Burse - Fonduri mutuale

Revenirea de pe Bursa a indepartat speculatorii de la Sibiu

Revenirea de pe Bursa a indepartat speculatorii de la Sibiu
01.12.2008, 18:23 16

Sibex-ul a terminat luna noiembrie cu un numar de peste 9.000 de contracte incheiate vineri, cu o valoare totala de circa 7,8 mil. lei (2,1 mil. euro), fata de 6.180 de contracte incheiate pe 31 octombrie, cu o valoare de 3,7 mil. lei (1 mil. euro).

Cu toate acestea, luna noiembrie nu a fost una favorabila investitiilor la Bursa de la Sibiu, in conditiile in care numarul total de contracte incheiate luna trecuta s-a situat sub 240.000, aproape jumatate din numarul de contracte incheiate in octombrie. Din punctul de vedere al lichiditatii, piata derivatelor de la Sibiu a atras luna trecuta circa 180,4 mil. lei (47,8 mil. euro), cu 60% sub nivelul atins in octombrie, de 443,2 mil. lei (117 mil. euro).
"In momentul de fata la Sibiu este un dezinteres al investitorilor pentru derivate. Nu se mai castiga in modul in care se castiga acum jumatate de an din variatii de 2-3% si de aceea speculatorii au migrat de la Sibiu la Bursa de Valori Bucuresti. Acest lucru este cauzat de cotatii, Sibiul neputand functiona la cotatii joase. In decembrie este posibil sa vedem pozitii mai agresive dat fiind faptul ca este sfarsit de an, insa nu ne putem astepta la situatia din luna decembrie a anului trecut", spune Adrian Ciudin, trader la Carpatica Invest.
Bursa de la Bucuresti nu a mai avut parte in noiembrie de scaderile puternice din octombrie, lucru resimtit la Sibiu. Astfel, numarul investitorilor care au preferat sa shorteze la Sibiu a scazut luna trecuta datorita revenirilor de pe piata de la Bucuresti.
De exemplu, pe fondul aprecierii cu aproape 32% a SIF-urilor in noiembrie, numarul de contracte incheiate la Sibiu pe SIF Oltenia (DESIF5) si pe SIF Moldova (DESIF2) a scazut puternic. Astfel, fata de un numar total de 260.000 de contracte incheiate pe SIF5 in octombrie si circa 126.000 de contracte incheiate pe SIF2, luna trecuta acestea au atras un numar de circa 142.000 de contracte, respectiv de 85.000 de contracte.
Chiar daca numarul de contracte si rulajul din piata au fost inferioare celor din luna octombrie, cotatiile derivatelor au incheiat noiembrie in crestere. Astfel, contractele DESIF5 pentru scadentele aferente anului viitor au inchis in ultima sedinta a lunii in crestere, in vreme ce pentru decembrie acestea au scazut usor. Derivatele pe SIF2 au inregistrat cresteri atat pentru contractele aferente lunii decembrie, cat si pentru scadentele de anul viitor.
"Comparativ cu finalul lui octombrie, preturile celor mai lichide dintre derivatele pe actiuni au inchis la valori superioare, fiind pentru prima data dupa mult timp cand putem vorbi per ansamblu de o directie ascendenta", spune purtatorul de cuvant al Sibex, Decebal Todarita, in raportul de sfarsit de luna.
In noiembrie topul celor mai importanti cinci intermediari a mentinut aceleasi case de brokeraj, insa ordinea difera. Astfel, Vanguard se mentine in fruntea topului, cu cel mai mare numar de contracte incheiate, in vreme ce Broker Cluj ocupa locul doi. Pe trei a avansat de pe locul cinci societatea Estinvest.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO