Burse - Fonduri mutuale

Rares Nilas, BT Securities: Piata este surescitata de cresterile de pe RASDAQ

16.07.2007, 17:30 44

Bursa de la Bucuresti continua trendul ascendent din ultimele doua luni si a incheiat ultima saptamana in urcare, in apropierea maximelor istorice atinse in ultima perioada. Societatile de investitii financiare raman in centrul atentiei, in timp ce indicele acestora a castigat 1,9%.
Valoarea tranzactiilor se pastreaza la peste 20 milioane de euro si infirma temerile conform carora lichiditatea s-ar putea reduce pe timpul verii.
Piata RASDAQ a continuat sa aduca castiguri importante celor cu apetit ridicat pentru risc. Actiunile Albalact, compania producatoare de lactate, au urcat cu 5%, fiind cele mai lichide din piata, iar titlurile companiei cu afaceri in domeniul constructiilor Concefa au sarit cu 15%, inregistrand al doilea rulaj de pe RASDAQ.
"Piata este la acest moment surescitata de companiile nou aparute in vizorul investitorilor de pe RASDAQ, titluri care odata "descoperite" inregistreaza cresteri puternice. Sunt multi care au stat pe margine, iar acum nu vor sa piarda trenul. Cresteri puternice sunt si pe Bursa. Ma gandesc aici la actiuni ca Electroputere sau Oil Terminal, care insa au inregistrat si corectii pe masura cresterilor", spune Rares Nilas, directorul al BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania.
Indicele BET a urcat vineri cu 0,44% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 20,3 mil. euro (63,8 mil. lei). De la inceputul anului BET a castigat 26%.
"E putin cam riscant sa spui ca piata se afla la inceputul unui trend ascendent dupa urcarile din ultimele luni. Cred ca preturile actuale reflecta situatia financiara reala a companiilor", spune Rares Nilas.
Indicele BET-FI a urcat in ultima sedinta bursiera cu 1,89%, cele cinci titluri ramanand printre cele mai lichide din piata.
Indicele a urcat cu 42% de la inceputul anului, cu precadere pe seama ascensiunii titlurilor SIF Transilvania. In 2006 performanta pe intreg anul a BET-FI a fost de 32%.
"In ceea ce priveste societatile de investitii financiare, investitorii sunt in asteptare. Nu sunt multi vanzatori si de aceea indicele nu a inregistrat corectii semnificative dupa urcarile puternice din ultima perioada. Se asteapta in toamna listarea Erste sau BCR la Bucuresti si nu a mai ramas mult timp pana atunci", mai spune Rares Nilas.

Acsiunile SIF Moldova (SIF2) au crescut vineri cu 2,94%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat vineri la circa 3,82 milioane de euro (aproximativ 12 milioane de lei), reprezentand primul rulaj din piata. Actiunile societatii de investitii financiare au crescut cu 3,77% de la inceputul lunii, cel mai mare rulaj fiind inregistrat pe data de 3 iulie, atunci cand au fost tranzactionate circa 4,6 milioane de actiuni pentru 5,62 milioane de euro (17,66 milioane de lei). De la inceputul anului titlurile SIF Moldova au crescut cu 9,37%. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova
s-a perfectat in sedinta de vineri la un pret de 3,85 lei/actiune.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au crescut in sedinta de vineri cu 3,11%, pe fondul unui rulaj de 909.000 de euro (2,85 milioane de lei), printre primele zece din piata. Titlurile societatii de servicii de investitii financiare au crescut de la inceputul anului de peste doua ori, de la un pret de 1,81 lei/actiune in prima sedinta din ianuarie. Luna curenta a adus pentru actiunile companiei o crestere de circa 16%. Cel mai mare rulaj al lunii a fost atins pe 3 iulie, sedinta in care au fost tranzactionate 1,87 mil. actiuni pentru 2,23 milioane de euro (6,98 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile Broker Cluj s-a perfectat in sedinta de vineri la un pret de 3,98 lei/actiune.

Actiunile Loulis (MPN) au pierdut vineri 4,76%, pe fondul unui rulaj de 34.000 de euro (107.000 de lei). Scaderea a venit dupa ce Leipnik Lundenburger Invest (LLI), cel mai mare jucator de pe piata europeana de morarit, a preluat joia trecuta un pachet de 60% din actiunile Loulis in schimbul a 33,9 milioane de euro (106 milioane de lei). Dupa incheierea tranzactiei, Loulis Grecia mai detine 26% din Loulis Romania. LLI este detinuta de grupul financiar Raiffeisen si asteapta anul acesta afaceri de 775 milioane de euro, din care doar o cincime se realizeaza in Austria, tara de origine a companiei. Ultima tranzactie cu titlurile Loulis s-a perfectat la pretul de 0,50 lei/actiune.

Actiunile Concefa Sibiu (COFI) au sarit vineri cu 14,19%, pe fondul unei lichiditati de 483.000 de euro (1,51 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj de pe piata RASDAQ, dupa cel inregistrat de Albalact, de 516.000 de euro (1,62 milioane de lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei care contine toate companiile listate pe RASDAQ, a crescut vineri cu 2,33%, sau 129,65 puncte, pana la un nivel de 5.693, 43 puncte. Valoarea totala a tranzactiilor din piata s-a ridicat vineri la circa 5,55 milioane de euro (17,40 mil. lei). Cel mai mare pret atins in sedinta de vineri de actiunile Concefa a fost de 17 lei/actiune, in vreme ce ultima tranzactie s-a perfectat la un pret de 16,90 lei/actiune.

Titlurile Forconcid Ramnicu Valcea (FOND) au sarit vineri cu 22,05%, pe fondul unui rulaj de 147.000 de euro (462.000 de lei). La inceputul saptamanii trecute, Traian Ilin, consilierul economic al societatii Forconcid, si-a lichidat detinerea de 10,9% din capitalul social al companiei, in schimbul sumei de 330.000 de euro. Vanzarile din ultima perioada pe aceste titluri vin dupa ce actiunile Forconcid au inregistrat de la inceputul acestui an un avans de 27 de ori. Compania este detinuta de Asociatia Salariatilor in proportie de circa 34%, iar Bica Paul, directorul general al companiei, are o participatie de aproape 19%. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 93 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO