Burse - Fonduri mutuale

Producatorul de medicamente Biofarm a pierdut pe Bursa profitul pe trei ani

Producatorul de medicamente Biofarm a pierdut pe Bursa profitul pe trei ani

Dan Vasile, directorul general al Biofarm, sustine ca societatea are resurse pentru a trece peste situatia dificila

15.01.2009, 18:15 279

Directorul general al producatorului de medicamente Biofarm, Dan Vasile, sustine ca la nivel operational, indicatorii financiari ai companiei pe 2008 nu inregistreaza diferente semnificative fata de buget. El nu vorbeste insa despre pierderile pe care compania le-a suferit anul trecut din investitiile realizate pe Bursa.

Seful Biofarm spune ca profitabilitatea operationala ridicata si gradul mic de indatorare ii vor permite sa faca fata conditiilor mai dificile care se anunta pentru acest an, ultimele doua luni din 2008 aducand primele semnale de scadere a consumului pe piata de medicamente. "Sunt ceva semnale la nivelul pietei privind o incetinire a consumului pe noiembrie si decembrie. Inflatia, de asemenea, ar putea sa aduca un pesimism in zona de distributie si sa duca si mai mult consumul in jos. Una peste alta cred ca va fi o scadere, dar nu foarte drastica, pentru ca oamenii au nevoie de medicamente. Depinde foarte mult si de Ministerul Sanatatii, daca sprijina aceasta industrie, care este una necesara", a declarat Dan Vasile, directorul general al Biofarm Bucuresti.
El mai spune ca avantajul producatorilor locali, inclusiv al Biofarm, este ca pot controla pretul medicamentelor, dar ca deprecierea leului a afectat compania din cauza ca aceasta se aprovizioneaza cu materie prima din import, care in conditiile deprecierii leului a devenit mai scumpa. "Ce facem acum este sa stam cu ochii pe piata si sa ne reorientam acolo unde consumul este necesar. Actiunile pe care le-am luat pana acum au fost un control riguros al costurilor si sa lucram foarte aproape de distribuitori, adica sa nu pierdem din vanzari. Profitabilitatea companiei este una ridicata si avem destule rezerve pentru a trece peste criza", sustine Dan Vasile.
Compania analiza anul trecut oportunitatile de extindere pe care le are, inclusiv pe pietele din regiune, planuri pe care le-a amanat din cauza crizei.
"Planurile de expansiune le mai avem si acum, dar deocamdata suntem in asteptare, pentru ca situatia tarilor din zona este foarte grea. In Ucraina, preturile s-au dublat in cateva luni, desi piata de acolo este una foarte atractiva, fiind a doua ca marime din Europa. Este bine ca am amanat planurile si nu ne-am infipt atunci, pentru ca aveam de suferit", spune Dan Vasile.
El a mai precizat ca la nivel operational, indicatorii financiari ai companiei pe 2008 nu inregistreaza diferente semnificative fata de buget. Totusi, compania este obligata la finalul fiecarui an sa-si reevalueze portofoliul de actiuni pe care-l detine pe Bursa si care a suferit in 2008 o scadere drastica. Astfel, potrivit estimarilor ZF, valoarea portofoliului de actiuni detinut de Biofarm, alcatuit in cea mai mare parte din actiuni ale SIF, a ajuns la finele anului trecut la 6,6 mil. lei, fata de 41,2 mil. lei, nivelul acestuia din urma cu un an.
Potrivit raportarilor de la BVB, Biofarm nu a vandut in 2008 actiuni din portofoliu, si a realizat mici achizitii la SIF-uri in debutul anului. In aceste conditii, compania ar putea inregistra in ultimul trimestru din 2008 pierderi financiare din deprecierea actiunilor detinute la BVB de circa 35 mil. lei, de aproape trei ori mai mari decat profitul pe care-l consemna la noua luni, in suma de 12,3 mil. lei.
Chiar daca compania nu si-a marcat pierderea din deprecierea actiunilor din portofoliu prin vanzare, aceasta este obligata sa inregistreze la final de an provizioane in contul deprecierii valorilor mobiliare pe care le detine de circa 34,9 mil. lei.
Provizioanele ce urmeaza sa fie constituite sunt inregistrate in contul de profit si pierdere la cheltuieli si vor afecta rezultatul net al Biofarm pe anul 2008.
Pentru anul trecut, Biofarm si-a bugetat o cifra de afaceri de 69,8 mil. lei, in crestere cu 12% fata de cea realizata in 2007, care s-a ridicat la 62,3 mil. lei, pe fondul unui profit operational (EBITDA) mai mare cu 4%, de 22,7 mil. lei. Profitul net al producatorului de medicamente era previzionat la 14,5 mil. lei, in crestere cu 7% fata de cel din 2007. Dupa primele noua luni, Biofarm inregistra o crestere de 2,9% a cifrei de afaceri, pana la 46,9 mil. lei, si un profit mai mare cu 5,9%, de 12,3 mil. lei.
Actiunile Biofarm au pierdut anul trecut 86% din valoare, capitalizarea companiei ajungand in acest moment la circa 90 mil. lei (aproximativ 21 mil. euro).
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO