Burse - Fonduri mutuale

Rasdacele, o specie pe cale de disparitie: Bursa si CNVM se contreaza de trei ani pe tema RASDAQ, iar piata se face pe zi ce trece tot mai mica

Rasdacele, o specie pe cale de disparitie: Bursa si CNVM se contreaza de trei ani pe tema RASDAQ, iar piata se face pe zi ce trece tot mai mica
23.04.2010, 00:00 72

Infiintata in anul 1996 dupa modelul bursei americane NASDAQ,piata RASDAQ este departe de omologul sau de peste Ocean, luand incalcul ritmul ametitor in care pierde emitenti si lipsa detransparenta de care dau dovada mare parte din companiilelistate.

De la infiintare pana in prezent, piata RASDAQ a pierdut circa4.000 de societati, ajungand sa numere 1.482 de emitenti in prezentcu o capitalizare bursiera de 3,3 mld. euro. De la declansareacrizei pana in prezent, numarul de societati care au ales sa iasade la tranzactionare a fost de 500, iar capitalizarea pietei ascazut cu circa 4 miliarde de euro. Mai mult, numarul societatilornou-intrate la tranzactionare a fost extrem de redus: de sapte inultimii doi ani. Lipsa de atractivitate a pietei s-a regasit si innumarul tot mai scazut de tranzactii, inregistrandu-se in prezenttranzactii in valoare medie de sub un milion de euro pe zi.

Cum a inceput confuzia

Situatiapietei RASDAQ s-a complicat si mai mult incepand din anul 2008,cand demersurile de restructurare intreprinse de conducerea Burseide Valori Bucuresti nu au fost aprobate de Comisia Nationala aValorilor Mobiliare in forma propusa. Mai exact, reprezentantii BVBau propus in urma cu doi ani Comisiei ca societatile de pe piataRASDAQ care indeplinesc conditiile de cotare la Bursa sa fieincluse intr-o noua categorie a pietei reglementate, numitaRASDAQ-STAR. Dupa sase luni de tranzactionare, emitentii care vorindeplini conditiile de tranzactionare si transparenta urmau satreaca pe piata reglementata, in timp ce restul sa fie inclusiintr-un sistem alternativ de tranzactionare (ATS). Potrivitproiectului, pe ATS ar fi ramas si companiile care isi vor exprimaintentia de a nu promova la cota Bursei.

CNVM a respins proiectul RASDAQ-STAR, dar a aprobat constituireaunui sistem alternativ de tranzactionare administrat de BVB si adecis ca toate cele companiile listate in 2008 pe RASDAQ sa fietransferate pe acest sistem. Cea mai mare parte a jucatorilor de pepiata de capital au interpretat decizia de atunci a Comisiei princare RASDAQ a fost transformat in ATS ca schimbare a statutului inpiata nereglementata. Singurele clarificari date de CNVM au fost ca"sistemul ATS nu poate fi considerat o piata nereglementata".

Acest transfer de companii de pe RASDAQ pe ATS nu s-a mairealizat si a fost recent suspendat de CNVM printr-o dispunere demasuri. In schimb, anul acesta, Bursa a obtinut autorizarea de laCNVM pentru un alt sistem alternativ de tranzactionare apropiat deforma propusa in urma cu doi ani.

Protectia investitorilor - subiect tabu pentrurasdace

Statutul pietei RASDAQ continua sa fie neclar. Nefiind listatepe o piata reglementata unde emitentii se supun unor norme clare detransparenta in relatia cu investitorii, societatile de pe piataRASDAQ, supranumite si "rasdace", si-au intocmit propriile regulide transparenta. Astfel ca in prezent exista societati listate peRASDAQ care nu considera necesara prezentarea catre investitori aunor rapoarte anuale de activitate, in timp ce altele publicarezultatele trimestriale, semestriale si anuale, la fel ca sicompaniile care se tranzactioneaza pe piata reglementata.

Protectia investitorilor minoritari este de asemenea un subiectsensibil pentru o parte dintre emitentii de pe RASDAQ. Prevederilelegale de a derula oferta publica de preluare atunci cand uninvestitor detine mai mult de 33% din capitalul social sunt adeseaincalcate prin invocarea argumentului ca piata RASDAQ nu poate ficonsiderata piata reglementata. Doar in aceasta saptamana, CNVM aamendat cinci investitori pentru refuzul de a derula oferte publicede preluare la societatile pe care le controleaza.

CNVM si BVB incearca sa transeze in sfarsitproblema

Recent, arbitrul pietei de capital s-a angajat sa rezolveproblematica RASDAQ in 60 de zile, in baza propunerilor facute deCNVM.

"Bursa militeaza pentru fructificarea potentialului pe care ilprezinta companiile listate pe piata RASDAQ. Suntem consecventiideii ca un numar important de companii listate pe piata RASDAQindeplinesc conditiile de a trece pe piata reglementata.Clarificarea statutului trebuie sa vina de la CNVM, care areautoritatea de a separa apele", a spus Stere Farmache, presedinteleBursei de Valori Bucuresti.

Potrivit oficialului BVB, sistemul alternativ de tranzactionareautorizat anul acesta de CNVM si care va purta numele de CAN(Companii si Actiuni Noi) este intr-o formula mult mai apropiata depropunerile BVB decat sistemul autorizat in 2008.

"Nu putem spune ca Bursa are doua sisteme alternative detranzactionare, pentru ca ATS-ul din 2008 nu a avut aprobareafinala. Pentru ca sistemul sa aiba aprobarea finala, Bursa trebuiasa transmita o serie de amendamente Comisiei, ceea ce nu s-a maiintamplat", a continuat presedintele Bursei. Pe sistemul alternativurmeaza sa fie transferate actiunile companiilor care nu suntlistate pe o piata reglementata, principalul candidat fiind FondulProprietatea.

Se Intampla pe rasdaq

  • Companiile sunt obligate de CNVM sa publice doar rezultatelefinanciare anuale. Unele publica si date semestriale sautrimestriale sau rezultate anuale preliminare, altele anunta cuintarziere si rezultatele anuale. Albalact, una dintre cele maimari companii de pe RASDAQ, inca nu si-a publicat rezultatele pe2009.
  • Publicarea convocarilor AGA sau a hotararilor luate deactionari este obligatorie pe RASDAQ, insa nu exista reguli clarecu privire la publicarea materialelor care se discuta in AGA. Unelecompanii ofera acces la materialele discutate in AGA, precumraportul anual, bugetul sau propunerea de dividend, doaractionarilor, pe baza de parola, facand astfel discriminare intreinvestitorii care au actiuni, si implicit au acces la mai multeinformatii cand se decid sa vanda, si cei care nu au actiuni sipractic nu stiu prea bine ce cumpara. Este cazul unor companiimari, precum Ceramica Iasi sau Comnord Bucuresti.
  • Companiile de pe RASDAQ nu sunt obligate sa publicetranzactiile derulate cu persoanele implicate, existand astfelriscul ca acestea sa transfere profit sau sa vanda din active lapreturi subevaluate catre entitati asociate sau controlate de catreactionarul majoritar, in detrimentul actionarilor minoritari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO