Burse - Fonduri mutuale

Realitatea bursei locale se regaseste in volumele de tranzactionare

Realitatea bursei locale se regaseste in volumele de tranzactionare
05.11.2009, 23:20 26

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in urcare, celmai mare avans inregistrandu-l societatile financiare, de aproape3,9% fata de referinta. Indicele BET al celor mai lichide zececompanii din piata au urcat cu putin peste 1%, in timp cesocietatile din sectorul energetic au avansat cu doar 0,6% pestereferinta.
Brokerii sunt de parere ca sentimentul din piata este unul foarteprost, aprecierile fiind date exclusiv de cresterile pietelorexterne cu care piata locala se coreleaza. Interesul real pentruBursa de la Bucuresti este dat de volumul de tranzactionare, carein ultimele doua saptamani a fost in continua scadere, adaugaacestia.
"Sentimentul pe piata locala este unul prost. Piata si-a pierdutdin reperele interne, iar acum tot ce se tranzactioneaza setranzactioneaza corelat direct cu pietele externe. Urca ei, urcamsi noi. Cred ca realitatea pietei locale se regaseste de fapt involumele de tranzactionare, care sunt in continua scadere, si nu incresterile sustinute de pietele externe", a declarat Ciprian Zah,broker in cadrul societatii de intermediere Broker din Cluj.
Rulajul din sedinta de ieri s-a ridicat la doar 3,2 mil. euro, peun volum de tranzactionare de aproape 28 de milioane de titluri,cele mai tranzctionate actiuni fiind cele ale Petrom (SNP).Brokerii apreciaza ca la nivelul economiei romanesti, rulajul mediuzilnic pe bursa ar trebui sa se ridice la peste 30 mil. euro.
Titlurile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Muntenia (SIF4) au inregistratcel mai mare avans la categoria societatilor financiare, de 4,8%fiecare, urmate in top de cresterile SIF Moldova (SIF2), de 4,4%,SIF Banat-Crisana (SIF1), de 3% si respectiv SIF Transilvania(SIF3), de 2,5%.
Societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrataprecieri ceva mai moderate, de 0,8% si respectiv 2,2% fata dereferinta. Tot in sectorul financiar, actiunile Broker (BRK) auavansat cu 1,9%, la pretul de 0,217 lei/actiune.
"Scaderea volumelor de tranzactionare este un indiciu clar cainvestitorii si-au pierdut interesul pentru bursa in acest final dean. Cred ca pana in primavara bursa va evolua in acelasi stil demoleseala ca si pana acum, iar de la inceputul anului viitor sperla o revenire a volumelor de tranzactionare", a adaugat Zah.
In sectorul energetic, titlurile companiei petroliere Petrom auinchis in scadere, cu o corectie de 0,8% fata de referinta, in timpce societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN)au urcat cu 0,8% si respectiv 1,4% fata de referinta.
Titlurile Bermas (BRM) si Compa (CMP) au revenit pe crestere insedinta de ieri, consemnand de altfel cele mai mari aprecieri dinpiata, de 8,2% si respectiv 6,7% fata de referinta.
La polul opus s-au situat titlurile Electroputere (EPT) si Altur(ALT), care au pierdut 7% si respectiv 3,3% fata de debutulsedintei.
"Daca nu ar fi fost pietele externe care au reusit sa pastrezetrendul ascendent, chiar daca au redus din ritm, corectiile pepiata locala ar fi fost mult mai ample", a incheiat Zah.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), dupa ce companiaa publicat rezultatele financiare trimestriale.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care incep sarecupereze puternic scaderile din ultima perioada.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care continua sa se aprecieze.
  • SIF Transilvania (SIF3) si Transgaz (TGN) publica azirezultatele la noua luni pentru anul in curs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO