Burse - Fonduri mutuale

Sechestru pe activele Amonil pentru datoriile fata de Distrigaz Sud

12.03.2007, 18:15 14

Mai multe active ale producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia au fost puse sub sechestru asigurator printr-un ordin emis de Tribunalul Ialomita, la solicitarea Distrigaz Sud, in contul unor datorii de 15 milioane de dolari (circa 11,5 milioane de euro) pe care compania le are fata de furnizorul de gaze.
Activele puse sub sechestru sunt reprezentate de o serie de bunuri imobile situate in orasul Slobozia.
Reprezentantii Amonil nu au putut fi contactati pentru a oferi comentarii cu privire la aceasta decizie. Distrigaz Sud a sistat livrarile de gaze naturale catre Amonil in luna octombrie, din cauza datoriilor companiei fata de furnizor. Compania a fost nevoita sa-si opreasca activitatea si sa trimita acasa 600 din cei 650 de salariati.
Principalele activitati ale Amonil sunt in continuare sistate, deoarece compania nu a ajuns inca la un acord cu Distrigaz Sud pentru reluarea aprovizionarii cu gaz metan, principala materie prima utilizata la producerea ingrasamintelor chimice.
Adunarea Generala a Actionarilor Amonil, desfasurata la sfarsitul lunii februarie, a imputernicit Consiliul de Administratie si conducerea executiva a companiei sa continue negocierile cu Distrigaz Sud pentru rezolvarea amiabila a litigiului cu aceasta pentru rezolvarea problemei datoriilor restante ale Amonil. Conducerea Amonil a fost mandatata sa negocieze cu furnizorul de gaze gajarea activelor disponibile, a participatiilor la capitalul social al celor doua societati detinute de Amonil, repsectiv Amochim SA si Energochim SRL, si a unei creante de 6 milioane de dolari asupra societatii de utilitati Urban SA.
Amonil doreste in schimb stabilirea unui grafic de reesalonare a datoriei reale fata de Distrigaz Sud pe o perioada de 3 pana la 4 ani si negocierea unui pret al gazului metan care sa permita reluarea functionarii instalatiilor de productie in conditii de eficienta.
Amonil consuma lunar circa 44 de milioane de metri cubi de gaze naturale, costurile aprovizionarii cu gaz metan avand cea mai mare pondere in costurile de productie. Scumpirile repetate ale gazelor naturale din ultimii ani au afectat activitatea Amonil, compania anuntand de mai multe ori in ultimii doi ani iminenta opririi activitatii de productie.
Amonil a inregistrat anul trecut pierderi de 21,6 milioane de lei (peste 6 milioane de euro), dupa ce incheiase anii precedenti pe profit. Cifra de afaceri a companiei a scazut anul trecut cu 28%, pana la nivelul de 247,2 milioane de lei (70 de milioane de euro) din cauza opririi productiei incepand cu jumatatea lunii octombrie.
Amonil produce ingrasaminte chimice cu azot, respectiv uree, azotat de amoniu si ingrasaminte lichide, cea mai mare parte a productiei fiind exportata.
Principalii actionari ai societatii sunt casele de comert cu produse chimice Romferchim si Eurotrading Chemicals, fiecare controland cate un pachet de 28% din actiuni. Un grup de investitori din Oradea, din care face parte si societatea de brokeraj Mobinvest, controleaza circa 18% din actiuni.
Mobinvest se afla in centrul unui scandal legat de o serie de tranzactii realizate cu actiunile Amonil pe Bursa. Societatea de brokeraj si doi reprezentanti ai acesteia au fost amendati cu 330.000 de euro de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru acuzatii de manipulare a pietei de capital prin cresterea artificiala a pretului actiunilor Amonil in ultimul trimestru.
Titlurile Amonil au crescut la finele anului trecut cu peste 100%, de la 0,05 lei/actiune la peste 0,1 lei/actiune, in mai putin de o luna fara aparitia unor stiri care sa justifice aceasta crestere in conditiile in care productia companiei era oprita.
Ulterior, pretul a scazut la loc. CNVM a concluzionat ca multe dintre tranzactiile realizate atunci cu actiuni Amonil s-au derulat prin intermediul Mobinvest.
Actiunile Amonil au inchis ultima sedinta de tranzactionare la cotatia de 0,05 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de circa 16 milioane de euro.

Mobinvest nu-si poate vinde actiunile de la BVB
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a suspendat oferta inaintata de Mobinvest din Oradea pentru vanzarea a 30.000 de actiuni pe care le detine la BVB, dupa ce societatea de brokeraj a fost sanctionata miercuri de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru manipularea pietei de capital. Mobinvest a lansat oferta in data de 9 februarie, pretul cerut fiind de 90 lei/actiune. Valoarea ofertei se ridica la 2,7 mil. lei (0,79 mil. euro). Compania detine la BVB un numar de 31.609 actiuni. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO