Burse - Fonduri mutuale

Rafinaria Steaua Romana spera sa-si reia activitatea intr-o luna si sa revina pe profit in 2010

16.06.2009, 16:43 114

Rafinaria Steaua Romana (simbol bursier STRO) va primi de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) 35 mil. lei (8,3 mil. euro), reprezentand TVA restanta din perioada 2007 si 2008, in urma deciziei Inaltei Curti de Justitie si Casatie.

Conform presedintelui Consiliului de Administratie, Elena Manoiu, citata de Mediafax, ANAF trebuie sa restituie, pe langa TVA, si dobanzile aferente sumei.
"Incerc sa fiu realist in privinta recuperarii TVA. La cum se misca lucrurile, nu cred ca o sa primim acesti bani repede. In orice caz, ma astept macar la o reesalonare. Decizia instantei este definitiva si irevocabila si va fi adusa la cunostinta partilor in cel mult 30 de zile. Ma astept astfel ca ANAF sa primeasca luna viitoare decizia curtii", spune Nicolae Bucur, directorul general al rafinariei.
Petrom, principalul furnizor al societatii, a reziliat in luna februarie contractul de vanzare - cumparare de titei pe anul 2009, din cauza neplatii la timp a facturilor de catre Steaua Romana. In luna februarie rafinaria avea de recuperat circa 40,8 mil. lei, reprezentand valoarea TVA aferenta perioadei august 2007 - decembrie 2008, precum si neincasarea creantelor in valoare de 9,1 mil. lei datorate de Electrocentrale Oradea si CET Iasi. Cele doua societati au motivat neplata datoriilor catre Steaua Romana prin lipsa finantarii achizitiilor publice de catre stat.
"Petrom a sistat livrarea de titei pentru ca nu am mai putut tine pasul cu platile. Am crezut ca ne putem intelege pe cale amiabila cu ANAF, insa nu a fost cazul. Petrom si-a primit contravaloarea datoriilor printr-o scrisoare de garantie bancara, deci banii pe care trebuie sa ii primim vor merge in conturile bancii. In urma deciziei instantei de judecata, Petrom ne-a trimis deja o scrisoare de intentie, dorind sa reia livrarea de titei. Intr-o luna sper sa reluam activitatea", spune Bucur.
Conform acestuia, scrisoarea de garantie bancara s-a transformat in credit bancar, ceea ce a generat noi cheltuieli pentru rafinarie.
"Creditul nostru este cu mult peste suma pe care trebuie sa o recuperam. Dobanzile au fost destul de mari, iar transformarea scrisorii de garantie in credit a implicat noi costuri. In plus, in perioada de inactivitate, societatea a inregistrat costuri cu salariatii", spune Bucur.
In aprilie, conducerea rafinariei a decis sistarea temporara a activitatii rafinariei, fara incetarea contractelor de munca ale salariatilor, pentru o perioada de maximum trei luni, pana la inceputul lunii iulie. Salariatii intrati in somaj tehnic au fost remunerati cu 75% din salariul de baza.
Anul trecut, societatea a inregistrat venituri din exploatare in valoare de 514,1 mil. lei (139,6 mil. euro), cu 38,2% peste nivelul din 2007, in vreme ce profitul net s-a ridicat la 3,7 mil. lei (1 mil. euro), in crestere cu 12,7% fata de anul precedent.
"Este greu de crezut ca vom reusi sa acoperim in acest an cheltuielile din ultimele luni, avand in vedere faptul ca nu am produs. Cu toate acestea, cred ca anul viitor vom reusi sa acoperim aceste cheltuieli", spune Bucur.
In ciuda veniturilor ridicate inregistrate de societate anul trecut, aceasta este putin tranzactionata pe Bursa. Ultima tranzactie cu titlurile Steaua Romana s-a perfectat la un pret de 0,42 lei/actiune, capitalizarea societatii ridicandu-se la 17,4 mil. lei (4,1 mil. euro).
Rafinaria este controlata de firma Omnimpex Chemicals din Bucuresti. Steaua Romana este una dintre cele mai vechi rafinarii din Romania, fiind infiintata in 1895. In perioada interbelica, Steaua Romana era una dintre vedetele Bursei de la Bucuresti.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO