Burse - Fonduri mutuale

Primul trimestru trei cu pierdere pentru Impact din ultimii patru ani

Primul trimestru trei cu pierdere pentru Impact din ultimii patru ani

Click pentru imaginea marita

16.11.2006, 17:26 16

Impact Developer & Contractor a inregistrat in trimestrul al treilea al anului(T3) o pierdere de 4,18 milioane de lei (1,18 milioane de euro) pe noul mod de raportare contabila.
Compania de constructii si dezvoltare imobiliara a inregistrat insa pierderi de 0,83 mil. lei (0,23 mil. euro) si pe vechile standarde de raportare, acesta fiind primul T3 cu pierderi pentru companie din ultimii patru ani.
Impact a schimbat, incepand cu trimestrul al treilea, modul de raportare contabila, avand in vedere noile reglementari ale Ministerului Finantelor. Acesta a fost principalul factor care a determinat scaderea puternica a profitului de la finalul primelor noua luni fata de situatia de pe primul semestru.
Potrivit noilor reglementari, veniturile aferente proiectelor in desfasurare si nefinalizate vor fi inregistrate doar la momentul finalizarii acestora, in timp ce vechile standarde permiteau recunoasterea veniturilor si inclusiv a profiturilor aferente pe masura realizarii constructiei.
Impact va folosi, incepand cu trimestrul al treilea, noul mod de raportare contabila pentru raportarile pe care le face catre Ministerul Finantelor si catre Bursa de Valori.
"Pierderea inregistrata in trimestrul al treilea si pe vechiul mod de raportare contabila a fost cauzata de o chestiune conjuncturala, legata de intarzierea obtinerii intregului pachet de autorizatii pentru ansamblul Rubin, in acelasi timp rezultatul fiind afectat de cheltuielile cu investitiile derulate in aceasta perioada", a declarat Dan Ioan Popp, presedintele Impact. Schimbarea modului de raportare contabila, spune Popp, va crea multe "surprize". "De-acum inainte, profitul raportat nu va mai avea o evolutie liniara, ci vor fi pulsuri. Nu ai predat un obiect, profitul e zero. L-ai predat, profitul e maxim", a adaugat Popp. Analistii spun totusi ca rezultatul negativ a fost cauzat nu atat de intarzierea obtinerii acelor autorizatii, cat de nefinalizarea vanzarii cladirii de birouri Construdava si a faptului ca Impact are o parte importanta de case pe stoc. Impact a vandut anul acesta imobilul Construdava I, pentru o suma de peste 19 milioane de euro.
"Cred ca aceasta pierdere se poate explica in primul rand prin nefinalizarea vanzarii cladirii de birouri Construdava, respectiv nerecunoasterea unei parti din profitul realizat din aceasta tranzactie. De asemenea, incepand cu anul trecut, Impact construieste case pe stoc fara a avea un contract ferm de vanzare, veniturile aferente acestor case fiind inregistrate la nivelul costurilor. Cred ca rezultatele trimestrului patru ar putea fi influentate pozitiv de finalizarea tranzactiei de vanzare a Construdava, cat si de vanzarea unei parti din casele aflate pe stoc", a declarat Oleg Galbur, analist in cadrul societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment.
Conform rezultatelor prezentate, avand in vedere noile reglementari, profitul net al Impact pe primele noua luni de 7 milioane de lei (aproape 2 milioane de euro) este cu 46,23% mai redus in euro fata de castigul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Afacerile Impact au atins la finalul lunii septembrie 89,8 milioane de lei (25,4 milioane de euro), in scadere in lei cu 6,7% si in euro cu 4,7% fata de vanzarile din primele trei trimestre ale anului trecut. Comparatiile nu sunt totusi atat de relevante din cauza ca se folosesc moduri diferite de raportare contabila.
Actiunile Impact sunt listate la Bursa, titlurile pierzand ieri 6,1% din cauza rezultatelor raportate de societate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO