Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen si-a majorat cu 13% tinta de pret pe Transgaz

24.05.2009, 19:33 25

Analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment si-au revizuit in crestere tinta de pret pentru actiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz Medias (TGN), dupa ce compania a publicat rezultate peste estimari pentru primul trimestru al acestui an.

Noul pret tinta, de 171,9 lei/actiune, este cu 13% mai mare decat precedentul, de 152 lei/actiune, publicat la inceputul lunii aprilie. Vineri, actiunile Transgaz se tranzactionau pe Bursa la cotatia de 157 lei/actiune, in crestere cu 29% fata de nivelul de la inceputul anului.
 
Rezultatele pe primul trimestru au fost peste asteptari
"Veniturile Transgaz pe primul trimestru au depasit asteptarile cu 7%, datorita cantitatilor de gaze transportate peste estimari. In acelasi timp, profitul a depasit prognozele noastre, in principal datorita costurilor mai scazute aferente consumului tehnologic", sustin analistii Raiffeisen.
Cantitatile de gaze transportate in primul trimestru au fost cu 16% mai scazute fata de aceeasi perioada a lui 2008, dar cu 7% peste asteptarile analistilor RCI. Acestia si-au ajustat estimarile privind veniturile din activitatea de transport pe care Transgaz le va inregistra in acest an, de la 960 mil. lei la 1,015 mld. lei, pe fondul unei scaderi a cantitatilor transportate de 15%, fata de 20% estimat anterior.
Scaderea mai redusa a cantitatilor transportate va determina o diferenta mai mica intre veniturile stabilite cu autoritatea de reglementare si cele realizate si, prin urmare, pierderi mai mici de recuperat in urmatorii ani. De asemenea, RCI ia in calcul o scadere a pierderilor din retea si a costurilor tehnologice, rezultand astfel cheltuieli operationale mai mici si un profit mai mare. Analistii estimeaza pentru acest an un profit operational EBITDA de 407,6 mil. lei, fata de 319,1 mil. lei anterior.
 
Subevaluata fata de companiile din sector
Analiza comparativa a indicatorilor Transgaz si a indicatorilor altor companii din sectorul utilitatilor arata ca titlurile companiei din Medias se tranzactioneaza cu discount de pana la 50% fata de companiile similare. Analistii evidentiaza insa ca indicatorii reflecta performantele companiei in perioada de reglementare curenta, care se incheie la 30 iunie 2009, si nu iau in calcul rezultatele mai slabe asteptate pentru urmatoarea perioada de reglementare, cand veniturile reglementate vor fi ajustate pentru a reflecta imbunatatirea costurilor operationale.
Pretul tinta de 171,9 lei/actiune a fost stabilit pe baza estimarilor privind dividendele pe care compania le va distribui in viitor (DDM-Discounted Dividend Model). Analiza cash-flow-urilor viitoare (DCF-Discounted Cash Flows) indica un pret de 174,15 lei/actiune.
Compania a distribuit in acest an si unul dintre cele mai valoroase dividende de pe Bursa, raportat la pretul actiunilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO