Burse - Fonduri mutuale

Salariatii BCR care au asteptat sa-si vanda actiunile Erste la Bucuresti au pierdut 30%

Salariatii BCR care au asteptat sa-si vanda actiunile Erste la Bucuresti au pierdut 30%

Click pentru imaginea marita

01.02.2008, 20:08 56

Astfel, cei peste 6.500 de romani care detin actiuni la Erste, potrivit reprezentantilor bancii austriece, isi vad astfel subtiate dramatic castigurile pe care mizau in urma cu un an, cand si-au schimbat actiunile BCR cu titluri Erste. Estimarile de la sfarsitul lui 2006 indicau ca circa 8.000 de salariati ai BCR si-au schimbat actiunile detinute in cadrul bancii romanesti pentru actiuni Erste, de unde rezulta ca o parte dintre salariatii BCR si-au vandut deja actiunile.
Cei care au asteptat pana acum nu ar mai obtine astazi din vanzarea actiunilor Erste nici macar banii pe care i-ar fi luat in decembrie 2006 daca si-ar fi vandut actiunile la BCR contra cash.
La sfarsitul lui 2006 Erste le-a oferit salariatilor BCR posibilitatea sa-si schimbe actiunile detinute in titluri ale grupului austriac, la un raport de sase la unu, corespunzator unui pret de 45,9 euro pentru o actiune Erste, in conditiile in care pretul actiunilor pe Bursa era de peste 55 de euro. Afacerea i-a atras pe multi salariati, care au optat pentru acest schimb, care prevedea insa ca nu au voie sa-si vanda actiunile astfel primite timp de un an.
Pe de alta parte, cei care au optat pentru cash au primit 6,5 euro pentru o actiune BCR, deci 39 de euro in locul unei actiuni Erste.
Scaderea actiunilor grupului austriac s-a produs pe fondul corectiilor generalizate ale pietelor de capital internationale, dar a fost accentuata si de schimbarea recomandarilor marilor banci internationale de investitii, care si-au redus preturile tinta pentru titlurile bancii austriece, pe fondul temerilor privind mediul macroeconomic din Romania.
Banca de investitii americana Morgan Stanley a redus drastic tinta de pret pentru actiunile Erste, de la 56,7 euro la 35 de euro, pe urmatoarele opt-douasprezece luni. De asemenea, analistii Morgan Stanley si-au inversat perspectiva privind potentialul actiunii, apreciind ca aceasta va evolua in urmatorul interval mai slab decat media principalilor competitori, dupa ce pana de curand o creditau cu o dinamica superioara pietei in ansamblu.
De asemenea, analistii bancii elvetiene UBS vad pretul Erste la 42 de euro, fata de o tinta anterioara de 47 de euro.
Mai multi analisti si-au ajustat in ultima parte a anului trecut previziunile privind evolutia titlurilor grupului austriac, invocand deteriorarea situatiei de pe piata romaneasca. Andreas Treichl, seful Erste, a aratat insa in decembrie ca viziunea analistilor privind economia romaneasca este pesimista si orientata doar pe termen scurt.
Aceiasi analisti vedeau la inceputul anului trecut actiunile Erste urcand la 65-70 de euro si sustineau ca BCR va fi motorul cresterii Erste in urmatorii ani.
Actiunile Erste vor intra la tranzactionare la BVB pe 14 februarie. Comitetul Bursei a aprobat miercuri cererea de listare a bancii austriece, aceasta mai asteptand avizul CNVM pentru o serie de modificari tehnice care au fost facute in codul Bursei si a Depozitarului Central pentru a permite tranzactionarea actiunilor.
Printre modificari se numara reglementarea institutiei market-maker-ului (formator de piata), care va asigura contrapartida pentru toti investitorii care vor vinde sau cumpara actiuni Erste, si realizarea de tranzactii fara prevalidare, adica fara ca sa fie obligatorie existenta in contul investitorului a respectivelor actiuni in momentul tranzactiei. Market-maker-ul va trebui sa asigure un volum minim corespunzator ofertei ferme de cumparare/vanzare de 200 de actiuni pe o perioada de minim 70% din durata unei sedinte de tranzactionare, putand schimba cotatia la 5 minute.
Spread-ul maxim intre preturile de cumparare si cele de vanzare practicate de market-maker va fi de 1%.
Cel mai probabil, BCR va fi market-maker pentru actiunile Erste Bank. Cea mai mare banca romaneasca si parte a grupului austriac Erste Bank a primit ieri avizul Consiliului de Administratie al Bursei de Valori (BVB) pentru a tranzactiona direct pe piata de capital. BCR este a treia institutie financiara care va opera direct pe Bursa, dupa Bank Leumi si ING Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO