Burse - Fonduri mutuale

"Efectul Alumil" duce Bursa la noi maxime

17.04.2007, 19:29 17

Indicele general al pietei, BET-C, a atins ieri cea mai mare valoare de la lansarea sa, 5.860,14 puncte, in urcare cu 1,72% in prima sedinta a saptamanii. Indicii bursieri romanesti au inregistrat de altfel o crestere generala ieri, in prima sedinta de tranzactionare a titlurilor companiei cu afaceri in domeniul profilelor de aluminiu Alumil Rom Industry.
Pe fondul unui inters deosebit de ridicat din partea investitorilor pentru aceste titluri lichiditatea a urcat la 26,5 milioane de euro. Si titlurile societatilor de investitii financiare au avut o zi buna, acestea castigand in ultima sedinta in medie aproape 1,2%.
Dupa jumatatea sedintei au aparut in piata ordine mai consistente de vanzare pe Alumil, fondurile astfel obtinute fiind redirectionate catre bluechips-urile pietei, care au urcat pe fondul unei lichiditati crescute.
"Sedinta a fost marcata de tranzactiile pe titlurile Alumil, dar odata cu vanzarile pe acest emitent, au inceput sa intre fonduri si pe alti emitenti lichizi, cum sunt BRD, Banca Transilvania sau societatile de investitii financiare", spune Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.
Cotatia Alumil Rom Industry a urcat ieri cu 95% fata de pretul de subscriere, valoarea totala a tranzactiilor pe aceste titluri fiind de 9,27 mil. euro (31,16 mil. lei), peste 35% din lichiditatea intregii piete. Actiunile Alumil au facut un volum excelent, tranzactionandu-se ieri circa 55% din titlurile listate recent.
Indicele BET-FI a urcat ieri cu 1,16%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 9,22 mil. euro (30,81 mil. lei), rulaj total asemanator actiunilor Alumil.
"In ceea ce priveste societatile de investitii financiare, piata va urmari evolutia de pe scena politica. Este foarte posibil sa existe o reactie psihologica negativa la posibila suspendare a presedintelui", mai spune directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.
La sfarsitul acestei saptamani Parlamentul urmeaza sa supuna la vot eventuala suspendare a presedintelui Traian Basescu.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punctul de vedere al lichiditatii si capitalizarii, a urcat ieri cu 1,58% pe fondul unui rulaj total in piata de 26,56 mil. euro (88,75 mil. lei).

Actiunile SIF Muntenia au urcat ieri cu 0,55% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,9 mil. euro (2,98 mil. lei). "Nu ma astept la evenimente deosebite pe titlurile societatilor de investitii luna aceasta. In mai insa, odata cu apropierea datelor de inregistrare pentru dividende, am putea asista la vanzari mai inainte de acest termen", spune directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities. De la inceputul anului SIF Muntenia a inregistrat o evolutie negativa, pierderea adusa de acest emitent fiind de circa 7,5%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,83 lei/actiune, iar maximul sedintei a fost de 1,85 lei/actiune.

Titlurile BRD - Groupe Societe Generale au sarit ieri cu 5,19% pe fondul unei valori a tranzactiilor in urcare la 2,52 mil. euro (8,44 mil. lei). Lichiditatea crescuta ar putea fi explicata prin intrarea unor fonduri de investitii straine sau de intrarea unor resurse financiare de pe actiunile Alumil. "Este posibil ca in cazul BRD sa fi existat si unele fonduri de investitii interesate de aceste titluri", spune Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities. De la inceputul acestui an BRD a adus actionarilor un profit de 12%, fiind una dintre cele mai stabile actiuni din piata. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 22,3 lei/actiune.

Actiunile Banca Transilvania au urcat ieri cu 0,93% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 2,32 mil. euro (7,77 mil. lei). "Pe masura ce ne apropiem de data de inregistrare ma astept ca pretul sa mai urce. Este posibil sa treaca de pragul de 1,1 lei/actiune, dar cred ca maximul pe care il poate atinge este 1,15 lei/titlu. Presiunea la vanzare ramane insa ridicata pe aceasta actiune", spune Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities. Societate de brokeraj BT Securities a vandut la sfarsitul saptamanii trecute actiuni ale bancii in valoare de 1,6 milioane de lei (0,48 milioane de euro). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,09 lei/actiune.

Actiunile SSIF Broker Cluj au urcat ieri cu 1,47%, rulajul pe aceste titluri fiind de 0,41 mil. euro (1,37 mil. lei). "Actiunile Broker urmeaza evolutia pietei. Daca ne uitam, cresterea fiecarui emitent pe care il are in portofoliu duce la cresterea titlurilor intermediarului. Broker urmeaza evolutia celor mai lichide actiuni din piata, dar creste mai usor decat societatile de investitii financiare. Ma astept la o continuare a cresterilor pe Broker si atingerea unui prag de 2,15-2,2. Mai are loc de o crestere de circa 5%", spune Laurentiu Floroiu. Maximul atins in februarie de actiunile Broker a fost de 2,15 lei/actiune. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 2,07 lei/actiune.

Actiunile producatorului de placi si profile din plastic Romcarbon Buzau au sarit in sedinta de ieri cu 24,83%, valoarea tranzactiilor pe acest emitent ridicandu-se la 0,22 milioane de lei. "Pe piata electronica activeaza fonduri de investitii in cautarea unor companii mai ieftine decat cele de pe Bursa. Pe masura ce sunt identificati emitenti profitabili, fondurile devin si ele interesate si astfel creste si lichiditatea", mai spune directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities. Actiunile Romcarbon au urcat cu aproape 100% in trei sedinte dupa ce compania a anuntat majorarea capitalului social cu 4 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels