Burse - Fonduri mutuale

Profitul Bancii Transilvania a depasit usor estimarile analistilor

Profitul Bancii Transilvania a depasit usor estimarile analistilor

Click pentru imaginea marita

18.10.2007, 19:57 11

Rezultatele financiare pe care Banca Transilvania (simbol bursier: TLV) le-a inregistrat in trimestrul al treilea (T3) al anului sunt foarte bune comparativ cu datele din perioada similara a anului trecut, dar nu atat de spectaculoase raportat la trimestrul al doilea din acest an, considera analistii de la Bursa.
Banca Transilvania a raportat pentru T3 un profit net de 53,9 milioane de lei (16,2 milioane de euro), cu 110% mai mare fata de castigul inregistrat in perioada similara din 2006, dar in crestere cu doar 12% fata de trimestrul doi al anului curent.
Pe Bursa, actiunile bancii au incheiat ziua de ieri cu o crestere de 1,7%, dupa ce incepusera sedinta pe scadere. Ieri a fost prima zi de tranzactionare pentru aceste actiuni, dupa inregistrarea majorarii de capital pe care banca a derulat-o in primavara.
Brokerii spun ca rezultatele financiare au fost de altfel cele care au ajutat banca sa incheie sedinta pe plus, dupa ce unii dintre investitorii care au primit actiunile de la majorare au preferat sa vanda din titluri. Actiunile Bancii Transilvania au fost ieri cele mai tranzactionare de pe piata, cu un rulaj de peste 13,8 milioane de lei (4,1 milioane de euro).
"Rezultatele Bancii Transilvania pe trimestrul al treilea sunt foarte bune, comparativ cu acelasi trimestru din 2006, dar asta si pentru ca trimestrul respectiv a fost destul de slab. In trimestrul trei din 2007, s-a resimtit in principal efectul noilor norme de creditare, iar din aceasta cauza comparatia e inegala", considera Adriana Marin, directorul departamentului de analiza de la societatea de brokeraj CA IB Securities.
Datele pe care banca le-a prezentat la nivelul trimestrului al treilea au fost cu 20% peste asteptarile CA IB la nivelul profitului net si in linie cu estimarile analistilor la nivelul profitului operational. Rezultatele Bancii Transilvania (BT) sunt si peste estimarile analistilor de la Raiffeisen Capital & Investment.
Cele doua societati de brokeraj fac estimari conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), la nivel consolidat, de Grup BT, in timp ce rezultatele pe care banca le transmite la bursa sunt prezentate conform standardelor romanesti de raportare contabila si nu includ datele pentru celelalte divizii din grup, ceea ce explica o parte din diferentele aparute intre estimari.
Analistii spun ca profitul din trimestrul al treilea s-a datorat in principal aplicarii noilor norme de creditate si intrarii pe profit a unora dintre unitatile deschise anterior, concomitent cu incetinirea ritmului de deschidere de noi unitati.
"Eu cred ca in principal a fost efectul aplicarii noilor norme de creditare, ceea ce s-a vazut clar din cresterea de volum pe partea creditelor ipotecare si de consum. In acelasi timp, a fost si efectul deschiderii de noi unitati, care incep sa intre pe profit", spune Adriana Marin.
"Partial, rezultatul bun se explica prin incetinirea ritmului de deschidere de unitati, doar 29 in acest trimestru fata de 100 cat era programat pe tot anul, in timp ce anul trecut au fost deschise 30 de unitati in acelasi trimestru, dar care reprezentau mult mai mult din numarul total pe intreg anul. Corelat cu faptul ca unele unitati deschise anterior au inceput sa devina profitabile, veniturile au crescut mult mai mult decat cheltuielile administrative si cele de personal", a precizat Alexandru Combei, analist in cadrul societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment. Ratele de crestere ale cheltuielilor administrative si a celor de personal, legate direct de deschiderea de noi unitati, au fost unele din cele mai mici pentru banca din ultimele 4-5 trimestre.
Un alt aspect pozitiv este si faptul ca banca se afla intr-o pozitie foarte buna pentru a acoperi lichiditatile de care are nevoie.
"Cresterea depozitelor de la clientii nebancari a fost mult mai ridicata decat al creditelor acordate, ceea ce e un lucru foarte bun, in contextul crizei financiare internationale, care poate limita capacitatea bancilor de a se refinanta", a mentionat Adriana Marin
Intre punctele negative, analistii noteaza cresterea puternica a provizioanelor, dar si a veniturilor din operatiuni financiare.
"Provizioanele au crescut foarte mult nu numai fata de trimestrul trei din 2006, caz in care cresterea a fost de 130%, dar si fata de trimestrul doi din acest an, unde avansul a fost tot puternic, de 90%. Ar mai trebui acordata atentie si faptului ca veniturile din operatiuni financiare, care au fost foarte mari pe trimestrul al doilea, au mai crescut putin in trimestrul trei. Din pacate, aici banca nu prezinta date pentru a vedea daca aceste venituri provin doar din forex sau si din tranzactii cu actiuni", a precizat Alexandru Combei.
Analistii se asteapta ca rata de crestere din trimestrul al patrulea, comparativ cu T4 din 2006, sa nu mai fie la fel de buna ca aceea din T3 2007 fata de T3 2006, mai ales ca anul trecut banca a avut un ultim trimestru foarte bun.
"Ma astept totusi la o crestere mai buna a profitului net fata de trimestrul trei, comparativ cu rata de crestere T3 fata de T2 din acest an, pentru ca va fi un trimestru "complet" de aplicare a noilor norme de creditare", considera Adriana Marin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO