Burse - Fonduri mutuale

Profitul Iproeb Bistrita a crescut de peste 2,5 ori

09.11.2006, 19:30 44

Producatorul de cabluri electrice si optice Iproeb Bistrita a obtinut in primele noua luni un profit de 3,34 mil. euro (11,8 mil. lei), de peste 2,5 ori mai ridicat decat in perioada similara a anului trecut.
Afacerile companiei s-au majorat cu 38,4% in aceeasi perioada, ajungand la 28,1 mil. euro (99,8 mil. lei).
Reprezentantii companiei explica evolutia in crestere a indicatorilor economici prin cererea mai mare de pe piata interna, pe fondul mentinerii preturilor la materiile prime de baza.
"Rezultatele in crestere se datoreaza conjuncturii favorabile de pe piata interna, care ne-a permis cresterea vanzarilor, in conditiile in care am avut la dispozitie anumite rezerve de capacitate de productie pe care le-am utilizat", spune Ioan Chiciudean, director general al Iproeb Bistrita.
Compania a inregistrat in primele trei trimestre o marja de profit de 11,8%, aproape dubla fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand marja a fost de 6,4%.
Acest lucru a fost posibil ca urmare a cresterii mai rapide a profitului, care s-a ridicat in trimestrul al treilea la circa 1,57 mil. euro (5,54 mil. lei), care se apropie de cel obtinut in prima jumatate a anului, de 1,77 mil. euro (6,26 mil. lei).
Conducerea companiei a pus cresterea profitabilitatii pe seama stabilizarii la nivelul preturilor cu materiile prime, dupa ce preturile la cupru si aluminiu, materii prime de baza pentru Iproeb, au atins in luna mai niveluri record.
"Cresterea profitului a avut ca suport mentinerea oarecum stabila a preturilor pentru materiile prime. In luna mai am recurs la o majorare a preturilor pentru cabluri de circa 7%, dar in perioada mai-noiembrie acestea s-au pastrat la acelasi nivel", a precizat Ioan Chiciudean.
"Speram sa ne mentinem acelasi ritm de crestere ridicat si in viitor desi va fi destul de greu, pentru ca odata cu intrarea in Uniunea Europeana, ne asteptam la o prezenta mai crescuta a companiilor straine din acelasi domeniu pe piata interna", considera Ioan Chiciudean.
Reprezentantii companiei se asteapta ca in ultima parte a anului sa obtina randamente mai scazute, in conditiile in care piata de cabluri este afectata pe timp de iarna de temperaturile scazute si de costurile suplimentare cauzate de anotimpul friguros.
"Pe ultimul trimestru am inregistrat mereu randamente mai scazute, pentru ca intra in discutie aici costurile neproductive cu incalzirea si iarna cablurile nu se pot monta sub temperaturi de sub 5 grade Celsius", precizeaza Ioan Chiciudean.
Principalii actionari ai companiei sunt Electromontaj Bucuresti, cu 28,75% din actiuni, si SIF Banat-Crisana, cu peste 5% din actiuni.
Actiunile Iproeb Bistrita sunt cotate pe piata RASDAQ, ieri dupa anuntarea rezultatelor acestea sarind cu 25%, maximul permis pe parcursul unei sedinte, si au inchis la un pret de 1,95 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 20,1 mil. euro (70,6 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO