Burse - Fonduri mutuale

Salariaţii-acţionari de la Electromagnetica fac în continuare profituri din energie

Salariaţii-acţionari de la Electromagnetica fac în continuare profituri din energie

Eugen Scheuşan, directorul general al Electromagnetica, mizează pe producţia de energie electrică şi pe becurile cu LED pentru creşterea afacerilor în următorii ani. Foto Silviu Matei

Autor: Andrei Chirileasa

13.11.2012, 00:06 1978

Electromagnetica Bucureşti (ELMA), una dintre cele mai im portante companii private din sectorul energetic listată la bursă, a înregistrat un profit net de 14,58 mil. lei (3,3 mil. euro), cu 14,4% mai mic decât în primele nouă luni din 2011, în condiţiile în care renegocierea contractului cu Hidro electrica şi restructurarea portofoliului de clienţi i-au afectat rezultatele pe segmentul furnizării de energie, care are cea mai mare pondere în cifra de afaceri.

Compania a raportat la nouă luni afaceri de 327 mil. lei (73,7 mil. euro), cu 15% mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care veniturile din furnizarea de energie electrică au scăzut cu 20%, la circa 269 mil. lei (60,6 mil. euro), potrivit ra portului transmis bursei.

În schimb, afacerile din activitatea de bază a companiei, respectiv din producerea de echipamente electrice şi energie electrică, au crescut cu 18%, la 58,6 mil. lei (13,2 mil. euro). Veniturile aferente producţiei de sisteme de iluminat cu LED au totalizat 9,9 mil. lei, în creştere cu 160% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, iar din producţia de energie electrică în microhidro centralele proprii a adus venituri de 6,09 mil. lei, în creştere cu 77%, din care 4,3 mil. lei reprezintă veniturile din certificate verzi. Compania a realizat investiţii semnificative în aceste două segmente de activitate în ultimii ani.

"Pentru a beneficia de dezvoltarea accelerată la nivel global a tehnologiei LED, am mobilizat întreaga noastră capacitate de cercetare/dezvoltare. Re zultatele de până acum ne dau încredere că, nu peste mult timp, producţia de corpuri de iluminat cu LED va egala şi chiar va depăşi sectoarele noastre de producţie cu tradiţie", a declarat Eugen Scheuşan, directorul general al Electromagnetica.

Pe segmentul furnizării de energie elec trică, de unde a venit creşterea spectaculoasă a veniturilor Electromag netica în ultimii ani, compania şi-a ajustat portofoliul de clienţi, ca urmare a condiţiilor neprielnice de pe piaţa de energie. Seceta prelungită a determinat reducerea producţiei de energie a Hidroelectrica, de la care Electro mag netica achiziţionează cea mai mare parte a energiei pe care o vinde mai departe. Reducerea producţiei Hidroelectrica a determinat şi fluctuaţii mai mari de preţ pe piaţa de energie OPCOM. În plus, unii dintre clienţii Electromagnetica

nu-şi mai plăteau facturile la timp. Astfel, compania şi-a redus portofoliul la circa 250 de clienţi. Compania are o cotă de circa 3% pe piaţa concurenţială a furnizării de energie electrică.

Electromagnetica a fost nevoită să accepte şi o creştere a preţului energiei cumpărate de la Hidroelectrica pentru a nu fi aruncată din contract, cum s-a întâmplat cu ceilalţi traderi de energie (Energy Holding, Alpiq) ale căror contracte au fost reziliate după intrarea în insolvenţă a companiei.

Compania a obţinut menţinerea con tractului cu Hidroelectrica până în martie 2014, urmând să achiziţioneze ener gia la un preţ mediu de 198 lei/MWh, faţă de 140 lei/MWh în 2011, dar sub preţul actual de pe OPCOM. În plus, Electromagnetica a plătit circa 12 mil. lei în plus companiei Hidroelectrica pentru ener gia achiziţionată în primul se mestru. Electromagnetica este con tro lată de salariaţi prin intermediul PAS, care are 31% din acţiuni, la care se ada ugă participaţiile deţinute în nume pro priu de managerii companiei. SIF Ol te nia are un pachet de 21% din acţiuni.

Titlurile ELMA au pierdut circa 30% de la începutul anului, însă ieri au crescut cu circa 3,3% după publicarea rezultatelor. La preţul de închidere de 0,188 lei/acţiune, capitalizarea este de 127 mil. lei (28 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO