Burse - Fonduri mutuale

Sărbătorile şi adunările generale ale acţionarilor alungă lichiditatea din piaţă

Sărbătorile şi adunările generale ale acţionarilor alungă lichiditatea din piaţă

Autor: Monica Juganaru

09.04.2012, 00:04 552

Paştele şi adunările generale ale acţionarilor vor determina scăderea tranzacţiilor cu acţiuni de pe bursă, luna aprilie fiind în mod tradiţional una dintre cele mai slabe pentru bursă.

Vineri, tranzacţiile de pe bursă au fost de numai 8,02 milioane de lei (1,8 milioane de euro), cel mai redus nivel înregistrat în ultimele trei luni.

Marile burse europene au fost închise vineri, înainte de Paştele catolic, iar transferurile la Bucureşti au scăzut la jumătate faţă de joi, când tranzacţiile au însumat 16,4 milioane de lei (3,7 milioane de euro).

O lichiditate mai redusă a fost înregistrată la 10 ianuarie, de 7,63 milioane de lei.

Directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, spune că lichiditatea pe plan local ar putea rămâne redusă în perioada următoare, când sunt programate şedinţele AGA.

"Vor avea loc adunările generale ale acţionarilor de bilanţ pentru majoritatea emitenţilor listaţi la BVB şi este posibil să asistăm la scăderea lichidităţii pentru că unele acţiuni vor fi oprite de la tranzacţionare. Pe de altă parte, grijile manifestate de către investorii de pe pieţele externe se pare că au ajuns şi la noi, ceea ce explică apatia din piaţă în anumite zile, marcată prin scăderi ale cotaţiilor acţiunilor", a declarat Murgoci.

El a adăugat că un element important pentru evoluţia pieţelor sunt rezultatele finanaciare ale companiilor pentru primul trimestru, care vor fi anunţate începând de săptămâna viitoare pe piaţa americană şi la începutul lunii mai pentru piaţa locală.

"Dacă rezultatele raportate vor fi mai bune decât aşteptările, atunci piaţa poate înregistra volume considerabile de tranzacţionare, pe uşoare creşteri ale indicilor bursieri", a mai spus Murgoci.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât vineri cu 0,31%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,3% peste nivelul de joi.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP) a scăzut uşor, cu 0,09%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a pierdut 0,13%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Lichiditatea de vineri a fost susţinută în proporţie de 50% de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (2,16 milioane de lei) şi SIF Oltenia (1,91 milioane de lei). Titlurile FP au închis la 0,5795 lei, în scădere cu 0,6%, iar acţiunile SIF5 au pierdut 0,38%, la 1,325 lei.

Al treilea rulaj din piaţă a fost raportat de acţiunile Transelectrica (TEL), de 1,03 milioane lei, iar ultimul transfer s-a operat la 15,28 lei, cu doar 0,07% peste nivelul de referinţă.

Cotaţia acestor acţiuni a scăzut cinci şedinţe con­secutiv, cumulat cu 4,7%, iar joi erau cotate la 15,27 lei, aproape de preţul din tranşa investitorilor mari din oferta publică încheiată săp­tă­mâna trecută de stat, de 14,9 lei/titlu.

Pe piaţa RASDAQ, tran­zacţiile cu acţiuni au cumulat 156.100 de lei (35.000 de euro), valoare de aproape trei ori mai mică decât cea de joi, de 425.000 de lei. Rulajul de vineri este cel mai redus din 28 februarie, când lichiditatea a fost de 112.000 lei.

Contractele futures pentru acţiuni tran­zac­ţionate online pe piaţa americană au scăzut vineri cu peste 1%, iar preţurile titlurilor de Trezorerie sunt în creştere, după informaţiile sub aşteptări referitoare la numărul locurilor de muncă nou create în martie în Statele Unite.

Angajatorii americani au înfiinţat în martie 120.000 de locuri de muncă, cu mult sub aşteptările analiştilor, de 203.000 de posturi. Rata şomajului a scăzut totuşi cu 0,1 puncte, la 8,2%, în urma reducerii forţei de muncă active.

Bursele din Statele Unite, principalele burse euro­pene şi o parte din cele asia­tice sunt închise vineri pentru sărbătoarea Paştelui catolic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO