Burse - Fonduri mutuale

Randamentele in crestere au atras investitorii pe piata de obligatiuni

Randamentele in crestere au atras investitorii pe piata de obligatiuni
26.11.2008, 19:16 184

Tranzactiile cu obligatiuni s-au dezghetat in ultima luna pe Bursa de la Bucuresti, in conditiile in care investitorii si-au indreptat atentia catre plasamente mai stabile, dupa caderile puternice de pe piata actiunilor. Cresterea randamentelor obligatiunilor este un argument in plus care atrage investitorii spre aceste titluri.

Valoarea tranzactiilor cu obligatiuni si titluri de stat derulate de la inceputul lunii noiembrie se ridica la 44,45 milioane de lei (aproape 12 milioane de euro), in conditiile in care tranzactiile cu actiuni derulate pe piata principala a BVB in aceeasi perioada este de 297 milioane de lei (circa 80 milioane de euro).
Au existat insa zile in care tranzactiile cu obligatiuni au fost similare, ca valoare, cu cele de pe piata de actiuni, iar cele mai tranzactionate obligatiuni, cele emise de BIRD, au fost adesea mai tranzactionate decat SIF-urile, cele mai lichide actiuni de pe Bursa.
"Cred ca prima explicatie pentru cresterea tranzactiilor cu obligatiuni este interesul mai ridicat al investitorilor pentru plasamente sigure. Randamentele pe care le ofera obligatiunile nu sunt foarte mult peste cele oferite de depozite, dar majoritatea sunt peste dobanzile pe care le-ar putea obtine un client obisnuit la un depozit", spune Valerian Ionescu, directorul departamentului de tranzactionare pe piata de capital din cadrul BCR.
Obligatiunile cu dobanda fixa, cum sunt cele ale BIRD sau BCR, au suferit ajustari de pret pe Bursa, in conditiile in care dobanzile bancare au crescut semnificativ in ultimul an. Astfel, obligatiunile BIRD, care ofera o dobanda fixa de 6,5% pe an, au ajuns sa se tranzactioneze la circa 92% din valoarea nominala de 1.000 de lei.
In aceste conditii, titlurile, cu maturitatea in septembrie 2009, ofera investitorilor un randament anual de 11,3%, insa s-au tranzactionat si la randamente de peste 13%, similare celor oferite de depozitele bancare.
Practic, investitorul castiga, pe de o parte, din cuponul pe care trebuie sa-l incaseze pentru perioada ramasa pana la maturitate, si din diferenta intre pretul la care cumpara obligatiunile, in prezent de circa 920 de lei, si pretul la care acestea ii vor fi rascumparate de catre emitent la scadenta, respectiv 1.000 de lei (valoarea nominala).
Obligatiunile BCR, cu maturitate in noiembrie 2009, au ajuns sa se tranzactioneze la preturi de circa 91% din valoarea nominala. In conditiile in care dobanda fixa este mai mare decat in cazul BIRD, respectiv 7,25% pe an, randamentul acestor titluri pana la maturitate ajunge la 17,4%, peste cea mai mare dobanda oferita de banci la depozitele bancare ale populatiei, care este de circa 15%.
In cazul obligatiunilor cu dobanda variabila, ajustarile de pret sunt mai reduse, randamentul acestora crescand odata cu dobanzile interbancare. Astfel, obligatiunile Timisoara cu scadenta in 2026 ofera o rata a dobanzii de 15,67% pe an la urmatorul cupon, din februarie, in timp ce obligatiunile Bacau, scadente in 2026 ofera dobanzi de 19,78% pe an la urmatoarele doua cupoane, din ianuarie si aprilie 2009.
"Cei care cumpara obligatiuni sunt jucatori familiarizati cu piata de actiuni, care incearca sa-si reduca riscurile, sau sunt fondurile mutuale cu venit fix care au atras investitii importante de la investitori. Cei care vand cauta probabil o lichiditate mai ridicata prin plasamentele in depozite", explica Valerian Ionescu.
Printre vanzatori s-ar putea regasi si fonduri de investitii straine, care au cumparat obligatiunile in ofertele derulate in 2006 si 2007 si acum incearca sa faca rost de lichiditati.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO