Burse - Fonduri mutuale

Scaderea economiei este inclusa deocamdata in cotatiile actiunilor

Scaderea economiei este inclusa deocamdata in cotatiile actiunilor
07.07.2009, 19:27 17

Bursa a inchis sedinta de ieri in urcare, in ciuda modificarii prognozei FMI de scadere economica la minus 8% in acest an. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata a avansat cu putin sub 1%, in schimb ce societatile financiare au pierdut aproape 0,7% fata de referinta, marcand singura corectie din piata la nivelul indicatorilor.

Brokerii sunt de parere ca piata nu a reactionat violent la modificarea prognozei de scadere economica pentru acest an a FMI intrucat o evolutie negativa a economiei a fost luata in calcul, iar pana la date oficiale, investitorii nu reactioneaza la aceste informatii.
"Bursa a reactionat ieri mai degraba la cum au evoluat pietele externe, majoritatea dintre acestea fiind pe plus aproape de inchiderea sedintelor. In plus, investitorii de pe piata locala au luat deja in calcul o evolutie negativa a economiei, care a fost deja inclusa in pret. Nu exclud insa, daca prognoza se confirma si apar date oficiale in piata in acest sens, sa vedem corectii ceva mai pronuntate", a declarat Razvan Pasol, directorul executiv al societatii de intermediere Intercapital.
Principalele piete externe inregistrau ieri spre inchidere avansuri asemanatoare celor de la Bucuresti, cea mai mare apreciere din regiune fiind consemnata de indicele britanic FTSE 100, respectiv de 1% fata de referinta. Restul indicilor europeni importanti, DAX, CAC 40 si Euro Stoxx 50 consemnau aprecieri de sub 0,5% fata de nivelul de inchidere de luni. 
"In ciuda aprecierilor usoare din ultimele sedinte, pietele externe se inscriu pe un trend descendent, pe care si piata locala il va urma. Perioada raportarilor nu va aduce un plus de interes in piata decat pe anumiti emitenti, care vor inregistra rezultate exceptionale", a adaugat Pasol.
Pe piata locala, la categoria societatilor financiare, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au marcat cea mai mare scadere, de aproape 1%, urmate indeaproape de scaderea actiunilor SIF Muntenia (SIF4), de 0,9% fata de referinta.
Titlurile SIF Moldova (SIF2) au reusit sa inchida sedinta de ieri in stationare, la pretul de 0,69 lei/actiune. Corectiile SIF-urilor au venit pe finalul sedintei dupa ce Curtea Constitutionala a amanat pentru a treia oara pronuntarea unei decizii in cazul pragului de detinere pe societatile financiare.
"Unde actioneaza institutiile statului nu vad cum ai putea sa faci estimari. Astept in continuare sa vad ce decizie se ia in privinta pragului de detinere pe SIF-uri, dar in mod sigur o astfel de masura ar trezi interesul pentru investitori, in special pentru aceste titluri, dar si pentru titluri conexe", a apreciat Pasol.
In sectorul energetic, titlurile companiei petroliere Petrom (SNP) au marcat una dintre cele mai mari cresteri, de 5,2% fata de refeinta, in timp ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inchis in scadere, cu aproape 0,5%, coborand la pretul de 0,045 lei/actiune.
Cele mai mari aprecieri din piata au fost inregistrate in sectorul chimic, titlurile Amonil (AMO) consemnand un avans de 15% fata de referinta, atingand pretul de 0,023 lei/actiune. Si titlurile Azomures (AZO) au inregistrat un avans considerabil, de aproape 5% fata de referinta, actiunile combinatului chimic fiind tranzactionate la pretul de 0,248 lei/titlu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO