Burse - Fonduri mutuale

Rares Nilas: Reintroducerea impozitului va impulsiona marcarea de profit

Rares Nilas: Reintroducerea impozitului va impulsiona marcarea de profit
01.11.2009, 23:20 46

Brokeriise asteapta ca in perioada urmatoare sa asistam in continuare lacorectii in piata, care s-ar putea accentua pe fondulincertitudinii economice si politice tot mai mari din ultimaperioada. Pe termen scurt investitorii vor fi tentati sa marchezeprofitul, in timp ce o depreciere a cursului de schimb ar puteatine investitorii straini departe de piata de la Bucuresti.
"Ma astept la scaderi de preturi in perioada urmatoare, care se voraccentua pe masura ce incertitudinile atat economice, cat sipolitice se amplifica. Un alt element negativ care va contribui lascaderea preturilor este introducerea impozitului pe venituri dintranzactionare, masura care va impulsion marcarea de profit inpiata", a declarat Rares Nilas, directorul executiv al societatiide intermediere BT Securities.
Impozitul de veniturile obtinute pe Bursa a fost suspendat lafinele lui 2008 printr-o decizie a guvernului Tariceanu, dar masuraexpira la sfarsitul acestui an. Impozitul pe castigurile obtinutepe Bursa din vanzarea actiunilor detinute mai putin de un an estede 16%.
Bursa locala a revenit la finalul saptamanii trecute pe scadere,odata cu principalele piete internationale, corectiile fiind insade mica amploare. Cea mai mare scadere dintre indici ainregistrat-o BET-NG, care a coborat cu 0,8% sub referinta.
"Cred ca economia romaneasca va arata mai bine in trimestrul patru,cu toate acestea nu cred ca piata va reactiona in urcare. Pe termenmediu, de trei patru luni, s-a schimbat perspectiva. Nu mai esteuna optimista, iar acest fapt se datoreaza inceritudinii asuprafinantarilor externe, asupra evolutiei cursului de schimb. Pefondul acesta, nu se pot face estimari sau previziuni precise inlegatura cu evolutia Bursei", a adaugat Nilas.
Per ansamblu, Bursa a incheiat luna octombrie pe plus, cu oapreciere de doar 1,3%, societatiile financiare fiind cele maiafectate in aceasta perioada, pierzand 13,5% fata de inceputullunii. In sedinta de vineri, doar titlurile SIF Transilvania (SIF3)au inchis in urcare, cu o apreciere de 1,6%. Tot in urcare auinchis si actiunile Bancii Transilvania (TLV), care au urcat cu1,7% peste referinta.
In sectorul energetic, corectia indicelui de profil a fostsustinuta de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu1,3%, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au inregistrat cea mai marecorectie din sector, de 1,9%.
"In momentul de fata cred ca preturile reflecta rezultatelecompaniilor si astfel este posibil sa asistam la aprecieripunctuale in functie de datele financiare trimestriale", a apreciatNilas.
Valoarea tranzctiilor a fost si de aceasta data scazuta, de doar 8mil. de euro, volumul de tranzactionare depasind 38,1 mil. actiuni."Lichiditatea redusa a pietei locale va face ca amplitudineacorectiilor sa fie mai mare decat pe pietele internatioanele.Teoretic, la marimea economiei romanesti, ar trebui s-avemtranzactii de 30 sau 40 mil. euro zilnic", a explicat directorulBT.
Principalele piete internationale au inregistrat, de asemenea,corectii in ultima sedinta. Cea mai mare corectie a fostinregistrata de indicele Dow Jones, care a pierdut 2,5% fata dereferinta, fiind cea mai mare scadere intr-o singura sedinta aindicelui american din ultimele sase luni.

De urmarit saptamana aceasta

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au accentuatscaderile in ultima perioada.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care in ultima vreme au inregistrat evolutii incerte.
  • Banca Nationala decide marti asupra ratei dobanzii de politicamonetara, care ar putea fi scazuta la 7,75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO