Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen trece BRD pe "cumparare"

Raiffeisen trece BRD pe "cumparare"

Click pentru imaginea intreaga

26.06.2007, 18:14 12

Analistii Raiffeisen Capital & Investment (RCI) - societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank - si-au modificat recomandarea pe care o aveau pe actiunile BRD, de la "pastrare" la "cumparare", in principal datorita rezultatelor pe care banca le-a raportat anul trecut, rezultate considerate ca fiind "foarte bune".
Raiffeisen are un pret tinta pentru urmatoarele 12 luni de 29,2 lei/actiune pe BRD, cu 13,6% peste ultimul pret de vineri de la Bursa. RCI a emis vineri seara o actualizare la analiza pe BRD, prin intermediul careia si-au prezentat previziunile la zi pentru actiunile bancii. Actiunile BRD au inregistrat o crestere puternica de la inceputul anului, la pretul de inchidere de ieri, avansul fiind de peste 40%. Ieri, BRD a castigat la Bursa 1,2%.
"Rezultatele financiare pe 2006 au fost foarte bune. Au crescut activele si, in acelasi timp, BRD a reusit sa inregistreze si o profitabilitate foarte buna", considera Alexandru Combei, analist in cadrul Raiffeisen Capital & Investment. Anul trecut, activele BRD au crescut cu 46%, in timp ce, la nivelul profitului net, banca a inregistrat o crestere de 41%. In primul trimestru al acestui an, profitul net a urcat modest, cu 12%, conform rezultatelor neconsolidate ale bancii.
"Primul trimestru din 2007 a fost afectat de cheltuielile cu provizioanele mai mari, din cauza schimbarii modalitatii de provizionare. Banca este totusi intr-o pozitie foarte buna ca sa poata genera pana la finalul acestui an o rata de crestere de 20% la nivelul profitului", spune Combei.
Activele totale ale BRD sunt estimate sa creasca intr-un ritm apropiat celui de anul trecut, iar profitabilitatea bancii sa se mentina in continuare ridicata in raport cu capitalurile proprii. Analistii de la RCI estimeaza ca BRD va inregistra o rata ROE (rentabilitatea capitalurilor proprii) in jurul pragului de 30%, cele mai inalte niveluri din sistemul bancar central-european.
Comparativ cu principalele banci listate din Europa Centrala si de Est, BRD se tranzactioneaza pe Bursa cu un usor discount, de 5%, fata de media din regiune in ceea ce priveste pretul de pe piata raportat la profitul estimat pentru 2008, potrivit analizei RCI. Fata de valoarea contabila, BRD se tranzactioneaza cu un premium de 52%, dar analistii considera ca situatia este justificata de nivelul ridicat al ROE inregistrat in cazul BRD.
Media indicatorului P/E (pret/profit pe actiune) pentru bancile principale din regiune este de 17,9, calculat cu profitul estimat pentru 2008, in timp ce estimarea pentru acelasi indicator este de 17,1 in cazul BRD. La nivelul indicatorului P/BV (pret/valoarea contabila), media pentru principalele banci din Europa Centrala si de Est se situeaza in jurul a 3,3, iar pentru BRD, nivelul indicatorului estimat este de 5.
Analistii de la Raiffeisen considera in continuare ca bancile romanesti "merita" sa se tranzactioneze la niveluri mai inalte decat bancile din regiune, datorita potentialului de crestere mai ridicat al sistemului bancar romanesc. Potrivit RCI, BRD este intr-o pozitie foarte buna pentru a beneficia de potentialul pietei, in conditiile in care cea mai mare crestere este asteptata sa survina pe partea de retail, iar BRD a dus o politica agresiva in ultimul an de extindere a retelei de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO