Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol: Anghelache da statul in judecata, Patriciu contesta acuzele

11.09.2006, 19:21 25

Presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a fost trimis vineri in judecata, in dosarul Rompetrol, de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), omul de afaceri fiind acuzat de comiterea a sapte infractiuni.
In acelasi dosar, presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, pusa sub invinuire pentru favorizarea infractorului, ameninta ca va da statul in judecata.
Patriciu a contestat acuzele aduse de catre procurorii DIICOT si considera ca investigatia nu este finalizata si ca din dosarul trimis instantei lipsesc acele probe care ii dovedesc nevinovatia.
Omul de afaceri spera ca, prin trimiterea dosarului in judecata, va putea sa-si dovedeasca nevinovatia. "Am toata convingerea ca judecatorii vor avea acelasi punct de vedere", a spus Patriciu.
Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prima infractiune de care este acuzat Patriciu este cea de delapidare, constand in aceea ca, in calitatea sa de administrator al SC Rompetrol SA, si-a insusit, in mod repetat, in perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, in cadrul aceleiasi rezolutii infractionale, o creanta de 85 mil. dolari provenita din Acordul EPSA si cuvenita, conform prevederilor legale in vigoare, bugetului de stat si pe care a traficat-o in interesul Rompetrol International Ltd. si The Rompetrol Group BVB Olanda.
Pe langa aceasta, Patriciu mai este acuzat de spalare de bani, asociere pentru savarsirea de infractiuni, manipulare a pietei de capital, dezvaluire de informatii privilegiate si initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.
In acest dosar au fost trimise in judecata alte 11 persoane: Alexandru Bucsa, vicepresedintele grupului Rompetrol, Petrica Grama, director in cadrul Ministerului de Finante, Florin Iulian Aldea, directorul societatii de brokeraj Alpha Finance, Cerasela Elena Rus, broker la Alpha Finance, Claudiu Simulescu, fost director al TVM (Eastern Securities, ziaristul Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis, fost ministru al comunicatiilor, Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si alti doi membri ai CNVM, respectiv Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, si Elena Albu, sefa Corpului de Control al CNVM.
Presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, s-a declarat revoltata de punerea sub invinuire, ca se considera nevinovata in dosarul Rompetrol si ca intentioneaza sa dea statul in judecata imediat ce acest lucru va fi posibil.
Ea a afirmat ca procurorii nu au admis probele aduse in apararea sa. Procurorii au respins solicitarea avocatului presedintelui CNVM de efectuare a unei expertize grafologice asupra modificarilor si adnotarilor corpului de control al institutiei privind tranzactiile si operatiunile care vizau actiuni Rompetrol.
Anghelache este acuzata de fals intelectual, favorizarea infractorului si aderare la un grup infractional organizat.
Tribunalul Bucuresti va incepe, in 2 octombrie, dezbaterile in dosarul Rompetrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO