Burse - Fonduri mutuale

Romanii revin pe final, americanii aproape de noi maxime

01.10.2007, 16:12 16

Bursa de la Bucuresti a incheiat luna septembrie cu o zi de entuziasm pe majoritatea emitentilor, indicele BET castigand 1,45%, iar societatile de investitii financiare avansand cu aproape 2,8%. Acestea sunt cele mai bune performante pentru indicii romanesti in septembrie.
Bilantul pentru piata romaneasca este unul negativ pe ansamblu: o scadere de 7% pe societatile de investitii financiare si o pierdere de 6,1% la nivelul indicelui BET in ceea ce a fost caracterizat de un broker din piata drept "cel mai neinteresant septembrie" din ultimii ani.
Piata americana, care a dat tonul in ceea ce s-a tradus la noi prin "corectia de toamna", a avut o evolutie radical diferita. Actiunile listate pe piata nord-americana au avut cel mai bun sep-tembrie din ultimii noua ani, Dow Jones Industrial Average avansand cu 4%, cu peste 500 de puncte. Indicele de pe Wall Street se apropie vertiginos de maximul din iulie de 14.000 de puncte, iar in ultima sedinta de tranzactionare a inchis la un nivel de aproape 13.900 de puncte.
Scaderea din septembrie din piata romaneasca nu are o explicatia concreta in opinia brokerilor, dar cei mai multi dintre ei se asteapta la o iesire neta de capital din piata pe aceasta luna, dupa ce si in august retragerile nete ale nerezidentilor au fost de peste 25 de milioane de euro.
"Scaderea a fost favorizata de contextul international. Situatia nu este insa dramatica daca ne uitam la randamentul anual al indicilor", spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities. BET are fata de inceputul anului o performanta de aproape 20%.
Sedinta de vineri, desi a adus reveniri spectaculoase, nu a reusit sa imbunatateasca semnificativ nivelul lichiditatii, rulajul pe actiuni fiind aproape de 16 milioane de euro. "Cred ca avem de-a face cu o revenire a pietei si ma astept la recuperari de 3-4% pentru urmatoarea saptamana" , spune Nilas.
Vineri a fost si scadenta din septembrie a contractelor futures de la Sibiu si exista posibilitatea ca urcarea de vineri sa fi fost cauzata de speculatii pe aceste contracte. SIF Oltenia si SIF Moldova, cele mai speculate la Sibiu, au avut si pe Bursa rulaje semnificative de circa 3 mil. euro fiecare si cresteri de peste 4%.
"Saptamana care va urma va stabili daca a fost vorba de o revenire a cotatiilor sau daca numai scadenta contractelor de la Sibiu a fost cauza urcarilor de vineri", spune Mirabela Coss, trader pe derivate la Broker Cluj.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au crescut vineri cu 4,17%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat in sedinta trecuta la aproximativ 3 milioane de euro (10,14 milioane de lei), reprezentand primul rulaj din piata. Grupul SIF a inregistrat vineri tranzactii in valoare de 9,37 milioane de euro (31,69 milioane de lei), reprezentand circa 57,41% din totalul tranzactiilor de la Bursa, de 16,45 milioane de euro (55,19 milioane de lei). Cea mai mare crestere a SIF a fost atinsa de SIF Oltenia (SIF5), cu o apreciere de 4,35%, in vreme ce SIF Banat-Crisana (SIF1) a inregistrat cel mai mic castig, de 0,57%.

Titlurile Broker Cluj (BRK) au castigat vineri 3,27%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 346.000 de euro (1,17 milioane de lei), printre primele zece din piata. Societatea de servicii de investitii financiare a achizitionat de curand pachetul majoritar de 83,02% din capitalul Facos Suceava, societate specializata in prepararea produselor din carne, tranzactia ridicandu-se la circa 4,3 milioane de euro. Facos este una din putinele societati din portofoliul Broker care nu este cotata pe Bursa, decizia de achizitie fiind determinata si de lipsa de oportunitati de investitii pe Bursa. Facos a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 17,6 mil. lei si un profit net de 0,42 mil. lei.

Actiunile Alro Slatina (ALR) au pierdut vineri 1,1%, pe fondul unei lichiditati de 22.000 de euro (73.000 de lei). Actionarii producatorului de aluminiu din Slatina se vor intruni la inceputul lunii noiembrie pentru a decide alegerea unui nou administrator, dupa ce mandatul de administrator al directorului general Gheorghe Dobra a expirat. In cadrul aceleiasi intruniri se va mai discuta completarea planului de investitii al companiei, cu doua noi obiective, respectiv investitii la cladirea Rivergate si construirea unui siloz de aluminiu cu o capacitate de 30.000 de tone. Ultima tranzactie cu titlurile Alro Slatina s-a perfectat vineri la un pret de 9 lei/actiune.

Actiunile Oltchim (OLT) s-au apreciat vineri cu 1%, pe fondul unui rulaj de circa 14.000 de euro (47.000 de lei). Combinatul chimic din Ramnicu Valcea, una dintre cele mai mari companii din portofoliul statului, urmeaza sa fie scos la privatizare anul viitor, dupa ce va prelua partea de petrochimie a rafinariei Arpechim, aflata in portofoliul Petrom, dar si cateva active de la Salrom, Societatea Nationala a Sarii. Oltchim a inregistrat in primele sase luni venituri de 950,44 mil. lei (285,2 mil. euro) si un profit net de 9,61 mil. lei (2,88 mil. euro). Combinatul estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 527 de milioane de euro, in crestere cu 7,3%.

Titlurile Braiconf Braila (BRCR) au crescut vineri cu 6,92%, pe fondul unui rulaj in valoare de 60.000 de euro (202.000 de lei). Actiunile companiei care activeaza in industria confectiilor au cunoscut o crestere puternica si joi, acestea sarind cu 16,07%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 15.000 de euro (51.000 de lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei care cuprinde toate companiile listate pe RASDAQ, a crescut vineri cu 1,17%, fiind prima crestere dupa o saptamana de pierderi. Indicele s-a stabilit astfel la un nivel de 5.199,28 puncte, cu 59,95 puncte mai mult fata de nivelul de joi. Ultima tranzactie cu titlurile Braiconf s-a perfectat vineri la un pret de 0,695 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO