 80% din tranzactiile totale cuactiuni, impartindu-si venituri de circa 7 mil. euro.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni a crescut cu circa 81% inprimele cinci luni ale anului, la 7,2 mld. lei (1,76 mld. euro),iar firmele de brokeraj independente, care lucreaza preponderent cuinvestitori locali, au castigat cel mai mult din revenirea pietei.De exemplu, tranzactiile Broker Cluj au urcat cu 186%, iar cele aleIntercapital Invest au avansat cu 150%. Una dintre cele mai maricresteri a inregistrat-o firma de brokeraj Ieba Trust, controlatade investitori greci, care a rulat de 6 ori mai mult decat inprimele cinci luni din 2009.

"Situatia din piata e mult mai buna decat anul trecut", spuneOctavian Molnar, directorul general adjunct al firmei de brokerajIFB Finwest, cel mai mare broker independent de pe piata, care si-adublat tranzactiile in primele cinci luni. Molnar estimeaza ca siafacerile companiei s-au dublat, in conditiile in care brokerii nuau prea mai umblat la comisioane dupa reducerile operate in primaparte a lui 2009.

Luand in considerare un comision mediu de 0,5%, valoareaintregii piete de brokeraj s-a ridicat in primele cinci luni lacirca 8,8 mil. euro. Primii 20 de brokeri isi impart cele mai marivenituri, de circa 7 mil. euro, cu specificatia ca valoareacomisioanelor poate varia in functie de specificul firmei. In cazulfirmelor care lucreaza cu clienti mari, precum liderul pietei KBCSecurities, comisioanele pot fi mai mici, in timp ce la firmele deretail, care au clienti mai multi, dar cu portofolii mai mici,comisioanele sunt peste medie.

KBC Securities are cei mai productivi brokeri, cei cinci agentide bursa ai firmei intermediind in cinci luni tranzactii de cate162 mil. lei (39 mil. euro). Intercapital are inregistrati la Bursadoar doi brokeri, fiecare dintre ei intermediind cate 145 mil. lei,iar cei trei agenti ai UniCredit CA IB Securities au rulat cate 92mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO