Burse - Fonduri mutuale

"Rasdacele" vedeta au inmultit de 15 ori banii investitorilor

"Rasdacele" vedeta au inmultit de 15 ori banii investitorilor

Click pentru imaginea intreaga

28.08.2007, 18:38 12

Cele mai lichide zece actiuni de pe segmentul RASDAQ al Bursei de Valori Bucuresti au adus investitorilor de peste cincisprezece ori suma investita in urma cu un an.
Cifra este o medie a randamentelor aduse de cele mai tranzactionate titluri pe acest segment de piata in ultimele doisprezece luni.
Companii ca Armax Gaz, Albalact, Dafora sau Iproeb, nume necunoscute in urma cu un an de zile, au devenit in scurt timp vedete, iar lichiditatea lor este comparabila cu cea a titlurilor de pe piata reglementata.
"RASDAQ-ul a fost practic redescoperit in ultimul an. A fost vorba despre companii carora nu li se mai daduse de mult atentie si care acum nu au facut altceva decat sa revina la un pret corect", afirma Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Chisu mai spune insa ca mare parte dintre randamentele aduse de aceste actiuni au venit in perioada in care titlurile in cauza nu erau cunoscute investitorilor si ca urcarile s-au realizat cu precadere pe rulaje scazute. Desi acum cifrele sunt impresionante, secretul a constat in a cumpara aceste titluri atunci cand nu erau atat de lichide, riscand imobilizarea unor fonduri si mizand pe rezultatele raportate de companii si pe perspectivele de dezvoltare pe care acestea le aveau.
Randamentele nu au venit insa fara efort din partea actionarilor.
Unele dintre aceste companii, bazandu-se pe interesul investitorilor, au realizat majorari de capital care au scos bani din buzunarele actionarilor. Armax Gaz, cel mai lichid emitent de pe RASDAQ, este un exemplu in acest sens.
Lichiditatea a fost sustinuta chiar de companiile listate de pe RASDAQ. Multi manageri au inteles ca un numar mare de tranzactii va ajuta cotatia si astfel si ei isi vor putea valorifica participatiile.
Un exemplu clar de sustinere a rulajelor l-a reprezentat compania din domeniul constructiilor Imotrust Arad, care anul trecut a luat decizia de a vinde in piata un pachet de 9% din companie. De la 30 de tranzactii in intreg anul 2006, dezvoltatorul imobiliar a ajuns la aproape 17.000 de schimburi bursiere numai in primele 8 luni ale acestui an.
"Unele dintre companiile de pe RASDAQ au ajuns la preturi exagerate, iar indicatorii lor de evaluare nu arata bine. Multe vin insa cu rezultate foarte bune care imbunatatesc acesti indicatori. De aceea si de acum incolo va fi important ca acestea sa pastreze ritmul de crestere", mai spune Mihai Chisu.
Brokerii susutin ca segmentul RASDAQ mai are inca potential de a oferi surprize in conditiile in care unele dintre companiile inca necunoscute sunt asteptate sa vina cu rezultate care sa le aduca in atentia investitorilor.
RASDAQ-ul va suferi in urmatoarea perioada si schimbari. Prin noul Cod al Bursei se propune mutarea a primilor cei mai lichizi 100-150 de emitenti de pe RASDAQ pe piata reglementata de la Bucuresti, tocmai pentru a spori rulajele de aici.
Se doreste crearea unei sectiuni speciale pentru aceste companii, iar reprezentantii Bursei spera ca acest lucru sa aiba loc chiar in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO