Burse - Fonduri mutuale

Se ascute lupta la Fondul Proprietatea: 1% din acţiuni, transferate pe bursă pentru 15,2 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa

27.01.2012, 00:00 674

Ieşirea Ministerului Finanţelor din acţionariat şi eliminarea restricţiilor de vot în adunarea generală a acţionarilor au deschis lupta pentru preluarea Fondului Proprietatea (FP).

De la începutul anului, preţul acţiunilor a crescut cu 12%, pe fondul unor tranzacţii în creştere, iar în şedinţa de ieri a fost transferat un pachet de 1% din acţiunile fondului prin intermediul a trei tranzacţii speciale în valoare de 15,2 milioane de euro. Deal-urile s-au realizat la preţul de 0,48 lei/acţiune, cel mai ridicat nivel pentru acţiunile Fondului Proprietatea de la începutul lui august 2011 până în prezent.

În piaţă se vorbeşte despre investitori mari care acumulează pachete semnificative de acţiuni la FP în această perioadă, încercând să-şi asigure o poziţie cât mai solidă în vederea luptelor care vor urma pentru preluarea controlului fondului.

Americanii de la Elliott sunt în pole po­sition, după ce au cumpărat masiv în ultimele luni (cam câte 1% pe lună), ajungând la finalul anului trecut să deţină aproape 13% din acţiunile fondului.

Elliott este un fond de hedging extrem de agresiv, iar dacă va ajunge la un pachet de control, orice scenariu va fi deschis pentru Fondul Proprietatea, spun specialiştii de pe piaţă, care apreciază că şi mandatul de administrator al Franklin Templeton ar putea fi pus în pericol.

Până acum, Elliott nu a dat niciun indiciu în privinţa strategiei pe care o are la FP.

Investiţia în fond este o afacere foarte interesantă pentru americani, în condiţiile în care preţul de pe bursă este în prezent cu peste 50 de procente mai mic decât valoarea activelor nete.

Fondul Proprietatea avea o capitalizare de 1,52 miliarde de euro la finalul şedinţei de ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO