Burse - Fonduri mutuale

Romgaz este liderul petroliştilor europeni după randamentul dividendului

Romgaz este liderul petroliştilor europeni după...

Autor: Radu Bostan

23.03.2015, 00:06 1296
Romgaz (simbol bursier SNG) îşi doreşte să rămână şi anul acesta cel mai generos dintre principalii producători europeni de petrol şi gaze, urmând să distribuie ca divi­den­de 85% din profitul record realizat anul trecut. Compania de stat va oferi investitorilor cel mai bun randament al dividendului din grupa petroliştilor europeni, de peste 9% la co­taţia actuală a acţiunilor.
 
Producătorul român de gaze naturale va pro­pune acţionarilor un dividend brut de 3,15 lei pe acţiune, cu 13% mai mare decât cel sta­bilit pentru 2014, primul an complet după lis­ta­rea la bursă.
 
După ce în 2014 a împărţit 99% din profit ca dividende, Romgaz îşi pro­pune din nou să distribuie acţionarilor cea mai mare parte din câştigul record, în loc să direc­ţio­neze fondurile către investiţii sau achiziţii prin care să-şi mărească producţia de gaze na­tu­rale, aflată în stagnare, sau în alte activităţi care să creeze valoare.
 
Cifra de afaceri a Romgaz a crescut anul trecut cu 15%, la aproape 4,5 miliarde de lei, iar profitul net a urcat cu 44%, la un nivel record de 1,43 miliarde de lei. Rezultatele au fost susţinute de majorarea preţului regle­men­tat la gazele naturale, în condiţiile în care producţia de gaze a rămas constantă la 5,6 miliarde de metri cubi.
 
Compania a rămas însă fără acest motor de creştere la începutul acestui an, când pro­ce­sul de liberalizare a preţului gazelor s-a încheiat pentru consumatorii industriali.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO