Burse - Fonduri mutuale

Rares Nilas, BT Securities: Se contureaza o iesire din actuala situatie

Rares Nilas, BT Securities: Se contureaza o iesire din actuala situatie
13.04.2009, 17:56 21

Bursa si-a intrerupt ieri seria de aprecieri din ultima perioada, consemnand o corectie usoara, de 1,6% pe BET, indicele celor mai lichide 10 companii din piata, in timp ce societatile financiare au inregistrat cel mai mic declin din piata, de 0,6% pe BET-FI.

Brokerii se asteapta la corectii asemanatoare in sedintele urmatoare, insa sustin ca perioada scaderilor drastice pe Bursa a trecut.
„Este absolut firesc sa vedem corectii de genul celei de azi (ieri - n.a.), insa nu trebuie sa ne alarmeze acest lucru, mai ales ca scaderile au venit pe final de sedinta. Aceste corectii sunt date de iesirea unor investitori speculativi din piata, care au profitat de aprecierile din ultima perioada si care marcheaza profit. Nu este cazul insa sa ne asteptam la o corectie brusca, a apreciat Rares Nilas, directorul executiv al BT Securities, firma de brokeraj a Bancii Transilvania.
La categoria societatilor financiare cea mai mare scadere au inregistrat-o titlurile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut 3% fata de referinta, in timp ce actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au reusit sa inchida pe plus, cu o apreciere de 2,4%, urcand la pretul de 0,865 lei/actiune. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inchis in stationare la nivelul de 0,78 lei/actiune.
Scaderi asemanatoare au inregistrat si societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), care au coborat cu 2,1% si respectiv 3,3%, pana la nivelul de 7 lei/actiune si respectiv 1,16 lei/titlu.
„In momentul de fata cred ca se contureaza o iesire din criza, iar investitorii mani­festa o rezistenta la stirile negative. Pe mine m-au sur­prins mai de­graba corectiile de la inceputul anului, pe fondul unui blocaj de panica al investitorilor, decat aprecierile din ultima perioada. Preturile de atunci reflectau o stare de faliment a economiei si nu era cazul, a adaugat Nilas.
In sectorul energetic, indicele de profil BET-NG a coborat fata de referinta cu 1,1%, pana la nivelul de 376 de puncte, cea mai mare corectie dintre companiile de profil, fiind inregistrata de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) care au pierdut 2,2%.
Actiunile Petrom (SNP) au coborat cu 0,6%, pana la pretul de 0,163 lei/actiune, in vreme ce titlurile Transgaz (TGN) au pierdut 1,3%, coborand la pretul de 126,4 lei/actiune. Titlurile Transelectrica (TEL) au reusit sa inchida in urcare cu aproape 1% fata de referinta, inchizand sedinta la nivelul de 10,4 lei/actiune.
„Acum cred ca investitorii isi refac calculele iar odata cu publicarea rezultatelor, daca acestea vor fi peste esti­mari, care sunt prea pesimiste dupa parerea mea, piata cred ca mai are un potential de cres­tere de 40%. Este insa un pronostic greu de realizat, a incheiat Nilas.
Unele dintre cele mai mari apre­cieri din pia­ta au fost inre­gistrate de titlurile Bancii Comer­ciale Carpatica (BCC), care au urcat cu 14,3% peste referinta, si respectiv ac­tiunile producatorului de bere Bermas (BRM), care au avansat cu 13,4% pe fondul publicarii rezultatelor pe anul trecut.
Pe plan extern, principalele piete europene inregistrau evolutii contrare celei de la Bucuresti, indicele german DAX consemnand un avans de 3%, urmat de aprecierea indicelui paneu­ropean Euro Stoxx 50, care urca spre inchidere cu 2,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO