Burse - Fonduri mutuale

Profit de trei ori mai mare pentru Broker Cluj la noua luni

17.10.2007, 19:54 16

Societatea de intermediere financiara Broker Cluj (BRK) a obtinut in luna septembrie un profit net de circa 3 mil. lei (0,9 mil. euro).
Dupa primele noua luni, castigul net al Broker se ridica la 35,9 mil. lei (10,7 mil. euro), in crestere de aproape trei ori comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Din totalul veniturilor realizate de Broker in acest an, circa 18 mil. lei (5,4 mil. euro) provin exclusiv din comisioane, iar 35,4 mil. lei (10,6 mil. euro) din operatiuni pe piata.
"Vrem sa crestem plasamentele in pachete semnificative de actiuni concomitent cu majorarea veniturilor din comisioane si in acelasi timp sa reducem ponderea celor obtinute din operatiuni speculative", spune Petru Prunea, presedintele Broker Cluj.
Printre principalele operatiuni realizate de Broker Cluj luna trecuta se numara achizitia unui pachet de 8,28% din actiunile producatorului de ceramica Faimar Baia Mare (FAMR) in schimbul a circa 0,5 mil. lei (150.000 de euro).
Societatea de brokeraj a mai fost raportata cu un pachet de 5,62% din actiunile Admeb Bucuresti (ADME).
Tot luna trecuta, Broker a realizat una dintre cele mai mari achizitii din acest an, respectiv un pachet de 83% din actiunile producatorului de conserve din carne Facos Suceava, in urma unei tranzactii in valoare de 4,3 mil. euro.
Activele nete ale societatii de brokeraj se cifrau la finele lunii septembrie la valoarea de 141,6 mil. lei (42,5 mil. euro), usor in crestere fata de luna anterioara.
Cresterea activelor a avut la baza in special cresterea portofoliului de actiuni cotate pe Bursa, a carui valoare a urcat luna trecuta cu 6,2%, la 68,7 mil. lei (20,6 mil. euro).
Broker dispunea la finele lui septembrie de lichiditati sub forma disponibilitatilor banesti sau conturi la banci in suma de 75,8 mil. lei (22,7 mil. euro), cu 4 mil. lei mai mult decat in luna precedenta.
Printre cele mai importante participatii ale Broker de pe Bursa se numara un pachet de 10% din producatorul de materiale de constructii Cemacon Zalau, care valoreaza pe piata 10,4 mil. lei (3,1 mil. euro) si o participatie de circa 10% din actiuni Industralizarea Laptelui Dambovita.
Potrivit conducerii, Broker mai detine si o participatie importanta la compania din domeniul panificatiei Moara Cibin (MOIB). Alte participatii importante detinute de Broker sunt un pachet de circa 10% din actiunile companiei din industria chimica Napochim Cluj (NACH) si o detinere de 12,6% din producatorul de scaune Anteco Ploiesti (ANTE).
Broker Cluj intentioneaza sa aduca anul viitor pe Bursa nu mai putin de sase companii si sa realizeze cinci IPO-uri, potrivit lui Petru Prunea, directorul general al societatii de intermediere, care nu a dorit sa ofere la aceasta data mai multe informatii.
Bursa a dus lipsa in acest an de listari, pentru finele anului fiind asteptate doua IPO-uri, respectiv cel al Transgaz Medias si listarea prin oferta a Casei de Bucovina Club de Munte din Gura Humorului.
Actiunile Broker Cluj au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 3,01 lei/actiune, capitalizarea companiei ridicandu-se la circa 173 mil. euro, luand in calcul si majorarea de capital in curs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO