Burse - Fonduri mutuale

Rezultatele a 44 de companii de pe Bursa

15.02.2009, 18:22 24

Anul trecut profiturile insumate din exploatare ale 44 de companii listate au urcat cu aproape 25%, potrivit unei statistici a ZF.

"Ma astept sa fie mai rau anul acesta decat in 2008. La nivel financiar cred ca rezultatele vor fi cel putin comparabile cu cele de anul trecut daca nu mai proaste. Nici activitatea operationala nu cred ca se va mentine in 2009 , iar pe partea aceasta ma astept chiar la o influenta negativa mult mai mare din cauza reducerii exporturilor, a pietei interne, scaderii consumului si investitiilor mai mici ale companiilor. In 2008 am vazut ceva efecte ale crizei doar in ultimele luni", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
Analistii spun ca lichiditatile companiilor sensibile la cursul de schimb vor fi afectate in 2009 de deprecierea leului.
"Sigur ca le afecteaza pe partea de cash flow, pentru ca ies mai multi bani din casa ca sa-si plateasca ratele la banca, iar daca au salariile negociate in euro, trebuie sa plateasca mai multi bani angajatilor", spune Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest.
Mai multe companii din metalurgie, sectorul chimic si cel imobiliar si-au redus semnificativ activitatea, incepand cu perioada octombrie-noiembrie a anului trecut, din cauza cererii in scadere, care a facut ca preturile sa scada vertiginos.
Anul trecut, doar 17 din 44 de companii care au raportat pana in prezent rezultatele preliminare pe Bursa au inregistrat profituri in crestere fata de 2007 sau si-au diminuat pierderile.
Totusi, brokerii spun ca rezultatele mai slabe nu au avut decat o influenta minora asupra evolutiei din piata a actiunilor companiilor listate.
"Cand actiunile scad cu 90%, cum s-a intamplat in cazul unora dintre companii, asta este echivalent cu falimentul. Sunt sigur ca ne vom uita peste cativa ani inapoi si vom vedea ca scaderile acestea au fost total nejustificate. Noi nu avem problemele companiilor de afara. La noi este o chestie de imagine, panica si neincredere", considera Andrei Anghel.
El mai spune ca se astepta ca in contextul crizei de lichiditati emitentii listati sa incerce sa-si "cosmetizeze" putin rezultatele pentru a tine numerar in firma prin niste metode contabile.
Un exemplu este cel al Petrom, care in trimestrul al doilea din 2008 a anuntat un provizion de 446,6 mil. lei (circa 120 mil. euro) pentru litigiile cu salariatii, iar in cel de-al treilea a ajustat cu 560 mil. lei (peste 150 mil. euro) valoarea contabila a rafinariei Arpechim, care a fost scoasa practic din bilantul Petrom. Cele doua operatiuni au redus astfel cu 270 mil. euro profitul Petrom anul trecut. Petrom publica rezultatele preliminare pe 2008 pe 25 februarie.
Cele mai mari pierderi finaciare raportate pana in prezent de companiile de la Bursa a fost cea a Rompetrol Rafinare (RRC), care s-a cifrat la peste 500 de milioane de lei (136,7 milioane de euro), iar firma a incheiat anul cu cea mai mare pierdere neta, de 490,6 milioane de lei (133,6 mil. euro). Aceasta in ciuda faptului ca afacerile Rompetrol Rafinare s-au majorat in 2008 cu 59,6%, pana la 8,6 mld. lei (2,36 mld. euro).
Pierderile financiare au afectat puternic si combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), care a incheiat anul cu un rezultat negativ de 225,6 mil. lei (61,4 mil. euro), dupa ce pe partea financiara a consemnat o pierdere de 152 mil. lei (41,4 mil. euro).
 
Pentru mai multe detalii click aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO