Burse - Fonduri mutuale

Propunerile de majorare a dividendelor au salvat SIF-urile de corectii

Propunerile de majorare a dividendelor au salvat SIF-urile de corectii
22.03.2010, 23:05 18

Bursa a inchis ieri cu o scadere minora pe principalii indici pefondul unor rulaje scazute, valoarea transferurilor cu actiunicumuland 5,5 mil. euro. Indicele BET a pierdut 0,5%, iar celgeneral, BET-C, a inchis ziua cu 0,1% sub nivelul de referinta.Scaderile au fost in ton cu evolutia la nivelul pietelor dinregiune, care consemnau la finele sedintei de la Bursa scaderi depana la 1% si s-au mentinut pe minus pe tot parcursul zilei.

SIF-urile au castigat insa in medie 0,2%, dupa ce pierdusera si1,5% pe parcursul sedintei. Brokerii spun ca propunerile venite dinpartea unor actionari ai SIF Oltenia (SIF5) si SIF Banat-Crisana(SIF1) privind majorarea nivelului dividendelelor propuse spre acordare in acestan au readus SIF-urile pe plus.

"A fost o sedinta destul de anosta, cu variatii mici silichiditate scazuta. Scaderile au fost minime, plus ca stirileprivind marirea dividendului la SIF-uri le-au dus pe plus. Si anultrecut au fost niste discutii in acest sens, dar este cale lungapana la aprobarea lor, mai ales ca BCR a anuntat ca nu mai acordadividende si nu stiu de unde vor avea SIF-urile lichiditatilenecesare", spune Radu Iloiu, broker la firma de intermediere ActiveInternational.

Cele mai mari tranzactii au fost realizate cu actiunile SIFOltenia, acestea plusand cu 1,1%, pe fondul unor tranzactii invaloare de aproape 4 mil. lei.

Cresteri au inregistrat ieri si actiunile SIF Banat-Crisana,care s-au apreciat cu 1,3%, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2)au stagnat la nivelul pietei.

Actiunile din sectorul bancar, BRD Société Générale (BRD) sicele ale Bancii Transilvania (TLV) au consemnat corectii de 1,3% sirespectiv 2,6%.

Actiunile Petrom (SNP) au inchis la acelasi nivel din sedintaprecedenta, pe un rulaj foarte scazut, in timp ce titlurileTransgaz Medias (TGN) si Rompetrol Rafinare (RRC) au urcat cu 1,3%si respectiv 1,5%.

"Atat BET-ul cat si BET-FI-ul se afla intr-o zona mai ridicatade supracumparare, asa ca pare fireasca o corectie, mai ales ca s-acam incheiat cu convocarile de Adunari Generale si propunerile dedividende spre distribuire. SIF-urile mai merg acum pe initiativeale actionarilor. Sa zicem ca in prezent si-au cam atins nistemaxime locale, dar majoritatea investitorilor se asteapta la oevolutie laterala, pe volume scazute", spune Radu Iloiu.

Actiunile producatorului de mase plastice Prodplast Bucuresti(PPL) si cele ale producatorului de utilaj petrolier Uztel Ploiesti(UZT) au continuat seria de aprecieri semnificative din ultimaperioada, castigand ieri inca 14,8% si respectiv 13,6%.

Actiunile Carbochim (CBC) au pierdut ieri 14,6%, reprezentandcea mai drastica corectie din piata, pe fondul unor tranzactiiscazute insa.

Transferurile cu titluri de stat au cumulat ieri 5,3 mil. euro,la nivelul lichiditatii de pe piata actiunilor.

"Piata americana a deschis sedinta de astazi (ieri - n. red.) pecrestere, astfel ca s-ar putea ca si europenii sa treaca pe plus",a conchis Iloiu.

In deschidere, principalul indice al bursei americane, S&P500, castiga 0,4%, iar indicii pietelor europene consemnau scaderinesemnificative.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor Prodplast Bucuresti (PPL), care au castigatla finele saptamanii trecute 14,8%, pana la un nivel de 1,78lei/actiune. Florin Pogonaru a depasit recent pragul de control, de33% din actiunile firmei, si urmeaza sa deruleze o oferta publicade preluare.
  • Evolutia actiunilor producatorului de utilaj petrolier UztelPloiesti (UZT), dupa ce au sarit din nou cu 13,6%, pana la un nivelde 7,5 lei/actiune, in urma anuntului privind majorarea capitaluluicu 4,7 mil. euro.
  • Evolutia actiunilor SIF, care au reusit sa inchida usor peplus, dupa ce inregistrasera o scadere de peste 1% la jumatateasedintei. SIF-urile continua sa fie printre cele mai performantetitluri anul acesta, cu un randament in medie de 31,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO