Burse - Fonduri mutuale

RASDAQ face din nou furori: in doua luni castiguri cat in trei ani la banca

RASDAQ face din nou furori: in doua luni castiguri cat in trei ani la banca

Click pentru marita

26.02.2007, 18:54 24

Titlurile cotate pe piata RASDAQ au continuat cresterea puternica si saptamana trecuta, astfel ca de la inceputul anului randamentul mediu adus de actiunile de pe aceasta piata a fost de de 24%, mai mult decat dobanda pe trei ani.
In mai putin de doua luni, indicele general al pietei, RASDAQ-C, a depasit avansul indicelui BET pe tot parcursul anului trecut. Cresterea indicelui general al pietei RASDAQ din primele doua luni ale acestui an a reprezentat circa 70% din cea inregistrata de acest indice in 2006. Anul trecut, indicele RASDAQ-C a urcat cu 34%.
De la inceputul anului, actiunile pietei RASDAQ au adus un castig de peste doua ori mai mare comparativ cu cel inregistrat de principalele titluri de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care s-au apreciat in medie cu circa 11%.
Castigul trebuie privit si din perspectiva in care cele mai multe dintre actiunile cuprinse in indicele RASDAQ-C sunt foarte putin tranzactionate de-a lungul unui an. Astfel, principalele titluri cotate la categoria de baza si cele de la categoriile I si II ale pietei RASDAQ au inregistrat cresteri peste cele ale pietei.
Analistii de pe piata sunt de parere ca lipsa oportunitatilor de pe piata BVB a facut ca investitorii sa se orienteze mai puternic catre societatile de pe piata RASDAQ, care au perspective de crestere in viitor.
"Emitentii de la Bursa de Valori Bucuresti au crescut foarte mult, iar multe dintre titluri sunt supraevaluate. In aceste conditii, investitorii s-au orientat mai intai catre titlurile de pe RASDAQ lichide si cu o situatie financiara buna. Daca la sfarsitul anului trecut se gaseau pe piata RASDAQ titluri cu PER-uri (pret raportat la profit pe actiune) de 10-12, acest lucru era aproape imposibil pe Bursa", spune Dorin Danescu, presedintele societatii de administrare a investitiilor Star Asset Management.
Printre titlurile mai lichide de pe piata RASDAQ care au inregistrat cresteri importante de la inceptul acestui an se numara actiunile producatorului de echipamente din industria extractiva Armax Gaz Medias, care s-au apreciat in aceasta perioada cu 83% si care si-au dublat valoarea anul trecut, fara a lua in considerare majorarea de capital derulata de companie.
In topul cresterilor s-au aflat si actiunile Remarul 16 Februarie, companie specializata in constructia si repararea materialului rulant, care au plusat cu 71% in acest an. Un avans similar l-au inregistrat si titlurile transportatorului de produse petroliere Conpet Ploiesti.
Actiunile companiei de foraj in domeniul petrolului si gazelor naturale Dafora Medias au castigat 50% de la inceputul acestui an, dupa ce anul trecut s-au numarat printre cele mai bune plasamente ale pietei de capital, acestea apreciindu-se de circa sapte ori, luand in calcul majorarile de capital operate de societate.
Cei care pompeaza bani pe piata RASDAQ sunt in general romanii, sunt de parere analistii, societatile in care sunt prezente fonduri de investitii straine fiind putine la numar, dar in crestere fata de anii precedenti.
"Cred ca in mare fenomenul este urmatorul: vin bani de afara care intra pe societatile mari si lichide, in principal pe Bursa, iar romanii ies de pe aceste societati si prefera sa investeasca in societati mai mici, cum sunt cele de pe piata RASDAQ", considera Dorin Danescu.
In ceea ce priveste pontentialul de crestere in viitor, Danescu este de parere ca exista in continuare societati pe piata RASDAQ care au crescut si care mai au perspective de crestere in continuare datorita indicatorilor financiari foarte buni, dar si actiuni supraevaluate.
"A existat un efect de bumerang, care s-a tradus prin faptul ca aprecierile de pe unele titluri cu perspective au atras bani si pe alte societati cu indicatori financiari mai putin favorabili, care au devenit supraevaluate si a caror corectie este iminenta", crede Dorin Danescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO