Burse - Fonduri mutuale

Rares Nilas: Exista investitori care vad o oportunitate in prabusirea Bursei

Rares Nilas: Exista investitori care vad o oportunitate in prabusirea Bursei
09.05.2010, 23:25 19

Brokerii se asteapta in urmatoarele sedinte la o revenire usoaraa preturilor pe Bursa de la Bucuresti, dupa o saptamana de cosmar,in care principalii indici locali au pierdut aproape intreagacrestere din acest an. Societatile financiare au pierdut vineri6,5% pe indicele BET-FI, coborand sub pragul de 25.000 de puncte.In ultima saptamana indicele de profil a pierdut aproape 17%.
"Evolutia Bursei locale de saptamana trecuta a fost data inprincipal de modul in care pietele externe au reactionat la stirilereferitoare la problemele datoriilor statelor din regiune. Sidegringolada stirilor interne, ba de majorare a taxelor, ba dereducere a salariilor bugetare, care denota mai mult o nestiintadin partea politicului, contribuie la nesiguranta investitorilor",a declarat Rares Nilas, directorul executiv al societatii deintermediere BT Securities.
Cele mai afectate titluri la categoria societatilor financiare aufost actiunile SIF Moldova (SIF2), care au coborat cu aproape 7,8%sub referinta. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au consemnat cel maimare rulaj din piata, de peste 21,8 mil. lei, in timp ce cotatiaactiunilor a coborat cu 5,9%, cea mai mica scadere la aceastacategorie.
Indicele BET a coborat vineri cu 4,5%, in ultima saptamana pierzandpeste 16%. Cele mai afectate titluri din cadrul indicelui au fostactiunile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) care vineri auinregistrat scaderi de 3,6% si respectiv 7,7% fata dereferinta.
"In conditiile in care in nici patru sedinte am asistat laprabusirea pietei, cred ca avem de a face cu al doilea val de crizape Bursa", a concluzionat Nilas.
Indicele energetic BET-NG a inregistrat vineri cea mai micacorectie, de putin peste 2,8% fata de referinta. De altfel,indicele inregistreaza acum cea mai mare crestere din piata de lainceputul anului, de 15,8% fata de ultima cotatie din decembrie2009.
"In ciuda conditiilor actuale exista si optimism in piata. Acestlucru se vede in cresterea volumelor de tranzactionare, unde vedemsi cumparatori. Exista investitori care vad in aceste corectii ooportunitate, dar este greu sa iti pastrezi curajul cand auzi totfelul de zvonuri, cum ar fi dezmembrarea zonei euro sau falimentulGreciei", a mai spus Nilas.
Valoarea tranzactiilor din sedinta de vineri a depasit 16 mil.euro, mult peste media transferurilor din aprilie, cele mai marirulaje fiind inregistrate de titlurile bancare si cele pe SIFOltenia.
"In sedintele urmatoare ma astept la o revenire. Au fost scaderiprea abrupte si nu este inca vorba despre o stare de panica inpiata. Trendul din pacate cred ca s-a schimbat, avem un trendnegativ acum in conditiile in care s-au spart niveluri derezistenta importante", a apreciat Nilas.
Pe extern, principalele piete europene au inregistrat saptamanatrecuta scaderi similare cu cele de la Bucuresti, indicelepaneuropean Euro Stoxx 50 coborand vineri cu peste 4,3% fata dereferinta.
"In momentul de fata asistam la daramarea ultimului mit cu privirela siguranta investitiilor. Titlurile de stat erau ultimeleinstrumente finaciare considerate sigure. Investitorii incep din cein ce mai mult sa aiba dubii cu privire la posibilitatea statelorde a-si plati datoriile la scadenta, un exemplu in acest sens fiindGrecia", a incheiat Nilas.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care in ultimeledoua saptamani au pierdut aproape intregul avans din acest an.
  • Evolutia actiunilor Bancii Transilvania (TLV), care de lainceputul lunii au coborat cu aproape 20%, sub pragul de 2lei/unitate.
  • Evolutia titlurilor OMV Petrom (SNP), dupa ce vineri compania apublicat rezultatele trimestriale, cu profit in crestere.
  • Evolutia actiunilor Electroputere Craiova (EPT), care auinregistrat vineri cea mai mare scadere din piata, corectia din mairidicandu-se la peste 34%.
  • Evolutia societatilor de utilitati Transelectria (TEL) siTransgaz (TGN), care au cumulat pierderi de peste 10% fiecare de lainceputul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO