Burse - Fonduri mutuale

Scutite de impozit, fondurile mutuale concureaza cu depozitele bancare

18.11.2008, 20:04 264

Fondurile monetare si cele de obligatiuni vor fi principalele beneficiare ale scutirii de impozit pentru castigurile realizate in 2009, insa aversiunea puternica fata de risc a investitorilor va face insa ca efectul avantajului fiscal sa fie putin vizibil.

In contextul actualei crize financiare internationale, Ministerul Economiei si Finantelor a luat in luna octombrie o serie de masuri fiscale menite sa sprijine investitorii si piata locala de capital. Una dintre aceste masuri face referire la investitiile in fondurile de investitii: castigurile ce vor fi inregistrate in anul 2009, aferente plasamentelor in fondurile de investitii realizate de catre persoanele fizice indiferent de data achizitiei, vor fi scutite de impozit. Mai exact, persoana care a investit in fonduri de investitii si isi rascumpara unitatile de fond (isi marcheaza profitul) in 2009 nu va plati impozit pe castig in 2010, indiferent de "varsta" plasamentului (o luna sau doi ani).
"Cum anul acesta doar fondurile monetare si cele de obligatiuni au adus profit, in timp ce fondurile de actiuni si cele diversficate au inregistrat pierderi ridicate care au tras in jos si profitul inregistrat pe parcursul ultimilor doi sau trei ani, cred ca fondurile cu risc scazut vor fi primele beneficiare ale scutirii de impozit", a spus Dragos Neacsu, presedintele BCR Asset Management.
La sfarsitul lunii octombrie, randamentul mediu pe ultimele 12 luni adus de fondurile monetare se ridica la 7,85%, in timp ce fondurile de obligatiuni au adus un plus anual de 7,76%. Fondurile de actiuni si cele diversificate au inregistrat pierderi medii in ultimul an ce depasesc pragul de 30%, cu un maxim de minus 80%.
Scutite de impozit, fondurile de obligatiuni si cele monetare pot deveni un concurent puternic pentru depozitele bancare la termen, pentru care se va aplica in continuare impozitul de 16% pe dobanda acumulata. Pentru un investitor care vrea sa investeasca in prezent o suma de 10.000 de lei, alternativele de investitie sau de economisire sunt in principal depozitul bancar daca investitorul nu vrea sa riste, dar pentru care va plati un impozit de 16% din castig pe an, contul curent neimpozitabil, si fondurile de monetare sau de obligatiuni care implica un grad de risc scazut. Daca durata investitiei este de un an, persoana in cauza isi poate deschide un depozit remunerat in medie cu o dobanda de 10% pe an, anumite banci afisand dobanzi de pana la 12% pe an. Castigul din dobanda la depozitul bancar, in cazul de fata de 1.000 de lei, este impozitat cu 16%, fiind "subtiat" si de comisioanele pe care le percepe banca pentru administrarea sau intretinerea depozitului. In cazul unui cont de economii, dobanda poate cobori pana la 8-9% pe an, insa castigul nu este impozitat. Si in cazul unui cont de economii, castigurile se diminueaza cu o serie de comisioane.
Daca suma de 10.000 de lei a fost plasata intr-un fond de investitii, investitorul poate obtine un randament de circa 8,6% pe an in cazul unui fond monetar sau de 10% in cazul unui fond de obligatiuni, luand in calcul randamentele din ultimele 12 luni ale celor mai performante fonduri pe fiecare categorie. Aceste randamente sunt nete, dupa retinerea costurilor de administrare. Randamentele fondurilor variaza in functie de evolutia dobanzilor, pentru ca cele doua tipuri de fonduri investesc la randul lor in depozite, o crestere a dobanzii ducand indirect la o majorare de randament.
Daca investitorul rascumpara unitatile de fond in 2009, nu va plati impozit pe castig in 2010. Daca vinde anul acesta, impozitul pe castig este de 16% pentru investitii mai mici de un an si de 1% pentru investitii de peste un an.
"Indiferent de scutirea fiscala de care beneficiaza fondurile de investitii, gradul de risc al plasamentelor va fi determinant. Depozitele bancare si conturile de economii sunt garantate in limita unui plafon de 50.000 de euro, in timp ce investitiile in fonduri nu beneficiaza de niciun fel de garantii", a spus Razvan Rusu, director de investitii la Aviva Investors.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO