Burse - Fonduri mutuale

Rares Nilas, BT: Nimeni nu vrea sa cumpere la Bursa cand aude de falimente

Rares Nilas, BT: Nimeni nu vrea sa cumpere cand aude de falimente
12.11.2008, 18:30 12

Bursa a pastrat si ieri o volatilitate ridicata, inregistrand scaderi de pana la 4%, in cazul indicelui energetic BET-NG si de aproape 3% pe indicele compozit al pietei, BET-C.

Indicele general al pietei, BET, care reda evolutia celor mai lichide 10 companii, a coborat ieri cu 2% sub nivelul de referinta atins in sedinta precedenta, coborand astfel aproape de pragul de 3.000 de puncte.
Printre cele mai mari corectii din sedinta de ieri le-au consemnat companiile energetice, titlurile Petrom (SNP) coborand cu 6,8%, pana la pretul de 0,191 lei/actiune, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 4,8%, atingand un pret de 0,0235 lei/actiune.
"Actiunile tuturor companiilor listate arata foarte bine pe indicatorii fundamentali, si astfel investitorii ar trebui sa intre la cumparare. Volatilitatea ridicata insa, alimentata extrem de mult si in cea mai mare parte in sens negativ de stirile externe, alunga investitorii pe termen lung si mediu. Nimeni nu vrea sa cumpere cand peste tot se aude despre falimente, disponibilizari si nationalizari", a apreciat Rares Nilas, directorul general al societatii de brokeraj BT Securieties.
Societatile financiare de investitii au inregistrat de asemenea corectii asemanatoare, cuprinse intre 0,3% si 3,7%. Cea mai mare corectie a fost consemnata de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au coborat la pretul de 0,645 lei/actiune, urmate de actiunile SIF Oltenia (minus 2,6%), SIF Moldova (minus 1,5%) si SIF Transilvania (minus 0,3%). Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inchis la acelasi nivel de referinta atins in sedinta de marti, de 0,675 lei/actiune.
Evolutiile negative ale SIF-urilor au redus cotatia indicelui BET-FI cu 1,8%, pana la nivelul de 15.000 de puncte.
"Cred ca volatilitatea s-ar putea pastra ridicata pentru urmatoarele 4-5 luni, din trimestrul al doilea al 2009 fiind posibila o revenire. Pana atunci, toata aceasta perioada va fi caracterizata de o incertitudine extrem de mare. Trebuie sa asteptam sa vedem incotro se indreapta economia mondiala si cum va afecta aceasta economia pe plan local", a adaugat Nilas.
In sectorul financiar, actiunile BRD Groupe SocGen (BRD) au scazut ieri cu 2,3%, pana la pretul de tranzactionare de 8,7 lei/actiune, in vreme ce titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au pierdut aproape un procent. Actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au coborat cu 8,4%, pe fondul stirilor negative, care apreciaza ca grupul bancar, cel mai mare din Austria, ar putea solicita finantare de la stat pentru acoperirea pierderilor.
Cel mai bun performer din sedinta de ieri a fost dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti (IMP), titlurile companiei inregistrand o apreciere maxima de 15%.
Pe plan extern, majoritatea cotatiilor bursiere au inregistrat pierderi pe parcursul sedintei de ieri, indicii europeni pierzand in medie 1%. Cea mai mare corectie era inregistrata aproape de ora inchiderii de indicele german DAX, in coborare cu 1,4%, urmat de indicele francez CAC 40, care pierdea 1%. Cea mai redusa corectie era consemnata de indicele economiei britanice, FTSE 100, in coborare cu 0,3%.
Indicele american Dow Jones deschidea sedinta de ieri in scadere cu 1,8%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO