Burse - Fonduri mutuale

Rezultate financiare pe primul trimestru

Rezultate financiare pe primul trimestru

Pentru detalii vezi documentul atasat

20.05.2008, 20:47 22

Primele 45 de companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti, excluzand Petrom si BRD, care au o influenta semnificativa asupra rezultatelor, au raportat pe primele trei luni din acest an afaceri si venituri cumulate de 6,7 mld. lei (1,8 mld. euro), in crestere cu 32,2% fata de aceeasi perioada din 2007.
Profiturile nete cumulate ale acelorasi companii s-au majorat in primul trimestru cu 11,5%, la 483,8 mil. lei (131 mil. euro).
Cresterea medie a afacerilor emitentilor de la Bursa a fost in intervalul ianuarie-martie de circa 21%, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
"Bilantul publicarii rezultatelor financiare pentru primul trimestru din acest an este unul incurajator si a readus optimismul la Bursa, mai ales ca evolutia indicatorilor a fost in ton cu performantele consemnate la nivel macroeconomic, economia romaneasca inregistrand rate de crestere foarte bune", spune Andreea Ciobanu, responsabilul departamentului de analiza din cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Cele mai mari doua companii de la Bursa, Petrom si BRD, au raportat cresteri substantiale in primele trei luni din acest an, atat sectorul bancar si cat si cel petrolier numarandu-se printre performerele acestei perioade.
Astfel, Petrom a obtinut in primul trimestru un profit net de 977 mil. lei (264 mil. euro), de peste 2,5 ori mai ridicat comparativ cu aceeasi perioada din 2007, pe fondul unor afaceri in crestere cu 35%, de 3,7 mld. lei (circa
1 mld. euro).
"Evolutia pretului petrolului a avantajat rezultatele Petrom. Conditiile economice actuale precum si tensiunile geopolitice nu indica o schimbare de trend in ceea ce priveste cotatia titeiului, prin urmare ne asteptam la rezultate bune din partea Petrom si in perioada imediat urmatoare. In acelasi timp, ne asteptam la rezultate bune si pe termen lung prin prisma investitiilor foarte ridicate antrenate de procesul de restructurare prin care trece compania", spune Georgiana Pacesila, analist la societatea de brokeraj Confident Invest.
BRD si-a dublat veniturile totale in primele trei luni, acestea ajungand la 3,9 mld. lei (1,05 mld. euro), iar castigul net a urcat cu 54%, pana la 259,3 mil. lei (70,2 mil. euro).
Rezultatele celor doua companii au fost anticipate de investitori, titlurile celor doua companii fiind printre primele care au revenit pe crestere dupa multele luni de corectii de pe piata.
Indicatorii raportati de banci au fost printre cei mai dinamici de pe Bursa, acestea inregistrand avansuri de peste 50% la nivelul castigurilor nete, in timp ce ventiturile totale aproape s-au dublat in medie, comparativ cu primele trei luni ale anului precedent.
"Activitatea de finantare a cunoscut o dinamica foarte buna in primul trimestrul in ciuda noilor conditii de pe piata monetara si a volatilitatii de pe piata valutara, efortul facut de aceste institutii in ceea ce priveste dezvoltarea si extinderea teritoriala dand acum rezultate prin cresterea ratelor de profitabilitate", spune Andreea Ciobanu.
In contrast, companiile de servicii financiare au traversat una dintre cele mai negre perioade, cu SIF-urile si Broker Cluj inregistrand profituri cumulate aproape la jumatate si venituri in stagnare.
Companiile din sectorul de constructii au inregistrat de asemenea cresteri peste media la nivelul pietei, afacerile acestora urcand in medie in primul trimestru cu 50%, pe fondul unor profituri cumulate mai mari cu 42%.
De exemplu, dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti (IMP) a inregistrat in aceasta perioada o crestere de peste doua ori a profitului net, la 5,2 mil. lei (1,4 mil. euro), pe fondul unor afaceri mai mari cu 60%, de 50,4 mil. lei (13,7 mil. euro).
Companiile producatoare de ingrasaminte au inregistrat profituri spectaculoase in primele trei luni din 2008, pe fondul crizei la nivelul pietei agricole, care a pus presiune asupra preturilor atat la alimente, dar mai ales la ingrasaminte.
Ambele companii au revenit pe profit in primul trimestru, Azomures Targu-Mures cu un castig net de aproape 55 mil. lei (14,9 mil. euro), iar Amonil Slobozia cu un profit de 17,9 mil. lei (4,8 mil. euro).
Rezultatele s-au resimtit imediat pe Bursa, cotatia Azomures dublandu-se, iar cea a Amonil urcand cu peste 30% din momentul publicarii bugetelor pe anul curent.
"Rezultatele obtinute de producatorii de ingrasaminte confirma revigorarea cererii interne pentru aceste produse, insa, avand in vedere importanta costurilor materiilor prime in cazul acestui sector, nu excludem posibilitatea ca in cazul trimestrelor urmatoare rezultatele sa fie mai putin incurajatoare", considera Raluca Filip, analist la Confident Invest.
Companiile din domeniul farmaceutic nu s-au remarcat prin rezultate in primul trimestru, afacerile acestora stagnand pe profituri usor mai scazute decat in perioada similara din 2007.
Recenta evolutie a costurilor cu materiile prime s-a resimtit la nivelul majoritatii companiilor din industria productiva, iar domeniul farma nu a fost ocolit.
Unul dintre cele mai atractive sectoare ale BVB in ultimii ani si-a incetinit avansul in primul trimestru din 2008, rata medie de crestere a cifrei de afaceri (16%) fiind depasita de avansul cheltuielilor antrenate de utilizarea materiilor prime (25%).
Suntem de parere totusi ca sectorul farmaceutic are in continuare un potential ridicat, insa un factor important de influenta este determinat de tensiunile dintre Ministerul Sanatatii si distribuitorii de medicamente referitor la modalitatea de stabilire a preturilor acestora", considera Georgiana Pacesila.
Companiile din domeniul metalurgiei si cel de masini si echipamente au inregistrat indicatori slabi atat la nivelul afacerilor, cat si al castigurilor raportate, acestea confruntandu-se in primul trimestru mai ales cu pretul in crestere la materiile prime de baza si la energie, care le-au diminuat simtitor profiturile.
Producatorul de componente auto Compa Sibiu (CMP) si-a redus in primele trei luni profitul net cu 37%, la 2,5 mil. lei (0,67 mil. euro), desi afacerile au urcat in aceeasi perioada cu 8,3%, pana la 83 mil. lei (22,4 mil. euro).

Pentru detalii vezi documentul atasat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO