Burse - Fonduri mutuale

Scandalul Alro ajunge la Stoica

Scandalul Alro ajunge la Stoica

David (stg.) si Stoica ridica pe o noua treapta tema "grupurilor de interese"

25.01.2007, 20:02 45

Ministrul delegat pentru control Cristian David l-a acuzat ieri pe Valeriu Stoica, unul dintre apropiatii fostului consilier prezidential, Theodor Stolojan, ca a incercat sa obtina informatii despre ancheta pe care corpul de control a facut-o la Alro Slatina. Stoica a replicat ca nu a incalcat legea.
Noul conflict dintre David si Stoica este o continuare a scandalului "biletelul", in urma caruia liderii politici isi surprind adversarii cu dezvaluiri despre legaturi cu "grupuri de interese" ca la jocul de domino.
David a declarat intr-un interviu pentru Mediafax ca Valeriu Stoica i-a cerut in urma cu un an detalii despre controlul privind modul in care Grupul Marco, care detine pachetul majoritar la Alro Slatina, respecta obligatiile post-privatizare. El spune ca s-a intalnit cu Stoica crezand ca este vorba de o discutie politica, si nu de una legata de Alro. Grupul Marco, care detine Alro, este clientul casei de avocatura Stoica & Asociatii a fostului presedinte liberal.
David a sugerat in interviu ca Stoica a incercat sa afle informatii de la un fost coleg de partid, pe care nu le-ar fi putut obtine daca la sefia Corpului de Control era un membru al PSD, de exemplu, si spune ca nu a vrut sa continue discutia.
Valeriu Stoica a negat insa ca ar fi incalcat prevederile legale si a spus ca nu poate oferi detalii despre intalnirile sale profesionale, intrucat acestea sunt confidentiale. Discutii despre Alro Slatina si legaturi intre companie si reprezentanti ai clasei politice au aparut in ultima saptamana, dupa ce liderul PC Dan Voiculescu a facut publica o nota transmisa anul trecut de presedintele Traian Basescu ministrului de atunci al economiei si comertului Codrut Seres privind o solicitare a Alro Slatina de a obtine energie mai ieftina de la Hidroelectrica.
Memoriul Alro fusese analizat si de fostul consilier pe probleme economice Theodor Stolojan, care detine 4.500 de actiuni la Alprom, firma care a fuzionat cu Alro Slatina, in valoare de 21.100 lei, la un total de 0,003% din totalul actiunilor companiei.
In aceeasi vreme, ministrul delegat pentru control, Cristian David, a anuntat alte controale care privesc contracte obtinute de firma Euroconstruct (patronii acesteia sunt Dan Besciu si Sorin Vulpescu, care detin restaurantul Golden Blitz si sunt in relatii de afaceri cu Dorin Cocos, sotul fostului consilier de stat la Cotroceni, Elena Udrea).
Udrea este cea care a dat nastere scandalului "biletelul", anuntand ca presedintele detine o nota prin care premierul Calin Popescu Tariceanu ii cerea acestuia sa intervina la Parchet intr-un dosar al omului de afaceri liberal, Dinu Patriciu. Ca urmare a dezvaluirilor, Tariceanu l-a acuzat pe Basescu ca este prizonier al unor grupuri de interese din domeniul constructiilor, invocand un sfat pe care presedintele l-a dat presedintele lui Radu Berceanu la investirea acestuia ca ministru al transporturilor in 13 iunie 2006. Presedintele i-a recomandat, la acea data, ministrului democrat sa incurajeze constructorii romani sa se asocieze, pentru ca, pana la acel moment, in majoritatea situatiilor, acestia au lucrat in subantrepriza pentru firme straine.
Presedintele si ministrul transporturilor Radu Berceanu s-au vazut nevoiti sa dea explicatii pentru atribuirea anul trecut a contractului privind lucrarile de constructie a autostrazii Bucuresti - Ploiesti catre grupul de firme Euroconstruct, Spedition UMB, Pa & CO International si Comaxa.
Corpul de control al primului-ministru a declansat la inceputul saptamanii un control, aratand ca exista indicii ca acest contract nu a fost acordat conform principiilor concurentei.
Marti seara ministrul industriilor Radu Berceanu a negat ca declaratiile sefului statului in favoarea firmelor romanesti ar constitui o "interventie".
Ieri insa, la Iasi, Traian Basescu a reluat pledoaria in favoarea "capitalului romanesc" si a sustinut ca firmele romanesti sunt condamnate sa lucreze in subantrepriza si ca profitul va pleca peste hotare daca administratia nu va sustine capitalul national.
"Iasiul are nevoie de initiativa si de curajul administratiei locale sa-i lase pe oamenii de afaceri sa faca dezvoltare. Trebuie sa realizam ca oameni politici ca trebuie sa dam o sansa capitalului romanesc, altfel marile noastre proiecte vor fi realizate de companii straine, iar firmele romanesti vor lucra in subantrepriza pentru acestea. Profitul va pleca peste hotare, iar noi vom ramane cu forta de munca prost platita", a declarat Traian Basescu.


Cascada acuzatiilor
11 ianuarie: Fostul consilier de stat Elena Udrea anunta ca presedintele Traian Basescu detine un bilet in care premierul Calin Popescu-Tariceanu ii cere sa intervina in favoarea omului de afaceri Dinu Patriciu
12 ianuarie: Secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, declara ca anuntul lui Udrea este o replica la o ancheta declansata de corpul de control al primului-ministru in privinta contractelor de consultanta incheiate pe vremea PSD de RA-APPS si casa de avocatura Elena Udrea
16 ianuarie: Presedintele Traian Basescu prezinta "biletul", o nota primita de la premier care insoteste un dosar privind rafinaria Petromidia a omului de afaceri liberal Dinu Patriciu: "1. Draga Traian, iti trimit alaturat un document redactat de Petromidia in legatura cu cercetarile care au loc. 2. Daca ai ocazia, sa vorbesti la Parchet despre subiect?"
16 ianuarie: Premierul Calin Popescu-Tariceanu vorbeste despre oligarhia de la Cotroceni si de contractele privind reparatia de strazi incredintate unor firme detinute de clienti politici ai presedintelui Basescu
18 ianuarie: Liderul PC Dan Voiculescu il acuza pe Basescu de trafic de influenta dupa ce prezinta o adresa a societatii Alro Slatina, care, conform liderului PC, dorea energie ieftina. "Rog analizati scrisoarea si dispuneti masuri in conformitate cu interesele Guvernului si, daca este posibil, si cu interesele economiei nationale", a scris presedintele pe marginea memoriului trimis lui Codrut Seres
19 ianuarie: Fostul consilier prezidential Theodor Stolojan, care a analizat memoriul in 2005, recunoaste ca are actiuni la Alro
24 ianuarie: Cristian David spune ca Valeriu Stoica, in calitate de avocat al firmei Marco care detine majoritatea la Alro, i-ar fi cerut informatii despre o ancheta a corpului de control la aceasta companie
24 ianuarie: Traian Basescu reia declaratiile in favoarea firmelor romanesti, care i-au atras criticile din partea premierului Tariceanu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO