Burse - Fonduri mutuale

Rares Nilas: Suntem departe de a fi iesit din trendul descendent

Rares Nilas: Suntem departe de a fi iesit din trendul descendent
09.10.2008, 19:57 31

In continuare cele mai afectate au fost societatile financiare de investitii, care in sedinta de ieri au pierdut 7,4%, coborand sub pragul de 18.000 de puncte. "Suntem departe de a fi iesit din trendul descendent. Situatia internationala inca domina deciziile investitorilor care ies la vanzare pentru acumulare de capital, iar acest lucru se observa prin cresterea volumelor si a lichiditatii din piata, care este cu mult peste cea cu care eram obisnuiti", a declarat Rares Nilas, directorul general al societatii de brokeraj BT Securieties.

Titlurile Petrom (SNP) au inregistrat ieri o usoara crestere, de 0,8% peste nivelul de referinta, atingand un pret de tranzactionare de 0,254 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au scazut cu 6,2%, pana la pretul de 0,0333 lei/actiune. Titlurile Transelectrica (TEL) au urcat cu 0,8%, iar actiunile Transgaz (TGN) au inregistrat o corectie de 10,5%. Cotatia indicelui enegetic a coborat ieri cu 3,9%, sub pragul de 500 de puncte.
Din randul societatilor de investitii, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare pierdere, de 9,7%, coborand sub pretul de 1 leu/actiune. Actiunile SIF Moldova (SIF2) au urmat in topul scaderilor, cu o corectie de 9%, urmate de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut 7,8%. Cea mai mica scadere au inregistrat-o titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au coborat cu 4,8%, sub nivelul de referinta. Tranzactiile cu titlurile SIF Moldova au fost cele mai valoroase tranzactii din piata, in valoare de 5,1 mil. lei.
"Pe termen scurt panica face ca preturile sa scada, iar investitorii care intra acum in piata, sunt in marea lor majoritate, investitori speculativi, care insa au meritul cresterii rulajelor zilnice. In astfel de momente deciziile investitorilor vin mai degraba pe fondul amplificarilor stirilor negative, decat pe analiza fundamentelor economice ale unei companii. Cine doreste insa sa investeasca pe termen mediu si lung, are de castigat", a apreciat in continuare Nilas.
In sectorul bancar, titlurile BRD Groupe SocGen (BRD) au reusit sa inchida pe plus, in crestere cu 1,8% peste nivelul de referinta, atingand astfel un pret de tranzactionare de 8,3 lei/actiune. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inregistrat o crestere de 2,3%, pana la pretul de 0,22 lei/actiune, in timp ce actiunile bancii austrice Erste Bank (EBS) au inregistrat o crestere de 1,9%.
Cea mai mare scadere din sedinta de ieri au inregistrat-o titlurile Azomures Tg. Mures (AZO), care au pierdut 15%, atingand un pret de tranzactionare de 0,295 lei/actiune. Pierderi semnificative au inregistrat si titlurile Broker Cluj (BRK), de 12,4% si actiunile Amonil Slobozia (AMO), care au coborat cu 9,8%, pana la pretul de 0,0231 lei/actiune.
Valoarea tranzactiilor de ieri s-a ridicat la 39,9 mil. lei (10,1 mil. euro), unul dintre cele mai ridicate niveluri de lichiditate din ultimile trei luni de tranzactionare.
Pe plan extern, principalele cotatii bursiere au inchis sedinta de ieri pe plus. Indicele britanic FTSE 100 a urcat cu 1,9%, pana la nivelul de 4.500 de puncte, in timp ce indicele german DAX a inregistrat o crestere de 1,5%. Indicele francez CAC 40 a consemnat cea mai mare crestere din randul indicilor vest-europeni, de 2,3%. Indicele american Dow Jones deschidea sedinta de ieri in crestere cu 1,1%.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO