Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen vede afaceri de 300 mil. lei la Albalact in 2009

17.09.2007, 18:16 15

Analistii de la Raiffeisen Capital & Investment (RCI), una dintre cele mai mari case de brokeraj de pe piata noastra, estimeaza ca vanzarile Albalact Alba-Iulia (ALBZ) vor avansa cu 50% in acest an, pana la 151,7 mil. lei (circa 46 mil. euro), potrivit unui raport de evaluare emis la finele saptamanii trecute.
RCI previzioneaza ca in 2007 profitul operational (profitul inainte de plata dobanzilor si taxelor) al producatorul de lactate se va ridica la 14,6 mil. lei (4,4 mil. euro).
Vanzarile Albalact au urcat in primele sase luni din acest an cu 74,3%, comparativ cu perioada similara din 2006, si au ajuns la 73,8 mil. lei (22,3 mil. euro). Profitul inainte de impozitare, EBIT, s-a majorat in aceeasi perioada de peste cinci ori, la 8 mil. lei (2,4 mil. euro).
Analistii de la RCI sunt de parere ca Albalact va continua sa inregistreze si in urmatorii doi ani rate de crestere ridicate, anticipand ca vanzarile companiei vor avansa in perioada 2008-2009 cu 40%, pe fondul cererii mai mari de produse lactate de pe piata noastra si al reducerii dimensiunilor pietei laptelui neprocesat, afacerile ajungand astfel la 300 mil. lei.
Conform aceluiasi raport, marjele de profit operational sunt asteptate sa creasca de la 10,5% in 2007 la 11,5% pe parcursul urmatorilor doi ani, noile capacitati de productie pe care compania urmeaza sa le puna in functiune in urmatoarea perioada asigurandu-i economii mai mari.
Analistii societatii de brokeraj recomanda titlurile Albalact la "pastrare", cu o tinta de pret de 0,95 lei/actiune pentru urmatoarele 12 luni.
Titlurile Albalact erau cotate vineri la inchidere la pretul de 0,93 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 622 mil. lei (circa 188 mil. euro), luand in calcul majorarea de capital pe care compania o are in desfasurare.
Reprezentantii Albalact au anuntat ca pana la sfarsitul anului intentioneaza sa intre pe piata de branzeturi, noua fabrica incorporand si capacitati de productie destinate acestui segment, care nu a fost luat in calcul de analistii de la RCI in proiectia vanzarilor companiei.
Albalact isi va majora capitalul social de peste trei ori, de la 19,4 mil. lei (5,8 mil. euro) la 66,9 mil. lei (20,3 mil. euro), pentru a sustine programul de investitii, inclusiv construirea unei fabrici de branzeturi.
Operatiunea se desfasoara prin aport in numerar din partea actionarilor, in suma de 38,8 mil. lei (11,7 mil. euro), si incorporarea rezervelor firmei, in valoare de 8,6 mil. lei (2,6 mil. euro).
Actiunile Albalact au fost in acest an una dintre cele mai tranzactionate titluri de pe piata RASDAQ, de la finele anului trecut aceste titluri apreciindu-se de peste cinci ori, daca luam in calcul si majorarile de capital operate de companie cu aport in numerar din partea actionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels