Burse - Fonduri mutuale

Primul aviz pentru legea pragului SIF

28.03.2007, 20:12 15

Proiectul de lege pentru ridicarea pragului de detinere la capitalul SIF de la 1% la 5% a primit aviz favorabil in Comisia juridica din Senat si urmeaza sa fie discutat de Comisia de buget-finante. Avizul Comisiei juridice este doar consultativ, proiectul urmand sa fie trimis la comisia de buget-finante, care urmeaza sa intocmeasca raportul asupra continutului pe baza caruia proiectul va fi discutat in plenul Senatului si apoi in Camera Deputatilor, care este decizionala.
Initiativa legislativa a fost depusa, la jumatatea lunii decembrie 2006, de catre fostul ministru al finantelor publice, Ionut Popescu, in prezent senator. Popescu detine actiuni la SIF-uri, conform ultimei declaratii de avere.
Pragul privind participatia maxima a fost majorat in iulie 2005 de la 0,1% la 1%, insa initial nu exista nicio alta specificare cu privire la aplicarea acestui prag. Anul trecut, Parlamentul a adoptat un amendament la actul normativ care reglementeaza plafonul de detinere, care prevede ca limita de 1% se aplica si investitorilor care actioneaza in mod concertat. Potrivit amendamentului, investitorii care controleaza singuri sau in mod concertat cu alte persoane peste 1% din capitalul social al unei SIF sunt obligati sa vanda detinerea ce depaseste pragul de 1% in termen de trei luni de la depasirea acestuia.
La finele saptamanii trecute a aparut in Monitorul Oficial si instructiunea CNVM care prevede ca investitorii care detin in mod concertat peste 1% dintr-o SIF trebuie sa declare acest lucru, in caz contrar fiind prevazute amenzi care ajung pana la 5.000 de lei in cazul persoanelor fizice si pana la 5% din capitalul social in cazul companiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO