Burse - Fonduri mutuale

Rusu, Aviva Investors: Toti managerii locali de fonduri vor supravietui crizei

Rusu, Aviva Investors: Toti managerii locali de fonduri vor supravietui crizei

Razvan Rusu, director de investitii al Aviva Investors: Primul trimestru al anului a fost pentru noi cea mai grea perioada din 2008. Pe fondul corectiilor, am incercat sa ne reducem expunerea pe piata de actiuni sub 70% la fondul Intercapital, insa aceasta masura a fost aproape anulata de retragerile investitorilor.

20.01.2009, 18:03 89

Razvan Rusu, director de investitii la societatea de administrare Aviva Investors, este de parere ca gradul incipient de dezvoltare va tine industria fondurilor mutuale departe de falimente.

Aviva Investors (fosta Certinvest) a fost in 2008 cel mai bun administrator de fonduri mutuale cu fondul de obligatiuni Orizont, care a adus investitorilor un plus anual de aproape 14%. Tezaur, al doilea fond de obligatiuni al administratorului, a inregistrat anul trecut un plus de 9,6%.
Fondul de actiuni Intercapital a pierdut in aceeasi perioada 57% din valoarea unitatilor, scadere mai mica decat a majoritatii fondurilor similare de pe piata, in conditiile in care indicele BET s-a depreciat cu peste 70%, iar fondul de plasamente diversificate Capital Plus a inregistrat o pierdere de 22,2%.
Pentru administrator, cea mai grea perioada din 2008 a fost primul trimestru, cand societatea a trebuit sa faca fata nu doar unor corectii foarte agresive ale Bursei, ci si unui volum mare de retrageri din partea investitorilor.
In primele trei luni ale anului, fondul de actiuni Intercapital a inregistrat retrageri nete de 6,8 mil. lei, in timp ce fondul diversificat Capital Plus a pierdut din retrageri 800.000 lei.
"Primul trimestru al anului a fost pentru noi cea mai grea perioada din 2008. Pe fondul corectiilor, am incercat sa ne reducem expunerea pe piata de actiuni sub 70% la fondul Intercapital, insa aceasta masura a fost aproape anulata de retragerile investitorilor", a explicat Rusu.
Chiar daca fondurile de actiuni au fost lovite in plin de scaderile bursiere si de panica investitorilor in 2008, reprezentantul Aviva Investors este de parere ca fondurile de actiuni vor reveni in atentia investitorilor.
 "Riscul si fondurile de actiuni sunt mult mai populare in randul investitorilor decat prudenta si fondurile de obligatiuni. Revenirea fondurilor de actiuni, atat din punctul de vedere al atragerii de active, cat si al randamentelor, va porni de la niveluri foarte joase, va avea loc treptat si va fi de durata", a spus Razvan Rusu, director de investitii la Aviva Investors.
Rusu este optimist in ceea ce priveste evolutia fondurilor mutuale in 2009, estimand ca toti administratori vor supravietui crizei, in ciuda reducerii drastice a activelor, si ca lansarea de fonduri si intrarea de noi jucatori in piata vor continua.
"Cred ca toti administratorii vor supravietui crizei. Piata romaneasca a fondurilor mutuale este la inceput, si poate ca acest stadiu incipient ne-a protejat si ne va proteja de falimente ale administratorilor sau de inchideri ale fondurilor. Fondurile de investitii locale nu au expunere pe piata creditelor ipotecare, nu investesc in produse structurate si nu au contractat imprumuturi", a explicat Rusu.
Fondurile mutuale romanesti au fost performerele Europei Centrale si de Est in trimestrul al treilea, reusind sa atraga de la investitori intrari nete totale de 30 de milioane de euro in conditiile in care fondurile din regiune raportau retrageri de pana la jumatate de miliard de euro.
"In 2009, fondurile de obligatiuni si cele monetare vor putea sa devina motorul cresterii pietei, si nu doar sa amortizeze pierderile inregistrate de fondurile de actiuni si cele diversificate, cum s-a intamplat in 2008, daca va disparea monopolul bancar care exista in distributia fondurilor", a continuat Rusu.
In 2008, activele nete ale fondurilor mutuale au scazut cu doar 14 milioane de lei, gratie intrarilor consistente raportate de fondurile de obligatiuni si monetare care aproape au reusit sa amortizeze retragerile si pierderile raportate de fondurile de actiuni si cele diversificate.
Preluata de grupul britanic Aviva in toamna anului 2007, societatea de administrare a investitiilor Certinvest a devenit Aviva Investors Romania in luna septembrie a anului trecut, in contextul aderarii la reteaua internationala de asset management a grupului.
Celor aproape doi ani sub aripa Aviva li se adauga peste 10 de experienta pe piata locala de asset management, Certinvest fiind unul dintre cei mai longevivi administratori.
Experienta anului 2008, cand Bursa a inregistrat cele mai dramatice pierderi din istorie, va modifica strategia de investitie a administratorilor de fonduri in sensul ca "acestia vor fi tot mai atenti la risc si la lichiditate, isi vor contura strategiile in special pe termen scurt si mediu, si tot mai putin pe termen lung", potrivit lui Rusu.
Anul trecut, societatea a lansat primele doua fonduri de investitii sub brandul Aviva, respectiv fondurile inchise de investitii Everest si Leader. Pentru anul in curs, administratorul isi propune lansarea unor produse structurate cu capital garantat si un fond imobiliar - proiect mai vechi de-al societatii.
"Vrem sa lansam fondul imobliar in cea de-a doua jumatate a anului. Piata imobiliara ofera acum poate mai multe oportunitati decat in 2008 sau 2007 cand preturile atat la imobile, cat si la terenuri erau foarte sus. Activul net cu care va porni fondul va fi de cel putin 5 -10 milioane de euro", a explicat Rusu.
Lansarea produselor structurate si a fondului imobiliar depinde insa si de finalizarea proiectului de modificarea a Regulamentului 15 din 2004, care stabileste modul de functionare a fondurilor de investitii si a administratorilor.
 
Cine este Razvan Rusu
Razvan Rusu, 29 de ani, a absolvit Facultatea de relatii economice internationale (REI) din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Detine o diploma de master in geopolitica si geostrategie si o diploma de master in piete financiare si de capital, ambele obtinute in cadrul ASE. Anul acesta, Razvan Rusu va absolvi doctoratul in tranzactii pe pietele internationale de capital. Lucreaza la Aviva Investors (AI) din 2004, fiind responsabil de implementarea strategiei de investitii a fondurilor din portofoliul Certinvest si de administrarea activitatilor de tranzactionare din portofoliu. Un proiect important la care Rusu a luat parte este fondul de investitii imobiliare Imoplus, singurul fond de investitii imobiliare de pe piata locala. Anterior pozitiei de director de investitii la Aviva Investors, a lucrat la Libra Bank, in calitate de ofiter de marketing.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO