Burse - Fonduri mutuale

Raportul ING a doborat actiunile Petromidia: minus 20% intr-o saptamana

Raportul ING a doborat actiunile Petromidia: minus 20% intr-o saptamana

Click pentru imaginea intreaga

17.04.2008, 20:35 23

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), compania care controleaza rafinaria Petromidia, au scazut dramatic in ultima saptamana, dupa ce ING a redus pretul tinta pentru aceste titluri de la 0,169 lei la 0,0342 lei.
Titlurile Petromidia au fost cotate la sfarsitul sedintei de ieri la 0,0619 lei, fata de nivelul de 0,0779 lei la care se aflau pe 8 aprilie, cand a fost publicat raportul ING. De la inceputul anului, actiunile rafinariei au pierdut 43%, iar in ultimele sapte luni acestea au scazut cu 55% fata de maximul istoric de 0,14 lei/actiune, atins la sfarsitul lui august 2007, cand s-a anuntat preluarea grupului Rompetrol de catre compania cazaha KazMunay Gaz (KMG).
Valoarea companiei a scazut astfel cu 500 mil. euro, de la 860 mil. euro la 360 mil. euro, in timp ce analistii ING vad o valoare corecta a companiei de 200 mil. euro.
Titlurile Petromidia, listate la Bursa in aprilie 2004, au fost printre cele mai intens speculate de catre investitori, inregistrand oscilatii puternice. Cursul actiunilor a fost influentat puternic de desele vizite la Parchet ale lui Dinu Patriciu, actionarul majoritar al grupului Rompetrol pana in august 2007, care a fost anchetat, pus sub acuzare si chiar arestat pentru o noapte.
El a fost acuzat de spalare de bani si inselaciune in cazul privatizarii Petromidia, dar si de comiterea mai multor infractiuni economice, printre care si manipularea pietei de capital in momentul listarii actiunilor Rompetrol Rafinare.
Pierderile raportate de Petromidia, de peste 66 mil. euro in 2007, datoriile mari ale companiei, de peste 2 mld. lei (550 mil. euro), dar si situatia tot mai nefavorabila pentru companiile din sectorul de rafinare ca urmare a cresterii pretului petrolului, sunt principalele argumente care i-au determinat pe analisti sa-si reduca evaluarile pentru titlurile companiei in ultimele luni si sa recomande vanzarea acestora.
In plus, absenta unor informatii din partea actionarului majoritar al grupului Rompetrol, KMG, privind strategia viitoare de dezvoltare a companiei, precum si transparenta redusa a ultimelor raportari financiare sunt alte argumente care i-au convins pe analisti sa-si schimbe pozitia fata de companie.
Dupa preluarea grupului Rompetrol de catre KMG, mai multe societati de brokeraj au emis rapoarte foarte optimiste privind actiunile Petromidia, ING stabilind atunci un pret tinta de 0,169 lei/actiune, in timp ce Raiffeisen Capital&Investment (RCI) avea un pret de 0,142 lei/actiune. Estimarile pozitive se bazau pe pretul platit de KMG pentru achizitia Rompetrol, care evalua intregul grup la 3,6 mld. dolari, dar si pe un eventual ajutor consistent din partea companiei kazahe, privind importuri de titei la un pret mai redus sau plata datoriilor istorice, speculatii care insa nu s-au materializat.
Potrivit raportului ING de saptamana trecuta, actiunile Rompetrol Rafinare sunt supraevaluate atat in comparatie cu societatile similare de pe pietele vecine, cat si din punct de vedere al rezultatelor estimate pentru perioada urmatoare.
"Perspectivele sunt slabe pentru rezultatele RRC in 2008 si 2009, din cauza scaderii marjelor de rafinare si din petrochimie. Profitul operational (EBITDA) al companiei ar putea creste abia din 2010, cand majorarea capacitatii rafinariei si o revenire a marjelor ar putea ajuta la cresterea profiturilor", sustin analistii ING in raport. Acestia estimeaza ca Petromidia va trece pe profit abia din 2010.
Analistii KBC Securities si-au redus si ei in februarie tinta de pret pentru titlurile RRC, la 0,052 lei/actiune, fata de nivelul de 0,08 lei/actiune din august 2007.
Analistii CA IB Securities au fost cei mai critici pana acum cu privire la Petromidia, avand inca de la inceputul anului trecut un pret tinta de 0,058 lei/actiune, pe care si l-au modificat usor in scadere la inceputul acestui an, la 0,054 lei.
"Rompetrol Rafinare are nevoie de o infuzie de capital, pe care inca nu se stie daca o va primi de la actionarul majoritar. Pe plan operational, compania se confrunta cu scaderea marjelor de rafinare, cheltuielile mari cu energia electrica si cu scaderea diferentialului de pret intre titeiul Brent si titeiul Ural, unul dintre avantajele competitive de pana acum", explica Adriana Marin, analist sef la CA IB Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO