Burse - Fonduri mutuale

Sedinta cu probleme de comunicatie

07.07.2005, 19:29 11

Singurul eveniment semnificativ inregistrat ieri la Bursa a fost intreruperea sedintei de tranzactionare pentru doua ore si 25 de minute din cauza unor probleme tehnice la sistemul de comunicatii.

"Intreruperea sedintei de tranzactionare a avut drept cauza o disfunctionalitate majora la nivelul sistemului de comunicatii RDS. O mare parte dintre brokeri au contract cu acest provider de comunicatii si, din acest motiv, astfel de intreruperi afecteaza acti-vitatea Bursei de Valori. Activitatea de tranzactionare propriu-zisa nu a fost afectata, ci doar transmiterea ordinelor de tranzactionare de la brokeri", a explicat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori.

Aceasta este a treia oara de la inceputul anului cand tranzactionarea la Bursa a fost intrerupta din cauza unor probleme tehnice, precedenta intrerupere fiind cauzata tot de probleme la sistemul RDS.

"Din pacate aceste intreruperi au fost cam frecvente in ultimele luni. Pentru a preveni repetarea unor astfel de situatii le vom recomanda brokerilor sa adopte solutii de back-up sau sa schimbe providerul de solutii de comunicare, iar RDS ar trebui sa abordeze cu mai multa atentie comunicarea la Bursa", a mai precizat Farmache. Aceasta intrerupere a sedintei de tranzactionare s-a reflectat in volumul si valoarea tranzactiilor derulate ieri la Bursa, care a atins un nou minim pentru acest an, 4,45 milioane de lei (1,23 milioane de euro). Indicii bursieri si-au continuat si ei evolutia linistita, fara a inregistra fluactuatii semnificative. Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai tranzactionate zece societati de la Bursa, a castigat ieri 1%.

Pentru a treia zi consecutiv, Petrom a fost cel mai tranzactionat emitent al sedintei, actiunile companiei petroliere realizand un rulaj de 1,74 milioane de lei (0,48 milioane de euro). Cursul actiunilor Petrom si-a continuat evolutia ascendenta, atingand ieri un maxim de 0,424 lei/actiune. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 0,422 lei/actiune, in urcare cu 1,7% fata de sedinta precedenta. In ultimele trei sedinte de tranzactionare actiunile Petrom au castigat 4,7%.

O evolutie buna au avut ieri si actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea, care au urcat pana la un maxim de 0,304 lei/actiune, care a fost si pretul de inchidere pentru titlurile Oltchim in sedinta de ieri. Actiunile combinatului chimic au inregistrat astfel o apreciere de 4,1%. Valoarea tranzactiilor realizate cu aceste titluri a depasit 100.000 de lei (27.800 de euro).

Dintre emitentii de la categoria a

II-a, cel mai tranzactionat a fost Rompetrol Rafinare (Petromidia), care a realizat ieri un rulaj de aproape 196.000 de lei (54.400 de euro). La nivelul pretului de tranzactionare, titlurile Petromidia au castigat 1,1% inchizand sedinta la nivelul de 0,0766 lei/actiune.

SIF-urile au continuat pe un trend opus celui din piata, indicele BET-FI pierzand ieri inca 0,2%. Cea mai tranzactionata a fost SIF Banat-Crisana, cu un rulaj de 450.300 de lei (125.000 de euro). andrei.chirileasa@zf.ro



Ca si la Bursa, sedinta de tranzactionare de ieri de pe RASDAQ a fost intrerupta mai mult de doua ore din cauza problemelor tehnice, ceea ce a determinat ca rulajul din piata sa fie foarte scazut.



Andrei Chirileasa

Valoarea tranzactiilor derulate ieri pe RASDAQ s-a situat sub 188.000 de lei (52.000 de euro), in conditiile in care putini investitori au apucat sa efectueze operatiuni pe piata. In aceste conditii, nici indicii bursieri nu au inregistrat variatii semnificative. Indicele RASDAQ-C, care urmareste evolutia tuturor societatilor emitente de pe RASDAQ, a pierdut ieri 0,18%.

Cel mai important rulaj al sedintei

l-au realizat actiunile producatorului de articole ceramice Portelanul din Dorohoi, care au facut obiectul unei singure tranzactii in valoare de 72.400 lei (20.000 de euro). Prin intermediul acestei operatiuni s-au transferat 181.000 de actiuni, care reprezinta 32,2% din capitalul social al societatii. Tranzactia s-a realizat la pretul de 4.000 lei/actiune, cu 8,1% mai mult fata de cotatia inregistrata la finele sedintei anterioare.

Conform ultimei raportari catre RASDAQ, principalul actionar al Portelanul este omul de afaceri Catalin Chelu, care detine peste 64% din actiuni. Restul de 35% din actiuni se afla in posesia altor actionari, persoane fizice si juridice.

Printre emitentii ceva mai tranzactionati s-a numarat ieri si producatorul de lactate Albalact Alba Iulia, ale carui titluri au realizat un rulaj de 17.600 de lei (4.900 de euro). Pretul de tranzactionare a urcat putin in prima parte a sedintei, atingand un maxim de 0,635 lei/actiune, insa au coborat pe final, inchizand sedinta la minimul zilei, de 0,6 lei/actiune. Actiunile Albalact au inregistrat astfel o depreciere de aproape 4,8%.

Tranzactii mai semnificative s-au realizat si cu titlurile societatii de asigurari ARDAF din Cluj, al caror rulaj a fost de 13.000 de lei (3.600 de euro). Ultimul pret de tranzactionare pentru titlurile ARDAF a fost ieri de 0,258 lei/actiune, in urcare cu 3,2% fata de ziua precedenta.

La categoria a II-a, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile producatorului de anvelope Danubiana Popesti Leordeni, cu transferuri de peste 17.700 lei (4.900 de euro). La nivelul cursului, titlurile Danubiana au castigat 6,6%, inchizand sedinta la pretul de 1,92 lei/actiune. Societatea este controlata de Tofan Grup International, care detine 83,5% din actiuni. Principalul actionar minoritar este AVAS, cu o participatie de 9,8%.

La categoria I au fost tranzactionati ieri doar cinci emitenti, care au realizat un rulaj total de 4.300 de lei (1.200 de euro). O usoara modificare de pret s-a inregistrat doar in cazul operatorului portuar Socep Constanta, ale carui titluri au castigat 0,4%, inchizand la 0,264 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO