Burse - Fonduri mutuale

Rares Nilas: Luna octombrie a reprezentat varful crizei din Romania

Rares Nilas: Luna octombrie a reprezentat varful crizei din Romania
02.11.2008, 18:15 25

Cele mai mari scaderi au fost consemnate de societatile financiare, indicele de profil, BET-FI, pierzand 56,4%, fiind foarte aproape sa coboare chiar si sub pragul suport de 10.000 de puncte. Indicele BET, care reda evolutia celor mai lichide 10 companii, a inregistrat in luna octombrie o corectie de peste 30%, in ultima sedinta atingand nivelul de 2.800 de puncte.

"Luna octombrie a fost una dintre cele mai proste luni de la deschiderea Bursei, cu siguranta. Cred insa ca in aceasta luna, am depasit varful crizei din Romania, si incepand cu luna noiembrie, vom intra intr-o perioada de acalmie, cu posibile cresteri usoare, un trend puternic de crestere fiind insa foarte putin probabil. Nu exclud in continuare alte oscilatii, insa nu mai ma astept la scaderi atat de puternice", a declarat Rares Nilas, directorul general al societatii de brokeraj BT Securieties.
Cele mai mari scaderi din luna octombrie au fost consemnate de companiile din sectorul constructiilor si utilajelor, de altfel, sectorul imobiliar si cel auto fiind cele mai afectate de criza la nivel global, nu doar in Romania. Titlurile dezvoltatorului imobiliar Impact Bucuresti (IMP) au pierdut in luna octombrie 77,4%, in vreme ce actiunile companiei de constructi Dafora Medias (DAFR) au coborat cu 70% fata de nivelul de la sfarsitul lunii septembrie.
Dintre societatile financiare, cea mai afectata in luna octombrie a fost SIF Banat-Criasana (SIF1), titlurile societatii pierzand in aceasta perioada 62,2%, fata de nivelul de referinta din septembrie. In topul scaderilor au urmat titlurile SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3) care au pierdut fiecare cate 60%.
"Preturile la care acum se efectueaza tranzactii nu justifica starea reala a companiilor din Romania, si nu cred ca mai pot scadea mai mult de atat. Nu poti avea o companie a carei valoare sa fie 0, asta decat in cazul falimentelor, iar despre asa ceva nici nu se pune problema in Romania. Tocmai din aceasta cauza in perioada imediat urmatoare ma astept la aprecieri de preturi si la intrarea din nou a investitorilor la cumparare", a adaugat Nilas.
Piata a pierdut in luna octombrie 35,6 mld. lei (9,8 mld. euro) din capitalizare, in prezent piata bursiera din Romania valorand 51,6 mld. lei (14,1 mld. euro). In ciuda scaderii capitalizarii, volumul tranzactiilor in aceasta perioada a fost aproape dublu fata de numarul tranzactiilor din luna septembrie, insa valoarea acestora a fost aproximativ egala fata de cea din luna precedenta. In luna octombrie pe BVB s-au tranzactionat 1,4 mld. de actiuni, fata de 836 de mil. de actiuni cate au fost tranzactionate in luna septembrie, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 532 mil. lei.
"Perioada care tocmai s-a incheiat a fost una specifica investitorilor speculativi, majoritatea investitorilor pe termen mediu si lung iesind din piata in cautare de lichiditati. In perioada imediat urmatoare ma astept ca volumul tranzactiilor sa scada, datorita revenirii investitorilor de portofoliu pe termen mediu si lung", a continuat Nilas.
In sedinta de vineri, principalii indicatori au inchis din nou pe minus, dupa ce saptamana trecuta indicii au inregistrat cresteri pentru trei sedinte consecutive. Astfel indicele BET, scadea vineri cu 0,8%, indicele BET-FI cobora cu 0,5%, in vreme ce indicatorul energetic BET-NG, consemna un declin de 0,8%.
Bursa de la Bucuresti nu a reflectat insa evolutiile burselor externe, principalii indici europeni inchizand vineri sedinta de tranzactionare pe plus, in urcare in medie cu 2%.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO