Burse - Fonduri mutuale

RC2 se gândeşte să vândă Policolor pe bucăţi, dar nu în 2010

Veniturile Policolor provin în principal de pe piaţa românească, dar 90% din producţie este în Bulgaria (FOTO: Shutterstock)

Veniturile Policolor provin în principal de pe piaţa românească, dar 90% din producţie este în Bulgaria (FOTO: Shutterstock)

23.06.2010, 23:01 94

Ion Florescu, directorul companiei New Europe Capital careadministrează fondurile de investiţii RC2 şi RIF, care controleazăproducătorul de vopsele Policolor, apreciază că nu este oportun săiasă din afacerea cu materiale de construcţii în acest an, iar cândse va decide să iasă din acţionariatul Policolor o va face pedivizii, ultima divizie pe care o va vinde fiind cea devopsele.

"Acum nu este momentul oportun să ieşi dintr-o afacere cumateriale de construcţii, în condiţiile în care piaţa este slabă,iar preţurile sunt mici. Nu ne grăbim să ieşim din acţionariatulPolicolor şi nici un orizont de timp nu am pentru când vom ieşi dinafacere, pentru că depinde foarte mult de cum evoluează economia.Chiar dacă acum este criză în sectorul construcţiilor, sunt premisede creştere în viitor", a declarat Florescu.

Grupul Policolor-Orgachim a înregistrat anul trecut o cifră deafaceri de aproximativ 70 mil. euro, din care 45 mil. au fost pezona de vopsele şi lacuri, restul reprezentând produse pentruconstrucţii şi industria chimică. Pentru acest an, compania şi-abugetat o creştere de 15%, până la circa 80,5 mil. euro, dintrecare 75% reprezintă veniturile realizate în România, restul fiindrealizate de compania Orgachim din Bulgaria.

"Când ne vom decide să ieşim din afacerea Policolor, cel maiprobabil o să o facem pe divizii şi nu o să vindem toată compania odată.

Sunt patru mari divizii, respectiv segmentul chimic, divizia derăşinoase, cea de vopsele şi terenurile. Divizia de vopsele o să ovindem ultima", a adăugat Florescu. Policolor deţine crica 17hectare de teren în Bucureşti, situate în estul Capitalei.

Fondul RC2 mai deţine pe piaţa locală participaţii laproducătorul de lactate Albalact (ALBZ), operatorul de turismMamaia Resort Hotels, grupul de clinici private Romar şi companiade factoring Top Factoring. În plus, fondul a acţiziţionat lasfârşitul lui 2008 peste 21% din capitalul grupului East PontHoldings, care deţine un siloz de cereale de aproximativ 100.000 detone în portul Constanţa.

RC2 a intrat în acţionariatul Policolor în 2007, iar în 2008şi-a majorat participaţia la peste 38%, prin achiziţia pachetuluide 33% deţinut de fondul RAEF. Ulterior, RC2 şi RIF au delistatPolicolor de pe Bursă.

"Pe piaţa locală avem ceva idei de achiziţii, dar nu dinsectorul materialelor de construcţii. Industria alimentară o găsescprintre cele mai interesante, în special sectorul agricol, încondiţiile în care în următorii 5-10 ani producţia agricolă vacontinua să crească şi va merge tot mai mult către export", aexplicat Florescu.

În cadrul Albalact, fondul de investiţii este raportat cu oparticipaţie de puţin peste 25%, fiind al doilea cel mai mareacţionar, după familia Ciurtin. Compania a finalizat anul trecut cuafaceri de 53 mil. euro şi are aproximativ 4.000 de clienţi activipe toate canalele de distribuţie.

"Industria alimentară a fost mai puţin afectată de criză înultimii doi ani, iar la Albalact este posibil, dar nu probabil, săvindem până la sfârşitul acestui an. Depinde doar dacă găsim unpreţ bun", a încheiat Florescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO