Burse - Fonduri mutuale

Schimbare istorică: Romgaz şi Nuclearelectrica intră în BET. După 16 ani, principalul indice bursier rămâne fără industrie

Schimbare istorică: Romgaz şi Nuclearelectrica intră...

Autor: Roxana Pricop

05.12.2013, 00:05 149

Producătorul de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG) şi producătorul de energie electrică Nuclearelectrica (SNN) intră la finalul acestui an în indicele bursier BET, care va avea astfel cinci companii din sectorul energetic şi cinci companii din sectorul financiar. Industria, care generează anual circa 30% din PIB-ul României, nu va mai fi reprezentată deloc în BET. În 1997, la lansare, BET-ul era compus doar din companii industriale.

Indicele BET (Bucharest Exchange Trade), din care fac parte cele mai lichide zece companii tranzacţionate pe bursa de la Bucureşti, este referinţa cea mai urmărită de investitori, principalul reper în funcţie de care managerii de fonduri de investiţii îşi construiesc portofoliile şi la care îşi raportează performanţele. De cele mai multe ori, talentul unui manager de investiţii se vede dacă fondul de acţiuni pe care îl administrează a bătut sau nu indicele BET.

În prezent, din indicele BET fac parte zece companii selectate în funcţie de gradul cel mai ridicat de lichiditate: Fondul Proprietatea, cu cea mai mare pondere în indice (22,2%), Banca Transilvania, Petrom, BRD, Transgaz, Transelectrica, Biofarm, Bursa de Valori Bucureşti, Banca Comercială Carpatica şi Broker Cluj, cu cea mai scăzută pondere (0,56%). Acum din indicele BET fac parte patru companii din energie, un fond cu acţiuni la companiile din sectorul energetic, trei bănci, un producător de medicamente şi o societate de brokeraj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO