Burse - Fonduri mutuale

Scaderi mai mari pentru companiile mai mici

28.09.2004, 00:00 18

Prima sedinta a saptamanii a fost caracterizata de un regres in ceea ce priveste evolutia celor mai multe companii tranzactionate, si lichiditatea fiind in scadere comparativ cu sedinta precedenta.
Indicii BET si BET - C au inregistrat aprecieri, pe fondul cresterilor usoare inregistrate de actiunile SNP si de cele ale Bancii Transilvania. Actiunile BRD, a doua companie ca marime de pe Bursa, au stagnat in jurul pretului de inchidere de vineri.
Actiunile Bancii Transilvania au mai castigat 0,7%, infirmand complet ipotezele potrivit carora dupa incarcarea noilor actiuni, cursul s-ar fi putut duce sub 7.000 lei/actiune. Ultima tranzactie de ieri cu aceste actiuni s-a perfectat la pretul de 7.200 lei/actiune. Pe parcursul sedintei, tranzactiile s-au facut la preturi cuprinse intre 7.150 lei si 7.250 lei. Lichiditatea actiunilor a fost in usoara crestere comparativ cu sedinta de vineri, operatiunile de ieri cu aceste titluri depasind 12 miliarde de lei.
Actiunile Petrom au fost cotate la inchidere la pretul de 2.260 de lei/actiune, in crestere cu 1,8%.  Aprecierea de ieri vine in urma scaderii importante de vineri, de peste 5%. Tranzactiile cu actiuni Petrom nu au fost foarte ridicate, rulajul realizat fiind de 3 miliarde de lei.
O crestere la nivelul pretului de inchidere au inregistrat si actiunile celeilalte companii petroliere, Rompetrol Rafinare (Petromidia). Dupa scaderea cursului spre 500 lei/actiune, actiunile Petromidia au inregistrat o revenire destul de rapida, cotatia de inchidere de ieri fiind de 620 lei/actiune.  Aprecierea fata de sedinta precedenta a fost de 2,1%. Valoarea tranzactiilor a fost de 6,6 miliarde de lei.
Actiunile Turbomecanica au reatins maximul istoric de 94.500 lei/actiune, lichiditatea actiunilor inregistrand crestere importanta, de altfel spre sfarsitul sedintei nemaiexstand nici un ordin de  vanzare pentru aceste actiuni. Transferurile au totalziat 6,5 miliarde de lei.
Actiunile SIF au pierdut in medie 0,19%, aceasta scadere datorandu-se pierderilor inregistrate de actiunile SIF Banat - Crisana si SIF Muntenia. Singurele actiuni SIF care au crescut au fost cele ale SIF Oltenia, cotate la inchidere la 6.850 lei/actiune, in crestere cu 0,7%. Aceste titluri au fost si cele mai tranzactionate din grupul SIF - urilor, cu transferuri de 8,5 miliarde de lei.
Actiunile Siretul au pierdut 3,8%, pe fondul unor tranzactii de 2 miliarde de lei. Cotatia Siretul s-a dus mai jos de pragul de 1.800 lei/actiune, pretul minim la care aceste actiuni au fost tranzactionate ieri fiind de 1.750 lei/actiune.
Al cincilea val pe Bursa
Alte 35 de companii listate pe RASDAQ urmeaza sa fie tranzactionate prin sistemul tehnic al Bursei de Valori. Dintre acestea, fac parte  Samus Mex Dej, Eurom Bank, Lido Bucuresti, Energoutilaj Bucuresti, Aparataj Electric Titu si Mangalia SA.



Piata RASDAQ
Actiunile Stirom, vedetele lunii pe RASDAQ, au reatins ieri maximul istoric de 130.000 lei/actiune, cotatie record stabilita de altfel saptamana trecuta.
Sedinta de ieri a consemnat si o crestere a lichiditatii acestor titluri, care au facut din nou obiectul unor tranzactii destul de ridicate, in conditiile in care pachetul total de actiuni Stirom transferate ieri reprezinta 0,3% din capitalul social al companiei. Valoarea tranzactiilor a fost de 3,2 miliarde de lei. Pana in prezent nu a fost raportata nici o schimbare a actionariatului Stirom, desi in ultima perioada s-au inregistrat transferuri importante cu aceste actiuni. Principalul actionar al Stirom este compania greaca Yioula Glassworks, cu o participatie de 53,9%. Actionari mai importanti ai companiei sunt si Berlino Investments Limited, Windy Holding, Gazon Holding Limited   cu detineri sub 10%.
La Categoria I, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila. Tranzactiile cu aceste actiuni au insumat 1,7 miliarde de lei, o valoare aproximativ egala cu cea din sedinta precedenta. Cotatia medie a actiunilor a pierdut insa 0,6%, pretul la inchidere de 86.500 lei/actiune fiind egal cu cotatia medie.
Actiunile companiei Cocor Bucuresti au facut obiectul a doua tranzactii, ambele perfectate la pretul de 1.400.000 lei/actiune, cu 3,9% mai redus fata de  cotatia medie precedenta. In cele doua operatiuni s-a transferat un pachet reprezentand 0,4% din numarul total de actiuni ale societatii. Valoarea operatiunilor a fost de 2 miliarde de lei.
Ieri s-au derulat si doua tranzactii speciale. Una dintre acestea a implicat actiunile soceitatii Metacom Timisoara, specializata in comertul articolelor de fierarie si vopsitorie. Un investitor a achizitionat prin intermediul acestei operatiuni 2,2% din actiunile Metacom, platind un pret de 134.000 lei/actiune, ultimul pret de vineri la care aceste actiuni au fost tranzactionate fiind de 110.000 lei/actiune. Valoarea acestui transfer a fost de 1 miliard de lei. Actiunile Metacom au mai facut obiectul unor tranzactii importante in ultima perioada, in urma acestora persoana fizica Valentin Cristescu marindu-si participatia detinuta in acdrul societatii pana la 23,2%.
 Cealalta tranzactie speciala de ieri s-a derulat cu actiunile comerciantului de produse cosmetice Norvea Brasov. De aceasta data, s-au transferat 4,4% din actiunile societatii, la un pret de 2.100 lei/actiune, mai redus comparativ cu ultimul pret de vineri de 2.700 lei/actiune. Valoarea tranzactiei a fost de 1 miliard de lei. Norvea detine o participatie de 24% in cadrul Colgate Palmolive Romania. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO