Burse - Fonduri mutuale

"Vedeta" Artrom a pierdut 75% din octombrie

14.05.2008, 18:07 15

Actiunile producatorului de tevi Artrom Slatina (ART), una dintre vedetele Bursei in anii precedenti, au pierdut 30% din valoare numai in ultimele trei sedinte de tranzactionare, scaderea survenind dupa ce compania a facut publice datele financiare pe primul trimestru.
Scaderea de 30% a venit dupa ce Artrom a raportat un profit net pe primul trimestru de doar 0,6 mil. lei (circa 164.000 de euro), de circa 20 de ori mai mic comparativ cu cel obtinut in aceeasi perioada a anului precedent, care s-a cifrat la 12,4 mil. lei (3,7 mil. euro).
Afacerile companiei s-au mentinut in primul trimestru la un nivel egal cu cel din perioada similara a anului trecut, de 134,3 mil. lei (36,4 mil. euro).
In 2006, titlurile Artrom Slatina au adus cel mai mare randament de pe Bursa, in urma unei aprecieri de 143,6%, iar dupa primele trei trimestre ale anului trecut acestea inregistrau un avans de aproape cinci ori fata de nivelul de la finele anului precedent.
De la inceputul lunii octombrie a anului trecut insa, titlurile Artrom au suferit cea mai drastica corectie dintre actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti, acestea depreciindu-se de peste patru ori.
Corectia a fost cauzata de performantele mai slabe ale companiei din ultimele luni, pe fondul deprecierii monedei nationale fata de principalele valute din aceasta perioada, in conditiile in care cea mai mare parte a datoriilor societatii sunt in valuta, acestea fiind reevaluate periodic in lei.
Aprecierile importante ale actiunilor Artrom din ultimii doi ani au avut la baza rezultatele bune raportate de companie, ajutate si de evolutia favorabila a cursului de schimb.
Astfel, in 2006 compania a raportat un profit record, de 64,7 mil. lei (17,7 mil. euro), de aproape patru ori peste cel obtinut in anul precendent, iar dupa primele sase luni din 2007 castigul net al companiei urcase de peste doua ori, la 43 mil. lei, pe fondul unor afaceri in crestere cu 76%, la 254,9 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO