Burse - Fonduri mutuale

Rusu, Orizont Vest: Erste a adus un plus de incredere in piata

15.02.2008, 21:25 18

Bursa a continuat ieri cresterea de miercuri, inclusiv SIF-urile revenind si apreciindu-se usor dupa pierderile din ultima perioada.
"S-au cam terminat informatiile negative, iar inceputul tranzactionarii titlurilor Erste a adus un plus de incredere in piata", spune Nicolae Rusu, directorul general al societatii de brokeraj Orizont Vest.
Indicele general al pietei, BET-C, a crescut ieri cu 1,31%, in vreme ce indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, s-a apreciat cu 1,82%. Grupul SIF-urilor a revenit pe "verde" ieri, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, crescand cu 1,14%.
Pietele internationale au continuat si ele cresterea spre sfarsitul sedintei de tranzactionare de ieri. Astfel, indicele austriac ATX se aprecia cu 0,95%, indicele francez CAC-40 crestea si el cu 0,61%, in vreme ce DAX-ul german cunostea o crestere de 0,38%.
In Marea Britanie, indicele FTSE 100 se aprecia spre sfarsitul sedintei cu 0,41%, in vreme ce ziua de tranzactionare de miercuri a adus pentru indicele american Dow Jones Industrial Average (DJIE) o crestere de 1,45%. Nici pietele asiatice nu s-au desprins ieri din trendul international, indicele SSE Composite A din China crescand cu 1,23%, iar indicele japonez Nikkei 225 s-a apreciat cu peste 4%.
"Nivelul actiunilor este foarte jos in momentul de fata. Panica a fost alimentata pana acum si de agentiile de rating, insa incet-incet vor reveni in piata investitorii straini. In curand vor fi publicate si rezultatele financiare, acestea putand aduce cresteri pentru bursa", spune Rusu. El este de parere ca in ultima saptamana tranzactiile s-au desfasurat in jurul acelorasi preturi.
Bursa a inregistrat ieri o lichiditate totala de 7,36 mil. euro (26,8 mil. lei), din care 6,17 mil. euro (22,5 mil. lei) au reprezentat tranzactiile cu actiuni de la Bursa.
Grupul SIF-urilor a atins ieri un rulaj de circa 3 milioane de euro (10,9 milioane de lei), reprezentand aproape jumatate din totalul tranzactiilor cu actiuni din piata.
Ieri au intrat la tranzactionare si titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS), acestea crescand in prima sedinta cu 1,94%, pe fondul unui rulaj de 0,83 milioane de euro (3 milioane de lei), al doilea din piata. Titlurile au intrat in piata la un pret de 140 lei/actiune, acestea inchizand sedinta la un pret de 141,8 lei/actiune.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut ieri 1,22%, pe fondul unui rulaj de 0,46 milioane de euro (1,66 milioane de lei). Cocor si SIF Transilvania vor incepe negocieri pentru renuntarea de catre Cocor la actiunea in instanta prin care contesta majorarea de capital de la SIF Transilvania. In intelegere ar urma sa fie incluse un schimb de pachete de actiuni si incheierea celorlalte litigii dintre cele doua societati. Schimbul ar presupune transferul de pachete minoritare la Cocor Turism si Euxin Constanta. La prima Cocor, actionar majoritar, ar urma sa cumpere pachetul minoritar al SIF, iar la cea de-a doua SIF-ul, care detine controlul, ar urma sa preia participatia minoritara a Cocor.

Actiunile Flamingo International (FLA) au crescut ieri cu 0,33%. Compania, al treilea retailer de electronice si electrocasnice din Romania, estimeaza ca va realiza in acest an vanzari de circa 40 mil. euro numai din vanzarea de laptopuri, ceea ce ar reprezenta aproximativ 20% din totalul cifrei de afaceri estimata pentru acest an. Actiunile companiei au crescut de la inceputul acestei luni cu circa 1,7%, de la pretul de 0,295 lei/actiune. In ianuarie, titlurile Flamingo au pierdut circa 19%, scazand de la pretul de 0,34 lei/actiune la inceputul lunii la 0,286 lei/actiune pe 31 ianuarie. Ultima tranzactie cu titlurile Flamingo s-a perfectat ieri la un pret de 0,3 lei/actiune.

Actiunile Azomures (AZO) au sarit ieri cu 7,37%, pe fondul unei lichiditati de circa 125.000 de lei. Titlurile companiei s-au apreciat in ultimele trei sedinte cu peste 14%, crescand de la un pret de 0,178 lei/actiune luni. De la inceputul lunii, titlurile companiei s-au apreciat cu circa 11,5%. Luna trecuta a adus pentru titlurile Azomures o pierdere de 4,4%, scazand de la pretul de 0,191 lei/actiune in prima sedinta de tranzactionare din ianuarie la 0,183 lei/actiune in ultima zi din luna. Ultima tranzactie cu titlurile producatorului de ingrasaminte s-a perfectat ieri la un pret de 0,204 lei/actiune. Actionarul majoritar al companiei este Transworld Fertilizers Holding Lux, cu o detinere de 55,97.

Actiunile Compa Sibiu (CMP) au pierdut ieri 1,41%, pe fondul unui rulaj de 137.000 de euro (circa 0,5 milioane de lei). Titlurile producatorului de piese si accesorii pentru autovehicule si motoare de autovehicule au pierdut de la inceputul lunii circa 2,14%, scazand de la un pret de 1,43 lei/actiune la inceputul lui februarie. Luna trecuta a adus pentru titlurile Compa o pierdere de circa 15%, scazand de la un pret de 1,6 lei/actiune in prima sedinta din ianuarie la un pret de 1,39 lei/actiune pe 31 ianuarie. Ultima tranzactie cu titlurile Compa s-a perfectat ieri la un pret de 1,4 lei/actiune. Fondul american Juluis Baer International Equity Fund are o detinere de sub 5%, potrivit ultimelor raportari.

Actiunile Albalact Alba-Iulia (ALBZ) au pierdut ieri 4,71%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile producatorului de lactate s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 231.000 de euro (0,84 mil. lei), reprezentand al doilea rulaj din piata. Cea mai mare lichiditate din piata a fost atinsa de titlurile Ductil Buzau (DUCL), cu tranzactii totale de 0,28 mil. euro (1 milion de lei), in vreme ce al treilea rulaj a fost atins de actiunile Cars Tarnaveni (CARS), cu tranzactii speciale in valoare de 108.000 de euro (0,39 milioane de lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile din piata, a crescut ieri cu 0,61%, pe fondul unei lichiditati totale de 1,18 mil. euro (4,3 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO